Οι κανόνες που όλοι πρέπει να σεβόμαστε κατά την επίσκεψή μας στο νεογέννητο

Οι κανόνες που όλοι πρέπει να σεβόμαστε κατά την επίσκεψή μας στο νεογέννητο

Τα νεογνά είναι ευαίσθητα πλάσματα και οι μαμάδες τους ακόμα περισσότερο. Η επίσκεψη στο ζευγάρι, ανεξάρτητα από το πόσο στενά συνδεδεμένος ή συναισθηματικά δεμένος είστε με τη μητέρα, απαιτεί ευαισθησία, σχεδιασμό και τήρηση συγκεκριμένων κανόνων. Δεν είναι καιρός να εμφανιστείτε απροειδοποίητα, να ζητήσετε συγγνώμη για το βήξιμο του παιδιού σας και να ζητήσετε ένα φλιτζάνι καφέ. Αν θέλετε να διατηρήσετε τη φιλία ή τον οικογενειακό σας δεσμό – και να σας προσκαλέσουν ξανά – ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες.
[babyPostAd]Και αν είστε νέα μαμά και ανησυχείτε για την έλλειψη ορίων των αγαπημένων σας, στείλτε τους σήμερα αυτούς τους κανόνες!
Κάθε νέα μαμά είναι διαφορετική, αλλά οι περισσότερες χρειάζονται έναν επισκέπτη την κάθε φορά και όχι ένα ολόκληρο τσούρμο. Σεβαστείτε το πότε μπορεί να σας δεχθεί, όποτε κι αν είναι, και απλά ρωτήστε εάν είναι έτοιμη για την επίσκεψη. Αν όχι, μπορείτε να πάτε μερικές ημέρες ή και εβδομάδες αργότερα.
Η μητρότητα είναι εξαντλητική, σημαίνει στέρηση ύπνου και φυσικά ελεύθερου χρόνου. Αν σας έχει δοθεί το πράσινο φως σε μια συγκεκριμένη ώρα για να επισκεφθείτε το νεογέννητο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο χρόνος επιλέχθηκε πιθανώς προσεκτικά για να ταιριάζει στο πρόγραμμα της μαμάς και του μωρού, γι’ αυτό να είστε ακριβής. Όχι νωρίτερα, όχι αργότερα στο ραντεβού!
Οι έξυπνες μητέρες ενημερώνουν εκ των προτέρων τους επισκέπτες ότι πρόκειται μόνο για σύντομη επίσκεψη, αλλά ακόμα και αν δεν σας δοθεί ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο, θα πρέπει να προγραμματίσετε να κρατάτε την επίσκεψή σας σύντομη και την παρουσία σας διακριτική. Μια ώρα είναι ίσως περίπου σωστή, εκτός και αν μαμά σας παρακαλεί να μείνετε περισσότερο. Τότε σκεφτείτε ότι ίσως επιμένει από ευγένεια…
Ως νέα μαμά, είναι σχεδόν αδύνατο να ψωνίζει, να μαγειρεύει ή ακόμα και να τρώει κάποιες φορές, οπότε φέρτε μαζί σας ένα γεύμα – το μαγειρεμένο σπιτικό είναι ωραίο, αλλά μια τσάντα με σάντουιτς είναι εξίσου αποδεκτό. Έτσι, τη διευκολύνετε να μην αναγκάζεται να σας στείλει τα τάπερ σας πίσω γεμάτα όταν σας τα επιστρέψει.
Ανεξάρτητα από το πόσο ακαταμάχητο είναι το μωρό ή πόσο πρόσφατα πλύνατε τα χέρια σας πριν από την άφιξή σας, απλώς φρεσκαριστείτε όταν φτάσετε στο σπίτι της. Επίσης, να θυμάστε ότι το μωρό έζησε κυριολεκτικά στο σώμα της μαμάς λίγες μέρες πριν και πιθανότατα δεν πολυθέλει ξένα χάδια. Προσέξτε και ρωτήστε αν μπορείτε να κρατήσετε το μωρό. Αν μετά από λίγα λεπτά η μαμά φαίνεται ανήσυχη και νιώθει πως θέλει να το πάρει πίσω, δώστε της αμέσως το μωρό της.
Εάν είστε αρκετά κοντά στη μαμά και αισθάνεται άνετα να σας αφήσει χωρίς επίβλεψη με το μωρό, αναλάβετε για λίγο. Ένα γρήγορο ντους ή ένας υπνάκος, όσο εσείς προσέχετε το μωρό, μπορεί να σημαίνει πάρα πολλά για μια νέα μαμά. Αν όμως αρνείται, μην την πιέζετε.
Είστε εκεί για να βοηθήσετε και να δείξετε το ενδιαφέρον σας για τη μαμά και το μωρό, όχι για να κεραστείτε. Αν πραγματικά πεθαίνετε από τη δίψα, σηκωθείτε και παίρνετε αυτό το νερό μόνοι σας.
Πιθανώς θα απολαύσετε την επίσκεψή σας πολύ περισσότερο, εάν δεν φέρετε τα παιδιά σας και μπορείτε να εστιάσετε στη μαμά και το μωρό. Ακόμη και αν σας το έχει ζητήσει η ίδια η μαμά να φέρετε και τα παιδιά σας μαζί, αν το παιδί σας ξυπνήσει με πυρετό ή κακό βήχα το πρωί της επίσκεψής σας, αναθεωρήστε το. Επίσης, να θυμάστε ότι ενώ μπορεί να είστε εντελώς άνετοι με το 6χρονο που έχετε ένα νεογέννητο μωρό και η μητέρα του πιθανότατα δεν είναι. Βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας γνωρίζουν και σέβονται τα όρια!
Αν η μαμά θέτει ερωτήσεις σχετικά με το θηλασμό, τα προγράμματα ύπνου ή την ανάρρωση μετά τον τοκετό, βέβαια, απαντήστε με τις δικές σας εμπειρίες και συμβουλές, αλλά αν όχι, κρατήστε τις συμβουλές σας για τον εαυτό σας. Τις περισσότερες φορές, οι προσωπικές εμπειρίες των άλλων μαμάδων, ιδίως των μεγαλύτερων γενεών, προκαλούν σύγχιση και έρχονται σε αντιπαράθεση με τα σύγχρονα δεδομένα. Δεν θέλετε σίγουρα να κάνετε τη μαμά να ανησυχεί. Αφήστε τη μαμά να ακολουθήσει τις συμβουλές του γιατρού της και του παιδιάτρου. Αυτή τη φορά σημασία έχουν οι δικές της ανάγκες, όχι οι δικές σας.
Επιμέλεια κειμένου για το Babyradio: Σοφία Τελιάκη