Καλωσορίζοντας… τις ψείρες!

Καλωσορίζοντας… τις ψείρες!

Συμβαίνει σε όλους! Μην πανικοβάλλεστε και μην ακούτε όσους λένε ότι δεν το έχουν αντιμετωπίσει ποτέ.
Προφανώς δεν είναι μια ευχάριστη… έκπληξη και σίγουρα δεν είμαστε ποτέ έτοιμοι για αυτήν την “επίσκεψη” αλλά δεν πρέπει να υπερβάλουμε κιόλας!
Όπως σε πολλά πράγματα στη ζωή έτσι και στον Πόλεμο της Ψείρας η γνώση και η πρόληψη είναι οι λύσεις.

Γνώση
Οι ψείρες είναι μικρά έντομα χρώματος μαύρου ή καφέ που κρύβονται στο τριχωτό της κεφαλής και προκαλούν ένα νόσημα με φαγούρα. Συνήθως ζουν 40 ημέρες και γεννούν περίπου 300 αυγά στα μαλλιά κυρίως στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Το βασικό πρόβλημα που δημιουργούν είναι η φαγούρα η οποία προκαλεί στα παιδιά εκνευρισμό και καμιά φορά ακόμα και αυπνία. Οι ψείρες του κεφαλιού μεταδίδονται με άμεση επαφή (πχ. επαφή με καπέλα ή σκουφιά, χτένες, σεντόνια, μαξιλάρια κ.λπ.) και εξαπλώνονται πολύ γρήγορα.

Πρόληψη
Εφαρμόζουμε στα παιδιά προϊόντα για πρόληψη κατά των ψειρών καθε πρωί πριν το σχολείο ή το παιδικό σταθμό. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στην αγορά. Σας προτείνουμε να επιλέξετε φαρμακευτικά προϊόντα ή να “κινηθείτε φυσικά” εφαρμόζοντας ξύδι.
Κουρεύουμε κοντά τα μαλλιά του παιδιού ή εαν δε θέλουμε φροντίζουμε να είναι πάντοτε μαζεμένα.
Τσεκάρουμε το κεφάλι του παιδιού για κόνιδες (δηλαδή αυγά), τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Οσο πιο γρήγορα εντοπίσουμε το πρόβλημα τόσο καλύτερα.

Βρήκα ψείρες, στο κεφάλι του. Ντρέπομαι, μήπως το κακοχαρακτηρίσουν. Τι να κάνω;

Σε περίπτωση κρούσματος επικοινωνούμε με το σχολείο ή τον παιδικό σταθμό και ζητάμε να προχωρήσουν όλα τα παιδιά σε προληπτική θεραπεία. Με αυτόν τον τρόπο, θα αποφευχθεί το φαινόμενο να “καθαρίζεται” ένα παιδί και να κολλάει πάλι από κάποιο άλλο που δεν ακολούθησε θεραπεία.
Εκπαιδεύουμε το παιδί μας να μην χρησιμοποιεί βούρτσες και καπέλα που ανήκουν σε άλλους.

Αντιμετώπιση 
Η αντιμετώπιση γίνεται μόνο με αντιφθειρικά προϊόντα, δηλαδή σαμπουάν, σπρέι ή λοσιόν, τα οποία θα σας προτείνει ο παιδίατρος σας.  Συνήθως, η θεραπεία θα πρέπει να εφαρμοστεί και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.  Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε το φάρμακο να μην έρθει σε επαφή με τα μάτια του παιδιού και να τηρούνται οι προφυλάξεις που αναγράφονται στις οδηγίες χρήσης.

Και πάνω απ’όλα χρειάζεται ψυχραιμία!

Πηγή: mommy.gr

Διαβάστε ακόμη:

Τα παιδιά κόλλησαν κιόλας ψείρες! Τι να κάνω;

Ψείρες: Πώς μεταδίδονται και πώς θα απαλλαγείτε οριστικά