Υψώστε ασπίδα στον καρκίνο του μαστού

Υψώστε ασπίδα στον καρκίνο του μαστού

Ο φόβος για τον καρκίνο του μαστού είναι εκτεταμένος, αλλά πολλές γυναίκες δεν συνειδητοποιούν ότι μπορούν να υιοθετήσουν ορισμένες συνήθειες οι οποίες μειώνουν τις πιθανότητες εκδήλωσής του.

Οι πιο αγνές και φυσικές επιλογές για την περιποίηση του Βρέφους σας!

[babyPostAd]Ο καρκίνος του μαστού είναι πολύ συχνός. Υπολογίζεται ότι κάθε γυναίκα έχει μία στις δέκα πιθανότητες να τον εκδηλώσει κάποια στιγμή στη ζωή της (εκτός κι αν έχει ισχυρό οικογενειακό ιστορικό, οπότε είναι πολύ περισσότερες), με τον ετήσιο αριθμό των νέων κρουσμάτων να ανέρχεται σε 1,67 εκατομμύρια παγκοσμίως, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο Ερευνας για τον Καρκίνο (WCRF).

Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερα από 4.900 κρούσματα, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ερευνας για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», το τακτικό τσεκάπ θεωρείται ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθούν οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού, αν και οι ειδικοί εξακολουθούν να ερίζουν για την ηλικία έναρξης της μαστογραφίας και της αυτοψηλάφησης μαστού, τη συχνότητά τους και την ηλικία παύσης.

Ωστόσο, οι γυναίκες σπανίως ακούνε για τα υπόλοιπα μέτρα που μπορούν να λάβουν για να προστατευθούν. Να ποια είναι:

* Ελεγχος του σωματικού βάρους. Το πρώτο μέτρο είναι να ελέγξουν το βάρος τους. Οσο αυξάνονται τα περιττά κιλά, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, ιδίως εάν η γυναίκα φέρει μεγάλο μέρος των περιττών κιλών στην κοιλιά. Αυτό οφείλεται στο ότι το κοιλιακό λίπος είναι μεταβολικά ενεργό, επομένως παράγει διάφορες ουσίες (αυξητικούς παράγοντες, ορμόνες) που διεγείρουν την ανάπτυξη μαστικών καρκινικών κυττάρων.

«Η αποφυγή της αύξησης του σωματικού βάρους στην ενήλικη ζωή είναι ίσως το πιο σημαντικό μέτρο που μπορούν να λάβουν οι γυναίκες για να μειώσουν τον κίνδυνο αυτόν», κατά τον δρα Γουόλτερ Γουίλετ, καθηγητή Επιδημιολογίας και Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

* Αποφυγή του αλκοόλ. Μελέτες έχουν δείξει ότι ακόμα και με ένα οινοπνευματώδες ποτό την ημέρα αυξάνονται κατά 7% οι πιθανότητες εκδήλωσης μαστικού καρκίνου – αύξηση που φθάνει το 40% για τις γυναίκες που πίνουν καθημερινά δύο έως πέντε ποτά.

Η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει τα επίπεδα των ορμονών του φύλου οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, τόσο πριν, όσο και μετά την εμμηνόπαυση.

Η Αμερικανική Εταιρεία για τον Καρκίνο (ACS) συνιστά στις γυναίκες να μην υπερβαίνουν το ένα ποτό την ημέρα, που αντιστοιχεί σε ένα ποτηράκι κρασί (140 ml) ή σε ένα ποτήρι κανονική μπίρα (300 ml) ή σε ένα σφηνάκι (40 ml) δυνατό ποτό (π.χ. ουίσκι, βότκα).

* Τακτική γυμναστική. Ολοένα και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η συστηματική γυμναστική μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού, αλλά και θανάτου από αυτόν εάν εκδηλωθεί. Και δεν χρειάζεται να γίνουν όλες οι γυναίκες μαραθωνοδρόμοι: ακόμα και το περπάτημα με γρήγορο βήμα βοηθάει, ιδίως αν γίνεται επί μία ώρα την ημέρα. Ακόμα όμως και τα 30 λεπτά την ημέρα είναι καλύτερα από την πλήρη ακινησία.

Η ACS αναφέρει ότι μιάμιση έως δυόμισι ώρες βάδην την εβδομάδα μπορούν να μειώσουν κατά 18% τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού.

* Υγιεινή διατροφή. Αν και είναι αντιφατικά τα έως τώρα ευρήματα των μελετών για τον ρόλο της διατροφής στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, είναι τόσα τα οφέλη που αποκομίζει όποιος ακολουθεί την παραδοσιακή ελληνική (μεσογειακή) διατροφή ώστε δεν βλάπτει να την υιοθετήσει ούτως ή άλλως.

Από τα έως τώρα ευρήματα (εάν επιβεβαιωθούν) φαίνεται ότι την ισχυρότερη προστατευτική δράση ασκούν τα φυτικής προέλευσης τρόφιμα και ιδίως τα φρούτα και τα λαχανικά.

Η προστατευτική δράση της διατροφής πιθανώς θα είναι ισχυρότερη για τις γυναίκες οι οποίες νωρίς στη ζωή τους άρχισαν να τρώνε πολλά φρούτα και λαχανικά και δεν σταμάτησαν (ούτε θα σταματήσουν) ποτέ.
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

To διαβάσαμε στο tanea.gr

Διαβάστε ακόμη:

13 πράγματα που θέλει να σας πει η γλώσσα σας για την υγεία σας !

Παιδί και αλλεργικό άσθμα: Ο παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο

Διαβήτης κύησης: Πώς συνδέεται με τη θερμοκρασία & τις εποχές