Ύπνος και προβλήματα με το νήπιό σας

Ύπνος και προβλήματα με το νήπιό σας

Ο ύπνος του νηπίου
Το νήπιο μπορεί πια και περπατά, τρέχει, μιλάει και εξελίσσεται σε μία μικρογραφία ενήλικα. Πιθανότατα τη νύχτα κοιμάται συνεχόμενα 8 ώρες τουλάχιστον, ενώ εξακολουθεί να χρειάζεται έναν υπνάκο το μεσημέρι και να συμπληρώνει έως και 10-12 ώρες ύπνου το 24ωρο. Τα νυχτερινά ξυπνήματα για τάισμα ανήκουν στο μακρινό παρελθόν και το μικρό έχει πλήρως προσαρμοστεί στον κύκλο μέρας-νύχτας των μεγάλων.

Κάποια στιγμή αρχίζει να κοιμάται στο κρεβατάκι του αφήνοντας πίσω την κούνια, ενώ ακόμα και αν παραμένει στην κούνια του, είναι αρκετά ικανό ακόμα και να σκαρφαλώσει για να βγει. Μπορείτε να συνεννοηθείτε και να συζητήσετε μαζί του, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα συμφωνεί μαζί σας, αφού συχνά θα διαπραγματεύεται ζητήματα, όπως τι ώρα θα πάει για ύπνο, πού θα κοιμηθεί κτλ., φέρνοντας τους γονείς αρκετές φορές σε αδιέξοδο!

Από την κούνια στο κρεβάτι
Το πιο πιθανό είναι να καταλάβετε εύκολα πότε το μικρό σας είναι έτοιμο για την αλλαγή στο κρεβατάκι του από την κούνια. Ίσως το εκφράσει εκείνο ή δείτε ότι οι κινήσεις του περιορίζονται αρκετά στον μικρό χώρο της κούνιας το βράδι. Μην καθυστερείτε άσκοπα αυτή τη στιγμή, ειδικά εάν η κούνια έχει βρεφικό στρωματάκι με μικρό πάχος, που αρχίζει να μην υποστηρίζει σωστά το σώμα του παιδιού. Από την άλλη, μην το πιέσετε εάν βλέπετε ότι είναι πολύ αρνητικό, αλλά αφήστε το για αργότερα. Συχνά τα μικρά που τους λέμε ότι μεγαλώνουν, νιώθουν ότι απειλούνται, αφού θα χάσουν την ιδιαίτερη μεταχείριση που είχαν ως μωρά, κάτι που δεν τους αρέσει και πολύ! Σημασία έχει να νιώσει κι εκείνο χαρά για το νέο βήμα. Βοηθήστε το σε αυτό και πηγαίνετε μαζί να διαλέξετε το κρεβάτι του και σεντόνια με τους αγαπημένους του ήρωες. Επίσης, μην το βγάλετε από την κούνια επειδή θα τη χρησιμοποιήσετε για το νέο του αδελφάκι, γιατί θα νιώσει δικαιολογημένα ότι παραγκωνίζεται εξαιτίας του. Αντίθετα, εάν περιμένετε μωρό, φροντίστε να γίνει αυτή η μετάβαση λίγους μήνες πριν την έλευση του νέου μωρού, πριν το γνωρίζει το παιδί σας. Εάν ανησυχείτε μην πέσει από το κρεβάτι, μπορείτε να προμηθευτείτε ένα ειδικό προστατευτικό κάγκελο για το κρεβάτι που θα βρείτε στο εμπόριο.

Δε νυστάζω!
Το μικρό σας γίνεται σιγά-σιγά μεγάλος αντιρρησίας όταν έρθει η ώρα του ύπνου. Είναι κάτι πολύ συνηθισμένο στα παιδιά αυτής της ηλικίας και κάτι που ταλαιπωρεί πολλούς γονείς. Με ιδιαίτερη μαεστρία, το μικρό σας θα καθυστερήσει όσο περισσότερο μπορεί την ώρα του ύπνου, χρησιμοποιώντας ακόμη και τεχνάσματα όπως «πεινάω», «θέλω λίγο νερό» ή «θέλω τουαλέτα», γνωρίζοντας ότι έτσι κερδίζει χρόνο και ότι εσείς δεν μπορείτε να του αρνηθείτε τις βασικές του ανάγκες. Τα πιτσιρίκια μπορούν να γίνουν πολύ πειστικά και έχει μεγάλη σημασία να το χειριστείτε έτσι, ώστε να δουν πως δεν έχουν πολλά περιθώρια. Φροντίστε πριν πάνε για ύπνο να καλύψετε τις ανάγκες τους, φαγητό, νερό, τουαλέτα. Όταν, αφού έχουν ξαπλώσει ζητήσουν κάτι από αυτά, ξεκαθαρίστε τους ότι μπορούν να σηκωθούν μόνο μία φορά για κάτι τέτοιο και ότι μετά θα πρέπει να μείνουν στο κρεβάτι τους.

Κοινός ύπνος (co-sleeping): Τι θα έλεγε το μωρό εάν μπορούσε να μιλήσει!

Ρουτίνα και πάλι ρουτίνα!
Εσείς θα πρέπει να τηρείτε σταθερά μια ρουτίνα πριν τον ύπνο, που μπορεί να περιλαμβάνει τα απαραίτητα, όπως να φάνε, να πάνε τουαλέτα, να πλυθούν, να φορέσουν τις πιτζάμες τους, αλλά και μια ευχάριστη χαλαρωτική δραστηριότητα μαζί σας, όπως το διάβασμα ενός παραμυθιού στο κρεβάτι τους. Αυτό προετοιμάζει τα παιδιά για τον ύπνο τόσο βιολογικά, όσο και ψυχολογικά. Σημαντικό είναι, επίσης, να τηρείτε όσο πιο αυστηρά μπορείτε την ώρα που θα πηγαίνουν για ύπνο, ώστε να είναι ρυθμισμένο το βιολογικό τους ρολόι. Κάποια παιδιά υιοθετούν τη ρουτίνα πιο δύσκολα από κάποια άλλα, ενώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή τα σαββατοκύριακα, αφού θα δείτε ότι συχνά αρκεί ένα μόνο βράδι  εκτός ρουτίνας, π.χ. μετά από μια επίσκεψη γυρίσατε αργά, για να αποσυντονίσει το μικρό σας για τις επόμενες ημέρες, ώστε να πρέπει να το επαναφέρετε.

Μεσημεριανός ύπνος
Ίσως το μικρό σας αντιδρά πια στην ιδέα του μεσημεριανού ύπνου, γιατί δεν θέλει να διακόψει το παιχνίδι του. Εσείς φροντίστε να του εξηγήσετε ότι είναι ώρα ξεκούρασης και ότι ακόμη κι αν δεν θέλει να κοιμηθεί θα πρέπει να ξαπλώσει ή να παίξει ήσυχα. Το μικρό σας, όσο κι αν θεωρεί ότι δεν το χρειάζεται, θα ωφεληθεί πολύ από αυτή την ήρεμη περίοδο. Παρόλο που ο μεσημεριανός υπνάκος είναι ωφέλιμος για την υγεία του μικρού σας, μην ανησυχείτε αν δεν κοιμάται, αλλά φροντίστε να το βάζετε νωρίς για ύπνο το βράδι.

Επισκέψεις στο κρεβάτι σας
Τώρα που το μικρό σας πηδάει από την κούνια ή κατεβαίνει από το κρεβάτι του, ίσως μέσα στη νύχτα σας επισκέπτεται στο δικό σας κρεβάτι. Σε αυτή την επίσκεψη, ίσως ξυπνάτε ή δυσκολεύεστε να χωρέσετε, τώρα που το παιδί έχει μεγαλώσει. Για κάποιους γονείς, αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά εάν η χρήση του κρεβατιού σας από το παιδί είναι κάτι που δεν επιθυμείτε, μπορείτε να του πείτε ότι ο καθένας κοιμάται στο δικό του κρεβάτι και με διάφορους τρόπους να του δώσετε κίνητρα να το τηρεί. Για παράδειγμα, επιβραβεύστε το κάθε φορά που θα παραμείνει στο κρεβάτι του με ένα σπέσιαλ πρωινό ή ένα μικρό δωράκι. Βεβαιώστε το ότι το αγαπάτε πολύ και ότι δεν αλλάζει αυτό επειδή τη νύχτα κοιμάστε σε διαφορετικό κρεβάτι. Πείτε του ότι μεγάλωσε και θα πρέπει να προσέχει και να κάνει παρέα στο κουκλάκι του στο παιδικό κρεβάτι. Εάν τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ και έχετε ανάγκη να μην διακόπτεται ο ύπνος σας, αλλά το παιδί εξακολουθεί να σας επισκέπτεται, μια λύση είναι να τοποθετήσετε δίπλα στο κρεβάτι σας ένα ράντζο ή ένα στρώμα στο πάτωμα, ώστε το μικρό να έρχεται να κοιμάται εκεί κι έτσι να μη σας ξυπνάει.

Πολύ πρωινό ξύπνημα
Τα πιτσιρίκια, δυστυχώς για εσάς, δεν ξέρουν ότι το σαββατοκύριακο μπορούμε να κοιμηθούμε όλοι λίγο παραπάνω! Γι’ αυτό, ξυπνούν και έρχονται στο κρεβάτι σας όλο όρεξη, στερώντας σας το χουζούρεμα του σαββατοκύριακου. Μπορείτε να δοκιμάσετε μερικά κόλπα, μήπως και καταφέρετε να κερδίσετε λίγο χρόνο. Αυτό θα το πετύχετε, εάν δώσετε κάτι ενδιαφέρον στο παιδί για να ασχοληθεί. Εάν έχετε δύο παιδιά, τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Μπορείτε να πείτε στο πιτσιρίκι σας, ότι το πρωί  του Σαββάτου ή της Κυριακής, θα το περιμένει μια έκπληξη, που θα μπορεί να παίξει, χωρίς να σας ξυπνήσει. Αφού κοιμηθεί το προηγούμενο βράδι, ετοιμάστε του στο δωμάτιό του μια καινούρια, ενδιαφέρουσα δραστηριότητα, που θα τη βρει το πρωί. Αυτό μπορεί να είναι, μερικά ρούχα του μπαμπά και της μαμάς για να τα δοκιμάσει και να παίξει «τον μεγάλο» ή να είναι μπογιές και χαρτί για να σας φτιάξει μια ζωγραφιά και να σας τη φέρει όταν σας ξυπνήσει. Άλλη λύση είναι να βάλετε δίπλα στο κρεβάτι του τα αγαπημένα του μπισκοτάκια για πρωινό, ώστε να τα βρει το πρωί ή να του βάλετε ένα ξυπνητήρι την ώρα που θέλετε και να του πείτε πως μπορεί να σας ξυπνήσει όταν αυτό χτυπήσει, και φυσικά ότι θα το περιμένει μια επιβράβευση. Γενικά, βάλτε τη φαντασία σας, σκεφτείτε τι θα άρεσε στο μικρό σας και σκηνοθετήστε το δωμάτιό του, ώστε να το κρατήσετε εκεί κάποια ώρα με κάτι ενδιαφέρον, για να κερδίσετε λίγο ύπνο. Καλή επιτυχία!

Πηγή: mamakid.gr

Διαβάστε ακόμη:

Όταν ο ύπνος… δεν παίρνει τα παιδιά

Λατρεμένο μου Μωρό… Τα 32 λεπτά δεν είναι ύπνος!