“Καλός ο θηλασμός, αλλά μετράει και η ψυχική υγεία της μαμάς! “

“Καλός ο θηλασμός, αλλά μετράει και η ψυχική υγεία της μαμάς! “

θηλασμός

Δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ αμφιβολία ότι ο θηλασμός είναι ό,τι καλύτερο για το μωρό. Συνδέεται με χαμηλά επίπεδα κινδύνου για καρκίνου του μαστού στην μαμά, μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης στο παιδί και το προστατεύει από διαβήτη και από λευχαιμία. Ο θηλασμός μας βοηθάει να κάψουμε θερμίδες και ίσως, λένε κάποιες έρευνες, οτι αυξάνει και το επίπεδο IQ του μωρού

ΑΛΛΑ….

 Καλά τα στατιστικά και οι έρευνες και τα νούμερα. Τα νούμερα όμως δεν δείχνουν τον πόνο. Τον πόνο των θηλών όταν έχεις μαστίτιδα. Τα νούμερα δεν δείχνουν την προσπάθεια που θέλει ο θηλασμός για να επιτευχθεί. Και τα νούμερα δεν δείχνουν την ντροπή και τις τύψεις της μαμάς που δεν κατάφερε ή δεν επέλεξε να θηλάσει.
[babyPostAd] Η Αμερικανική Εταιρία Παιδιατρικής συστήνει αποκλειστικό θηλασμό για τουλάχιστον 6 μήνες και συνέχιση του “για ένα χρόνο ή και περισσότερο, όσο επιθυμεί η μητέρα και το βρέφος”.  Το αμερικάνικο κολέγιο μαιευτικής και γυναικολογίας συμφωνεί και προτείνει τρόπους για να ενθαρρύνουμε τις μητέρες να θηλάζουν όσο το δυνατόν περισσότερο.
Όλες αυτές οι οδηγίες όμως δεν σκέφτονται έναν σημαντικό παράγοντα, την ψυχολογία της μαμάς. Δεν σκέφτονται όλες τις προκλήσεις που απαιτούνται , ούτε το οτι ο θηλασμός δεν λειτουργεί για κάθε μαμά.
Δεν είναι εξίσου σημαντικό να είναι η μαμά ψυχικά υγιής και χαρούμενη; 
Προσωπικά, όταν γέννησα το γιο μου ήμουν ενθουσιασμένη με την ιδέα του θηλασμού! Είχα διαβάσει τα πάντα για το πώς να το πετύχω και πίστευα οτι θα τα καταφέρω. Το μίσησα όμως, από το πρώτο λεπτό. Κυριολεκτικά το μίσησα. Πονούσα, υπέφερα και έτρεμα το οτι θα ξαναπεινάσει.

Η επιλόχειος κατάθλιψη που πέρασα έπαιξε και αυτή τον ρόλο της στο οτι απέτυχα παταγωδώς να θηλάσω τον μονάκριβο μου… Μόνο 6 εβδομάδες τον θήλασα. Και μόλις σταμάτησα επανήλθα στα λογικά μου!

Το μόνο που θέλω, και ο λόγος που σας γράφω αυτές τις σκέψεις, είναι για να σας θυμίσω οτι δεν είμαστε όλες οι μαμάδες γεννημένες για να τα καταφέρνουμε σε όλα! Και δεν έχουμε όλες την ίδια δύναμη και τις ίδιες αντοχές για να τα καταφέρουμε!

Ας σταματήσουμε να κρίνουμε όσες μαμάδες δεν θήλασαν , για τον οποιονδήποτε λόγο!

Ποτέ δεν μπορούμε να ξέρουμε το τι ακριβώς συνέβη και τις έκανε να παρουν την απόφαση να μην θηλάσουν!

Η μητρότητα είναι δύσκολη – πραγματικά δύσκολη – και χρειαζόμαστε όση βοήθεια μπορούμε να έχουμε, ακόμα και μια απλή συμπαράσταση!

Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή

Διαβάστε ακόμη:

Αυτά είναι τα 20 πιο όμορφα παιδικά δωμάτια για αγοράκια!

10 παιδικά/βρεφικά δωμάτια που θα σας εντυπωσιάσουν!

18 υπέροχα τατουάζ για το θηλασμό που θα σας κάνουν να ζηλέψετε!