Καλοκαιρινοί κίνδυνοι: Τι πρέπει να προσέχουμε!

Καλοκαιρινοί κίνδυνοι: Τι πρέπει να προσέχουμε!

Μπορεί το καλοκαίρι να συνδυάζει άψογα τις υψηλές θερμοκρασίες με τα μπάνια στη θάλασσα και την ξενοιασιά, δεν είναι όμως εποχή απαλλαγμένη κινδύνων. Για τα παιδιά, αλλά και για τους ενήλικες ακόμα, ως βασικότεροι καλοκαιρινοί κίνδυνοι θεωρούνται: ο ήλιος, τα τσιμπήματα, οι αλλεργίες και τα τροφιμογενή-υδατογενή νοσήματα.

Ας δούμε τι σημαίνει το καθένα και πως μπορούμε να τα προλάβουμε και να τα αντιμετωπίσουμε!

[babyPostAd] ΗΛΙΟΣ

Η έκθεση στον ήλιο είναι αναγκαία και ωφέλιμη καθώς βοηθάει στην παραγωγή της βιταμίνης D. Όμως η υπερβολική έκθεση όπως συμβαίνει το καλοκαίρι, μπορεί να είναι βλαπτική για το δέρμα, τα μάτια και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Για το λόγο αυτό:

Εκτός όμως από την προστασία του δέρματος πολύ σημαντική είναι και η προστασία των ματιών. Τα παιδιά μέχρι την ηλικία των 18 ετών παίρνουν περίπου το 80% του συνόλου της υπεριώδους ακτινοβολίας που θα λάβουν σε όλη την ζωή τους, καθώς ο μηχανισμός απορρόφησης της UV ακτινοβολίας δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως. Προστατεύουμε τα παιδικά ματάκια από τον ήλιο αλλά και από την πλάγια ακτινοβολία που αντανακλάται από τις πέτρες και την άμμο, με γυαλιά ηλίου απορροφητικά, ελαφρά και άθραυστα με προστασία 400 UV CE ή 100%UV.

ΤΣΙΜΠΗΜΑΤΑ

Εκτός από τον ήλιο δεχόμαστε επιθέσεις από πάσης φύσεως έντομα με τα τσιμπήματά τους, τα οποία είναι ενοχλητικά, πολλές φορές επίπονα αλλά και επικίνδυνα ειδικά σε περιπτώσεις αλλεργίας.

Σε περίπτωση τσιμπήματος, προκαλείται φυσιολογική τοπική αντίδραση όπως ερυθρότητα, οίδημα και πόνος, γι’ αυτό εφαρμόζουμε τοπικά αντισταμινικά-αντικνησμώδη ή κορτιζονούχα προϊόντα. Υπάρχει όμως πάντα και η πιθανότητα εμφάνισης εκτεταμένης αντίδρασης όπως κνίδωση, δύσπνοια, βράγχος φωνής, ακόμα και απώλεια των αισθήσεων τα οποία ανήκουν στο αλλεργικό σοκ.

ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

Άλλος ένας καλοκαιρινός κίνδυνος είναι οι αλλεργίες, δηλαδή η λανθασμένη αντίδραση του οργανισμού σε ουσίες, οι οποίες υπό φυσιολογικές συνθήκες, είναι αβλαβείς και μπορεί να έχει από ήπια έως επικίνδυνη για την ανθρώπινη ζωή συμπτωματολογία.

Κατηγοριοποιούνται σε αναπνευστικές, τροφικές, αλλεργίες από δήγματα, αλλεργίες σε φυτά (γύρεις), φαρμακευτικές, καθώς και στον ήλιο (ηλιακή κνίδωση) και το κρύο νερό της θάλασσας (αλλεργικό κνησμώδες εξάνθημα, το οποίο εμφανίζεται σε λιγότερο από 1 ώρα και εξαφανίζεται λίγες ώρες μετά).

Τι πρέπει να κάνουμε;

ΤΡΟΦΙΜΟΓΕΝΗ-ΥΔΑΤΟΓΕΝΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ

Βρέφη και μικρά παιδιά έχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν νοσήματα του γαστρεντερικού συστήματος λόγω μειωμένης προϋπάρχουσας ανοσίας και διαφόρων συμπεριφεριολογικών παραγόντων, όπως το να βάζουν συχνά τα χέρια τους στο στόμα.

«Βράστε το, μαγειρέψτε το, ξεφλουδίστε το ή αφήστε το»! Τι σημαίνει αυτό για την περίοδο που είμαστε διακοπές;

Να έχετε ένα καλό και υγιές καλοκαίρι!

Πηγή:  mytwins.gr