Καλοκαιρινές δραστηριότητες με τα παιδιά

Το καλοκαίρι η ώρα δεν περνά εύκολα για τα παιδιά. Χωρίς σχολείο και όλες εκείνες τις δραστηριότητες της σχολικής χρονιάς, τα παιδιά να έχουν κάτι να απασχοληθούν για το μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας. Το αποτέλεσμα είναι ατέλειωτες ώρες στο τάμπλετ ή στην τηλεόραση. Πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών, αλλά και τον δικό μας;

1Πρώτα-πρώτα, παίζοντας στη θάλασσα.

Ο απολύτως αυτονόητος τρόπος για την περίοδο που και εσείς έχετε χρόνο στη διάθεσή σας. Να του μάθετε να σκουπίζετε μόλις βγαίνει από τη θάλασσα επειδή υπάρχει πάντα η πιθανότητα με το αεράκι της θάλασσας να μπουκώσει η μυτούλα του παιδιού σας, εάν αυτό προκύψει και αναρωτηθεί, «Πώς να ξεβουλώσω τη μύτη μου με φυσικό τρόπο;» σας έχουμε την απάντηση (πατήστε για να διαβάσετε τον οδηγό).

2Στον κήπο ή στο μπαλκόνι

Εκτός από τον αυτονόητο τρόπο του παιχνιδιού στη θάλασσα, μπορείτε να κάνετε όλοι μαζί εργασίες στον κήπο ή στο μπαλκόνι. Η κηπουρική θα ξετρελάνει τα παιδιά, ενώ ταυτόχρονα θα αποκτήσουν έτσι μία πρώτη επαφή με τη φροντίδα των φυτών αλλά και την ευθύνη που τη συνοδεύει. Δοκιμάστε να φυτέψετε ηλίανθους: είναι η ιδανική εποχή και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό!

3Συλλογές

Μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά να κάνουν μια συλλογή. Να αρχίσουν, για παράδειγμα, να μαζεύουν κοχύλια ή μικρά βότσαλα. Στη συνέχεια μπορείτε μαζί να τα βάλετε σε βαζάκια που τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν και να βάλουν στη βιβλιοθήκη, στο γραφείο ή στο κομοδίνο τους!

4Σινεμά στον κήπο ή στη βεράντα

Μπορείτε επίσης να φτιάξετε ένα μικρό σινεμά στον κήπο ή στη βεράντα σας. Βγάλτε έξω την τηλεόρασή σας και διαμορφώστε τον χώρο έτσι ώστε να θυμίζει θερινό σινεμά. Ζητήστε στα παιδιά να καλέσουν τους φίλους τους και να διαλέξουν ταινία και στη συνέχεια φτιάξτε μαζί ποπ κορν σε διάφορες γεύσεις!

5Ημερολόγιο

Ένας άλλος τρόπος δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά είναι να κρατούν ημερολόγιο. Ενθαρρύνετέ τα γράφουν λίγες παραγράφους για το πώς πέρασαν την ημέρα τους. Μπορούν μάλιστα να κάνουν και μια ζωγραφιά στη σελίδα του ημερολογίου τους κάθε μέρα κι επίσης να εμπλουτίζουν το κείμενο με φωτογραφίες και αναμνηστικά της ημέρας (ένα εισιτήριο από το λούνα παρκ, κοχύλια, άμμο κλπ.).

Διαβάστε σχετικά:
Ας μάθουμε στα παιδιά μας να κρατούν ημερολόγιο!

6Παρατήρηση των άστρων

Η παρατήρηση των άστρων και του νυχτερινού ουρανού το καλοκαίρι γοητεύει τα παιδιά. Πάρτε ένα ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο και μελετήστε μαζί τον καλοκαιρινό ουρανό. Προσπαθήστε να αναγνωρίσετε τους αστερισμούς και τους πλανήτες και παρατηρήστε την επιφάνεια της Σελήνης. Διαλέξτε μια ξάστερη βραδιά και απολαύστε την παρατήρηση από τη βεράντα σας.

7Ας πλύνουμε μαζί

Πλύνετε μαζί το αυτοκίνητο και τα ποδήλατα. Δροσιστικός, απολαυστικός και δημιουργικός τρόπος να περάσετε το απόγευμα με τα παιδιά. Πάρτε ένα λάστιχο, έναν κουβά και σφουγγάρια και ρίξτε το στο καθάρισμα! Θα περάσετε υπέροχα, θα δροσιστείτε με το νερό και το αυτοκίνητο και τα ποδήλατά σας θα λάμψουν!

Το καλοκαίρι είναι η ιδανική περίοδος για να χτίσετε όμορφες, ξεχωριστές αναμνήσεις με τα παιδιά σας. Αξιοποιήστε την με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!

Διαβάστε ακόμα:

10 πρωτότυπες δραστηριότητες για παιδιά στον κήπο ή στη βεράντα

Διακοπές… στο σπίτι: 6+1 ιδέες για να γίνει το μπαλκόνι ο αγαπημένος προορισμός των παιδιών!