Εισαγωγή στις στέρεες τροφές δεν σημαίνει (άμεσα) αποθηλασμός
Συνάντησα μία γνωστή μου τις προάλλες σε μία καφετέρια, με το πανέμορφο κοριτσάκι της στο καροτσάκι του να μασουλάει τη «Σόφη» του. Πολύ χαμογελαστή και γλυκιά κοπέλα εκείνη γενικότερα και πολύ συμπαθητική, με τη μικρή της σχεδόν 6 μηνών από ό,τι μου είπε όταν τη ρώτησα. «Α!», της λέω «τι ωραία! Όπου να’ναι θα αρχίσετε να τρώτε και στερεές, τέλεια!», περισσότερο χαριτολογώντας προς το μωρό. «Ναι», μου λέει εκείνη «ανυπομονώ πια γιατί δεν μπορώ άλλο!». Χαριτολογώντας κι εκείνη και γελώντας, εννοούσε ότι την κούρασε ο θηλασμός και πως τώρα που θα ξεκινούσαν οι στερεές τροφές θα άλλαζε επιτέλους κάτι προς το καλύτερο – θα λιγόστευαν δηλαδή τα γεύματα γάλακτος.
Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά
[babyPostAd]Χμμ. Δεν της το ανέλυσα γιατί η κουβέντα έγινε εντελώς στο πόδι (και δεν ήθελα και να την αποκαρδιώσω την κοπέλα), αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Εισαγωγή στις στερεές σίγουρα δεν σημαίνει απογαλακτισμός του μωρού από το στήθος της μαμάς του – τουλάχιστον όχι άμεσα. Καμιά φορά μάλιστα σημαίνει και περισσότερα γεύματα στο στήθος της μαμάς του, και θα σας εξηγήσω αμέσως τι εννοώ, ελπίζοντας να μην αποκαρδιώσω κι εσάς!
ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΤΟ ΜΩΡΟ ΜΟΥ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΘΗΛΑΖΕΙ ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ ΑΠΟ Ο,ΤΙ ΣΥΝΗΘΩΣ, ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ;
Μερικές φορές, ναι. Ο θηλασμός δεν αποτελεί μόνο τρόπο θρέψης για το παιδί, αλλά ανάμεσα σε άλλα, είναι και η σιγουριά του, η παρηγοριά του, εκεί όπου κουρνιάζει στην αγκαλιά και τη μυρωδιά της μαμάς του και αισθάνεται αμέσως καλύτερα, ό,τι κι αν είναι εκείνο που του προκαλεί δυσφορία, σωματική ή ψυχολογική.
Η εισαγωγή των στερεών τροφών στη διατροφή του μωρού που ως τώρα έπινε μόνο γάλα –χωρίς καν να πίνει νερό, είναι μία διαδικασία αναμφισβήτητα απαραίτητη και ωφέλιμη, δεν παύει όμως να ξενίζει το μωρό και ως εκ τούτου, να του δημιουργεί στρες. Το στρες κάνει τα μωρά να θέλουν να θηλάσουν περισσότερο.
Πέρα από αυτό, στην καλοπροαίρετη προσπάθειά της κάθε μαμά να κάνει το μωρό να χορτάσει με το φαγητό του ακόμη κι όταν αυτό δείχνει να μην θέλει, πολλές φορές τα μωρά βαρυστομαχιάζουν ή έχουν δυσπεψία, τα συμπτώματα της οποίας πάλι καλυτερεύουν για το μωρό με τον θηλασμό.
ΜΑ ΑΝ ΤΟ ΜΩΡΟ ΘΗΛΑΖΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ, ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΕΙΝΑΣΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΘΕΛΗΣΕΙ ΝΑ ΦΑΕΙ ΦΑΓΗΤΟ;
Πάντα να έχετε υπόψη πως για όλο το πρώτο έτος της ζωής του παιδιού, κύρια τροφή και πηγή θρεπτικών συστατικών πρέπει να είναι το γάλα του, είτε μητρικό, στην καλύτερη περίπτωση, είτε ξένο. Το πρώτο εξάμηνο της ζωής του το μωρό πρέπει να καταναλώνει αποκλειστικά και μόνο γάλα, ειδικά εάν θηλάζει. Ακόμη και το νερό απαγορεύεται πριν τους 6 πρώτους μήνες.Στην ηλικία των (περίπου) 6 μηνών όμως, θεωρείται πως οι ανάγκες του μωρού σε ιχνοστοιχεία (όπως ο σίδηρος κυρίως και ο ψευδάργυρος) αυξάνονται και δεν καλύπτονται πλέον μόνο από το γάλα, οπότε και κρίνεται σπουδαίας σημασίας η κατανάλωση κρέατος, φρέσκων λαχανικών και φρούτων επιπροσθέτως και συμπληρωματικά στο γάλα που το παιδί έτσι κι αλλιώς καταναλώνει χωρίς να μειωθούν τα γεύματά του. Μην πιέζετε το μωρό να φάει στερεές σε ποσότητα, όμως, δεν είναι απαραίτητο, κύρια τροφή για το βρέφος σε όλον τον πρώτο του χρόνο είναι είπαμε το γάλα. Το μωρό απλώς εξοικειώνεται τον πρώτο χρόνο της ζωής του με τις στερεές, δεν πρέπει να τρέφεται σχεδόν αποκλειστικά με αυτές.