“Ήπια” καισαρική: Ένα βήμα πιο κοντά στον φυσιολογικό τοκετό

Παρόλο που κάποιες μαμάδες υποστηρίζουν πόσο ικανοποιημένες είναι που γέννησαν με καισαρική, για κάποιες άλλες η καισαρική ήταν μία δυσάρεστη εμπειρία που αν μπορούσαν θα ήθελαν να έχουν αποφύγει. Ένας συχνός φόβος και ένα παράπονο σχετικά με τις καισαρικές, είναι ότι παρόλο που επιτυγχάνουν τον σκοπό του επιτυχούς τοκετού, δεν επιτρέπουν στην γυναίκα να δεθεί με το μωρό της και όλα γίνονται πολύ μηχανικά. Ωστόσο, για μέλλουσες μαμάδες που πρόκειται να γεννήσουν με καισαρική και ανησυχούν για τα παραπάνω, ορισμένα μαιευτήρια σε Αγγλία και Αμερική βρήκαν τη λύση. Την ονόμασαν «εξευγενισμένη» καισαρική και έχει ενδιαφέρον να δούμε σε τι διαφέρει από την καισαρική, όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα και την διαβάσαμε στο mama365.gr.

Ανοιχτές κουρτίνες

Στην τυπική καισαρική, υπάρχει ένα κουρτινάκι πάνω από την κοιλιά της μαμάς, προκειμένου να μην βλέπει την διαδικασία της επέμβασης. Όμως έτσι δεν βλέπει ούτε το μωρό της όταν γεννιέται. Στην «εξευγενισμένη» καισαρική, αν η μαμά το θέλει μπορεί να βλέπει τα πάντα, δηλαδή όλη την επέμβαση αλλά και την στιγμή που το μωρό βγαίνει από την κοιλιά της. Εναλλακτικά, μπορεί να τοποθετηθεί μία διάφανη κουρτίνα που θα προσφέρει καλή οπτική στη μαμά.

Άμεση επαφή

Μια ακόμα διαφορά της «εξευγενισμένης» καισαρικής είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα να εναποτίθεται το νεογέννητο στο στήθος της μάνας, αμέσως αφού γεννηθεί για άμεση επαφή δέρμα με δέρμα. Αυτό βοηθά το δέσιμο μαμάς-μωρού και διεγείρει περισσότερο τους μαστούς της γυναίκας για τον πρώτο θηλασμό.

Όχι δεμένα χέρια

…γιατί αν είναι δεμένα, πώς θα κρατήσει η νέα μαμά το μωρό της; Μάλιστα, η ενδοφλέβια δεν τοποθετείται στο «καλό» χέρι της μητέρας, για να μπορεί να το χρησιμοποιεί ελεύθερα για το μωρό της.

Το μωρό μένει εκεί

Κατά κανόνα, στην τυπική καισαρική το νεογέννητο, αφού βγει από την κοιλιά της μαμάς και αφού η ίδια το δει για λίγο, καθαρίζεται και μεταφέρεται σε άλλο δωμάτιο –πάντως φεύγει από τη μαμά του. Στην εξευγενισμένη καισαρική το μωρό παραμένει στην αγκαλιά της μαμάς διαρκώς. Αποσπάται μόνο για να καθαριστεί, να του γίνουν κάποιες πρώτες εξετάσεις και στη συνέχεια επιστρέφει σε εκείνη.

Τοκετός με παρέα

Τέλος, όπως στον φυσιολογικό τοκετό, στην καισαρική αυτή, μπορεί να είναι στο πλευρό της επιτόκου όχι μόνο η μαία, αλλά και ο σύζυγός της, εφόσον το επιθυμεί, κάτι που πολύ σπάνια επιτρέπεται στις καισαρικές όπως τις ξέρουμε σήμερα.

Αν, όμως, η μέθοδος αυτή καισαρικής είναι πιο ευχάριστη για την γυναίκα, γιατί δεν καθιερώνεται, ώστε να γίνεται αποκλειστικά έτσι; Εξάλλου, δεν έχει μεγαλύτερο κόστος από την τυπική καισαρική, ούτε χρειάζεται να κάνει κάτι παραπάνω ο γυναικολόγος κατά την διαδικασία. Αμερικανοί γιατροί υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν ακόμα αρκετά επιστημονικά στοιχεία για να την στηρίξουν, ενώ υπάρχει πάντα ο κίνδυνος μολύνσεων όταν αλλάζει η διαδικασία μιας επέμβασης, και αυτό είναι κάτι που ίσως πολλά μαιευτήρια να μην θέλουν να ρισκάρουν.

Σε κάθε περίπτωση, αν αυτή η παραλλαγή της τυπικής καισαρικής σας γοητεύει περισσότερο σαν ιδέα, δοκιμάστε να την ζητήσετε από τον γυναικολόγο σας. Το πιθανότερο είναι ότι, καθώς δεν διαφέρει τρομερά, από την τυπική διαδικασία, δεν θα σας φέρει αντίρρηση –ή τουλάχιστον όχι εντελώς.

πηγή: mama365

Διαβάστε Επίσης:

Πέντε τροφές που πρέπει να αποφεύγετε να δίνετε σε ένα μωρό

«Χρειάζοταν μια αποβολή για να καταλάβω ότι ο γάμος μου τελείωσε…»

Η μικρότερη μητέρα που έζησε ποτέ: Γέννησε το παιδί της όταν ήταν η ίδια…5 χρονών!