Η υπερβολική καθαριότητα προκαλεί αλλεργίες στα παιδιά!

cleaningbaby

Μπορεί να λέγεται ότι η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά, όμως η υπερβολική καθαριότητα σε ένα σπίτι μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα υγείας! Συγκεκριμένα, καθιστά τα νεογέννητα ευάλωτα στις αλλεργίες και το άσθμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν 467 νεογέννητα «της πόλης» και επισκέφθηκαν τα σπίτια τους, όπου αξιολόγησαν τις συνθήκες από άποψη καθαριότητας.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, οι πιθανότητες να υποφέρει ένα βρέφος από αλλεργίες ή συριγμό («σφύριγμα» της αναπνοής) μειώνονται κατά πολύ εάν το βρέφος έχει εκτεθεί σε οικιακά βακτήρια και αλλεργιογόνα από τρωκτικά, κατσαρίδες και γάτες κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της ζωής του.

Τα αποτελέσματα εξέπληξαν τους ερευνητές, καθώς αποδείχτηκαν εντελώς αντίθετα προς τις αρχικές τους προβλέψεις. Όσο περισσότερο εκτίθονταν τα παιδιά σε αλλεργιογόνα και περιττώματα από κατσαρίδες, ποντίκια και κατοικίδια, τόσο λιγότερες ήταν οι πιθανότητες να αναπτύξουν αργότερα αλλεργίες ή συριγμό, σύμφωνα με τον δρ Dr. Robert Wood, έναν από τους συντελεστές της μελέτης και υπεύθυνο του Τμήματος Αλλεργίας και Ανοσολογίας στο Κέντρο Παιδιών Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ.

Το 41% των παιδιών που συμμετείχαν στη μελέτη και ήταν απαλλαγμένα από αλλεργίες και συριγμό, είχαν μεγαλώσει σε σπίτια όπου ήταν εκτεθειμένα σε υψηλά επίπεδα αλλεργιογόνων και βακτηρίων. Αντιθέτως, μόνο το 8% των παιδιών που υπέφεραν από αλλεργίες και συριγμό είχαν εκτεθεί σε αυτά τα ερεθίσματα κατά τον πρώτο χρόνο τις ζωής τους.

Γενικά, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά που μεγαλώνουν σε υπερβολικά καθαρά σπίτια είναι  πιο επιρρεπή στις αλλεργίες, γιατί το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει την ευκαιρία να αναπτύξει κατάλληλες αντιδράσεις στα αλλεργιογόνα.