Είσαι νέα μαμά; Να πώς θα κρατήσεις τις φίλες σου κοντά σου, ακόμη κι αν δεν έχουν αποκτήσει παιδιά
Η εγκυμοσύνη πέρασε (με τα καλά και τα κακά της), ο τοκετός ήταν περίπου όπως τον περίμενες (με πόνο και πάθος), οι πρώτες ημέρες στο σπίτι με το μωρό είχαν αγωνία, ευτυχία, άγχος, χαρά, φόβο και ενθουσιασμό (όλα ταυτοχρόνως), ο καιρός πέρασε με όλες τις δυσκολίες και τις χαρούμενες στιγμές του (ανάλογα με το ηλικιακό φάσμα του μικρού σου) και πλέον είσαι επίσημα μητέρα ενός… παιδιού (φοβερό πώς αλλάζουν τα πράγματα, ε;).
[babyPostAd]Έχεις ένα διευρυμένο κύκλο φίλων-μαμάδων, που σε στηρίζουν, σε βοηθούν, σε κατανοούν και σε συμβουλεύουν. Το ίδιο κάνεις και εσύ άλλωστε, αφού ξέρεις πόσο σημαντικό είναι ένα ανθρώπινο δίκτυο που σου παρέχει επικοινωνία και αλληλοστήριξη σε περιόδους με πρωτόγνωρα συναισθήματα και νέες καταστάσεις. Τι γίνεται, όμως, με τις φίλες που είχες πριν γίνεις μητέρα και τώρα βρίσκεστε σε διαφορετικές φάσεις ζωής;
Η αλήθεια είναι πως η ζωή π.Π. (προ Παιδιού) έχει σημαντικές διαφορές από εκείνη που γνωρίζεις τώρα. Ναι, φυσικά, δεν έχεις αλλάξει ως άνθρωπος και δεν έχει αλλοιωθεί η προσωπικότητά σου με κάποιο τρόπο, αλλά η καθημερινότητα είναι εκ των πραγμάτων διαφορετική. Ακολουθείς διαφορετικό πρόγραμμα, έχεις άλλους χρόνους, νέες ευθύνες και υποχρεώσεις, καινούριες ανάγκες και πάνω από όλα εντελώς διαφορετικές δραστηριότητες! Και αυτό είναι κάτι που πολύ εύκολα καταλαβαίνουν οι φίλες σου που έχουν αποκτήσει δικά τους παιδιά, αλλά εξίσου εύκολο να το “παρεξηγήσουν” εκείνες που δεν έχουν γίνει ακόμα μητέρες. Με λίγα λόγια, η διατήρηση των σχέσεων που είχες πριν την απόκτηση παιδιού, μπορεί να χρειάζεται ελαφρώς περισσότερη “δουλειά” και αυτό είναι κάτι που αξίζει να προσπαθήσεις, αλλά ίσως δεν γνωρίζεις πώς!
Δεν υπάρχει κανένας λόγος άγχους, αφού η πραγματικότητα δεν είναι τόσο complicated όσο μπορεί να την έχεις στο μυαλό σου! Ρίξε, λοιπόν, μια ματιά παρακάτω για να δεις με ποιο τρόπο θα καταφέρεις να ισορροπήσεις τη σχέση σου με τις φίλες σου που δεν είναι μητέρες σαν εσένα!
Μην κάνεις μόνη σου υποθέσεις
Είναι πολύ συχνό φαινόμενο μια μητέρα να αισθάνεται… παρείσακτη στο “non-mom” φιλικό κύκλο της και να νιώθει πως δεν είναι πλέον επιθυμητή στις βραδινές εξόδους, ότι δεν έχει πλέον κοινά στοιχεία και δεν θα ενσωματωθεί ξανά στην παρέα της. Όλα τα παραπάνω είναι κυρίως προσωπικές ανασφάλειες και συνήθως ανυπόστατες υποθέσεις. Είναι πολύ πιθανό και οι φίλες σου να αισθάνονται άβολα να σε καλέσουν σε μια δραστηριότητα και άρα να σε πιέσουν να βγεις από το πρόγραμμά σου ή να πιστεύουν πως δεν έχεις το χρόνο και την όρεξη να το κάνεις. Κάπως έτσι ξεκινά ο “φαύλος κύκλος των παρεξηγήσεων” και καλό είναι να τον αποφεύγεις!
Λύσε την παρεξήγηση που δημιουργήθηκε
Αν ακούς συχνά από τις φίλες σου σχόλια, όπως “Ξέρω πως το τώρα σκέφτεσαι μόνο το παιδί” ή “Σίγουρα δεν έχεις χρόνο για εμάς τώρα που έγινες μητέρα”, τότε πρέπει να τους μιλήσεις. Είναι αναγκαίο να κατανοήσουν πως ο ερχομός του μικρού σου μπορεί να άλλαξε τους καθημερινούς ρυθμούς σου, αλλά όχι τα συναισθήματά σου για τις φίλες σου ή την επιθυμία σου να τις έχεις στη ζωή σου! Δώσε μια ευκαιρία στις σχέσεις σου να εξελιχθούν μέσω της “ανοιχτής” επικοινωνίας!
Δώσε τους να καταλάβουν πόση αξία έχουν
Μπορεί οι προτεραιότητές σου να έχουν αλλάξει, η καθημερινή ρουτίνα να είναι διαφορετική, οι ανάγκες που καλείσαι να καλύψεις πολλές και κατ’ επέκταση ο χρόνος σου να είναι πιεσμένος, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως αλλάζουν τα συναισθήματά σου για τις φίλες σου, έτσι δεν είναι; Ωστόσο, αυτό είναι κάτι που χρειάζεται να τους υπενθυμίσεις και να τους τονίσεις, πόση αξία έχουν για εσένα, πόσο ανάγκη τις έχεις και πόσο πολύ θέλεις να είναι στη ζωή σου. Κάποια πράγματα είναι αναγκαίο να λέγονται!
Φτιάξε ένα πρόγραμμα που τις περιλαμβάνει
Σου είναι πολύ εύκολο και φυσικό να συναντήσεις μια άλλη μαμά για play date ή γιατί θα βρεθείτε ούτως ή άλλως στην παιδική χαρά, το πάρκο ή το σχολείο. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως όλος ελεύθερος χρόνος σου θα πρέπει να αφιερώνεται σε εκείνες. Όρισε μία ημέρα την εβδομάδα ή κάποιες ημέρες μέσα στο μήνα, κατά τις οποίες θα βρίσκεσαι με τις υπόλοιπες φίλες σου για καφέ, φαγητό, ποτό ή απλά για να τα πείτε. Εν ολίγοις, κάνε τις φίλες σου μέρος των προτεραιοτήτων σου!
Προσπάθησε να είσαι ειλικρινής μαζί τους
Αν αισθάνεσαι πως η απομάκρυνση είναι μεγάλη ή ότι το ύφος τους απέναντί σου είναι σχετικά… επικριτικό, τότε χρειάζεται να το συζητήσεις. Είναι ένα κοινό λάθος που κάνουμε όλοι, όταν αφήνουμε τις καταστάσεις να εξελιχθούν μόνες τους και άναρχα, αντί να αναλάβουμε δράση και να βάλουμε τα πράγματα στη θέση του. Προσπάθησε, λοιπόν, να είσαι ειλικρινής μαζί τους, μίλησέ τους για το πώς νιώθεις και με ποιο τρόπο θέλεις να τις έχεις στη ζωή σου. Η ειλικρίνεια μπορεί να κάνει “θαύματα” και το ξέρεις!
Δώσε τους περιθώριο να σε προσεγγίσουν
Ούτε εσύ μπορούσες να καταλάβεις τι σημαίνει η ζωή με το παιδί, πριν αποκτήσεις το δικό σου. Επομένως, μην περιμένεις πως οι φίλες σου πρέπει ως δια μαγείας να το κατανοήσουν και να το “ζήσουν” μαζί σου. Είναι απαραίτητο να μειώσεις το χρόνο που μιλάς για το μικρό σου, να ασχοληθείς με άλλα πράγματα και να βρεις πιο εύκολους τρόπους να συνδεθείς μαζί τους, μιλώντας και επικοινωνώντας για ζητήματα που αφορούν και εκείνες. Δηλαδή, σταμάτα να αναλύεις το κλάμα του μωρού και την αλλαγή της πάνας, όταν οι φίλες σου σε κοιτάζουν με το στόμα ανοιχτό από το… χασμουρητό!
Πηγή: tlife.gr