Ήρεμη μετάβαση από τους 2 σε 1 ημερήσιο ύπνο!

Συμβουλές για να διαχειριστείτε την μεταβατική περίοδο κατά την οποία το μικρό σας αποχωρίζεται τον έναν από τους δύο ημερήσιους υπνάκους

Οι αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου είναι αναμενόμενες καθώς το μικρό σας δρασκελίζει τα σκαλοπάτια ανάπτυξης. Μια από αυτές είναι και ο αποχωρισμός του ενός από τους δύο ημερήσιους υπνάκους και φυσικά η μεταβατική περίοδος που τον συνοδεύει. Αυτή η περίοδος δεν θα διαρκέσει πάρα πολύ αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν θα περάσει και από τη μια ημέρα στην άλλη. Για να διαχειριστείτε λοιπόν αυτό το διάστημα σας ετοιμάσαμε 6 συμβουλές!

Μην ελπίζετε σε κάποιο θαύμα.Μην περιμένετε ότι το μικρό σας θα κάνει τη μετάβαση από τους δύο υπνάκους στον έναν μέσα σε μια ημέρα από τη στιγμή που θα εντοπίσετε τα σημάδια ετοιμότητας. Η μετάβαση μπορεί να διαρκέσει αρκετά και είναι σημαντικό να είστε προετοιμασμένοι για να καταφέρετε να τη διαχειριστείτε.

Βεβαιωθείτε ότι τα σημάδια που βλέπετε δεν είναι αποτέλεσμα μιας περιόδου ακατάστατου ύπνου. Τα νήπια διανύουν διάφορες τέτοιες περιόδους που διαρκούν από 1 έως 4 εβδομάδες, κατά τις οποίες ενώ ο ύπνος τους χαρακτηριζόταν από σταθερότητα, ξαφνικά αρχίζουν να ξυπνάνε τα βράδια ή να παραλείπουν τον ένα ημερήσιο υπνάκο. Μια από αυτές τις φάσεις που συχνά συγχέεται από τους γονείς με τη μετάβαση από τους 2 σε έναν ημερήσιο υπνάκο λαμβάνει χώρα στους 11 με 12 μήνες. Ωστόσο η μείωση των ημερήσιων ύπνων πριν από τους 15 μήνες δεν συνίσταται.

Είναι έτοιμο το παιδί να κόψει τον μεσημεριανό ύπνο;

Φροντίστε η μετάβαση να είναι σταδιακή. Μπορεί έτσι η μεταβατική περίοδος να διαρκέσει περισσότερο αλλά θα είναι περισσότερο διαχειρίσιμη από το μικρό σας, θα αποφύγετε δηλαδή να κουραστεί υπερβολικά. Για παράδειγμα, τη μία ημέρα βάλτε το μικρό σας για ύπνο 30 λεπτά αργότερα, διατηρήστε αυτή τη συνήθεια για μερικές ημέρες και μετά αλλάξτε πάλι την ώρα που θα πάει για ύπνο, ξαπλώνοντάς το στην κούνια μισή ώρα αργότερα από τις 3 τελευταίες φορές.

Προετοιμαστείτε για αντιδράσεις και ξεκινήστε τις βόλτες. Όσο εύκολη και να κάνετε τη διαδικασία μετάβασης είναι πιθανό το μικρό σας να αρνείται να κοιμηθεί, ακόμα και αν είναι εξαντλημένο. Και αν η άρνησή του είναι τόσο επίμονη που δεν έχετε και πολλά περιθώρια, πηγαίνετε οι δύο σας μια βόλτα με το καρότσι για να αλλάξετε παραστάσεις , ατμόσφαιρα και ψυχολογία.

Δοκιμάστε να βάζετε το μικρό σας για ύπνο νωρίτερα το βράδυ τις ημέρες που ξυπνάει νωρίς ή που αρνείται να κοιμηθεί το μεσημέρι.Η συνήθεια αυτή θα βελτιώσει την καθημερινότητά του σημαντικά, χωρίς το μικρό σας να ξυπνάει την επόμενη ημέρα νωρίς (αν αυτό φοβάστε).

Πάρτε βαθιές ανάσες. Προσπαθήστε να εστιάσετε στα θετικά και όχι στο πόσο κουρασμένο είναι ή στο πόσα ξεσπάσματα είχε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η περίοδος αυτή μπορεί να είναι δύσκολη αλλά δεν θα διαρκέσει αιωνίως. Άλλωστε μερικές βαθιές ανάσες κατά τη διάρκειά της θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε καλύτερα την πίεση που ενδεχομένως αισθάνεστε.

Διαβάστε ακόμη: