Το υπερηχογράφημα ανάπτυξης – Doppler Γ΄ τριμήνου

Το υπερηχογράφημα ανάπτυξης – Doppler Γ΄ τριμήνου

Πρόκειται για το υπερηχογράφημα του τελευταίου τριμήνου, που δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα του εμβρύου σε συνδυασμό με τις προηγούμενες εξετάσεις.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΑΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΣΕ 3 ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΤΟ!

[babyPostAd]Το υπερηχογράφημα ανάπτυξης- Doppler είναι το υπερηχογράφημα που Γ΄ τριμήνου της εγκυμοσύνης, το οποίο μπορεί να γίνει μετά την 28η εβδομάδα και έως το τέλος της εγκυμοσύνης. Ιδανικά γίνεται στην 32η εβδομάδα κύησης.

Ποιος είναι ο σκοπός του υπερηχογραφήματος ανάπτυξης – Doppler;

Ο σκοπός της εξέτασης είναι να μελετηθεί:

  • Η ανάπτυξη του εμβρύου (βιομετρικές μετρήσεις).
  • Η ποσότητα του αμνιακού υγρού.
  • Η αντίσταση στη ροή του αίματος στα αγγεία του εμβρύου και στις μητριαίες αρτηρίες της μητέρας που αιματώνουν τον πλακούντα.
  • Η θέση και η μορφολογία του πλακούντα.
  • Η κινητικότητα του εμβρύου.

Τι πληροφορίες μας δίνει αυτή η εξέταση;

  • Οι βιομετρικές μετρήσεις (περίμετρος κεφαλής, περίμετρος κοιλιάς, μήκος μηριαίου οστού) δίνουν πληροφορίες για την ανάπτυξη και τη θρέψη του εμβρύου. Επίσης, με βάση τις βιομετρικές μετρήσεις εκτιμάται το βάρος του εμβρύου. Στο υπερηχογράφημα αυτό γίνεται μια πρώτη εκτίμηση του βάρους (η οποία θεωρείται ότι δεν είναι απόλυτα ακριβής, γιατί οι υπερηχογραφικές μετρήσεις εξαρτώνται από τη θέση του εμβρύου).
  • Οι μελέτες Doppler δίνουν πληροφορίες για την οξυγόνωση του εμβρύου και τη λειτουργία του πλακούντα (με τη μελέτη της αντίστασης στη ροή του αίματος στα αγγεία του μωρού και στις μητριαίες αρτηρίες της μητέρας).
  • Η εκτίμηση της ποσότητας του αμνιακού υγρού δίνει συμπληρωματικές πληροφορίες για τη λειτουργία του πλακούντα και για το έμβρυο.

Το υπερηχογράφημα ανάπτυξης – Doppler του Γ΄ τριμήνου δεν δίνει πληροφορίες για την ανατομία του εμβρύου, γιατί το έμβρυο είναι πλέον μεγάλο και δεν είναι δυνατό να απεικονιστεί το ίδιο καθαρά, όπως στο Β’ τρίμηνο.

Τι σημαίνει “ανάπτυξη” του εμβρύου;

Τα έμβρυα, όπως και τα παιδιά, δεν έχουν όλα το ίδιο μέγεθος για την ηλικία τους. Φανταστείτε, για παράδειγμα, 100 παιδιά μιας τάξης στην παρέλαση! Κάποιο θα είναι μεγαλόσωμο (π.χ. στην 90ή εκατοστιαία θέση), άλλο μεσαίο (π.χ. στην 50ή εκατοστιαία θέση) και άλλο μικρόσωμο (π.χ. στη 10η εκατοστιαία θέση).

Η ανάπτυξη του εμβρύου δεν εκφράζεται με το βάρος του, αλλά με την εκατοστιαία θέση του στο διάγραμμα. Αν παρατηρήσετε στο διάγραμμα της υπερηχογραφικής έκθεσης που παίρνετε, η ανάπτυξη ενός εμβρύου μπορεί να εκφραστεί με οποιαδήποτε εκατοστιαία θέση πάνω στο διάγραμμα.

Σημαντική πληροφορία αποτελεί ο ρυθμός με τον οποίο αναπτύσσεται το έμβρυο στις διαδοχικές εξετάσεις. Ο ρυθμός της ανάπτυξης του εμβρύου μπορεί να είναι γρήγορος (επιταχυνόμενος) ή πιο αργός (επιβραδυνόμενος). Η πληροφορία αυτή εκτιμάται και από το θεράποντα ιατρό και μπορεί να γίνεται πιο συχνή υπερηχογραφική παρακολούθηση, για να εξασφαλιστεί η ομαλή πορεία της κύησης.

Τι σημαίνουν οι μελέτες Doppler;

Οι μελέτες Doppler φαίνονται σαν “κύματα” στον υπέρηχο (κυματομορφές) και δείχνουν τη ροή του αίματος στα αγγεία που μελετώνται κάθε φορά. Σε αυτές τις κυματομορφές μπορούν να γίνουν μετρήσεις της ταχύτητας και της αντίστασης στη ροή του αίματος μέσα στα αγγεία.

Οι μελέτες Doppler στα αγγεία του εμβρύου δείχνουν την οξυγόνωση του εμβρύου. Θεωρείται, ότι οι μελέτες Doppler δίνουν πολύ σημαντικές πληροφορίες σε καταστάσεις που συμβαίνουν ενδομήτρια στα έμβρυα (π.χ. ελαττωμένη ανάπτυξη εμβρύου), ώστε να εκτιμηθεί η καλύτερη στιγμή να γεννηθεί το μωρό.

Οι μελέτες Doppler στις μητριαίες αρτηρίες της μητέρας μπορούν να μας δώσουν μια πρώτη εντύπωση στο Α΄ και στο Β΄ τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ενώ επαναλαμβάνονται και στο Γ’ τρίμηνο. Στις γυναίκες που υπάρχουν αυξημένες αντιστάσεις στις μητριαίες αρτηρίες είναι πιθανό, αλλά όχι σίγουρο, αργότερα στην κύηση ο πλακούντας να μη λειτουργεί όπως είναι αναμενόμενο και το έμβρυο να μην τρέφεται καλά. Σε αυτή την περίπτωση, ανάλογα με τα αποτελέσματα της εξέτασης ο θεράπων ιατρός μπορεί να συστήσει πιο συχνή υπερηχογραφική παρακολούθηση, για να εξασφαλιστεί το καλό αποτέλεσμα της κύησης.

Πηγή:   yeskid.gr