Κάντε τα παρακάτω αν θέλετε να μιλήσει το μωράκι σας!

Κάντε τα παρακάτω αν θέλετε να μιλήσει το μωράκι σας!

Τα μωρά και τα μικρά παιδιά λατρεύουν να ακούνε γνώριμες φωνές, να παρακολουθούν και να αναγνωρίζουν τις φωνές αυτές. Αν μιλάτε με το παιδί σας και ακούει διάφορους θορύβους η λέξεις το βοηθάτε να μάθει τα πάντα για την επικοινωνία και τους τρόπους έκφρασης των συναισθημάτων.

ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Δηλώστε συμμετοχή και κερδίστε ένα ΣΤΟΛΙΣΜΕΝΟ Χριστουγεννιάτικο δέντρο αξίας 500€

[babyPostAd]Το καλό είναι ότι μπορείτε να μιλάτε με το παιδί σας οποιαδήποτε στιγμή και για οποιοδήποτε θέμα. Γενικά όλοι μας γνωρίζουμε πως να μιλήσουμε με τα παιδιά η τα μωρά: χρησιμοποιούμε τραγουδιστές φωνές καθώς ενστικτωδώς θεωρούμε πως τα μωρά ανταποκρίνονται καλύτερα στις φωνές αυτές.

Πως όμως πρέπει να μιλάμε στα μωρά για να ενθαρρύνουμε την ομιλία;

Από την γέννησή του το μωρό σας λατρεύει να ακούει την φωνή σας. Για αυτό συνεχίστε να του μιλάτε κι ας φαντάζει κουραστικό κάποιες φορές. Μπορείτε να του μιλάτε καθ ‘ όλη την διάρκεια της ήμερας και ενώ κάνετε διάφορα πράγματα όπως όταν αλλάζετε την πάνα , του κάνετε μπάνιο η όταν πηγαίνετε μαζί στα μαγαζιά.

Η επικοινωνία με το μωρό πρέπει να περιλαμβάνει μιμήσεις, χειρονομίες η μπορείτε να βγάζετε έξω την γλώσσα σας η να κάνετε αστείες γκριμάτσες και δείτε αν το παιδί σας προσπαθεί να σας μιμηθεί. Όλα αυτά είναι μέρος της πρόωρης επικοινωνίας.

Παρακολουθείστε αν το μωρό σας κουνάει το στόμα του, τα χέρια, τα πόδια του, αν χαμογελάει η κάνει θορύβους προκειμένου να επικοινωνήσει μαζί σας. Απαντήστε του για να επιβραβεύσετε τις προσπάθειές του και δείξτε του ότι το ακούτε. Όταν μιλάτε με το μωρό σας δοκιμάστε να ακουμπήσετε το πρόσωπό του , τα χέρια του η τα δάχτυλά του για να του δείξετε ότι του μιλάτε και το ακούτε ταυτόχρονα.

Αν τραγουδάτε γνωστά τραγούδια θα κάνετε το μωρό σας να νιώθει άνετα και όμορφα ψυχολογικά, και θα μάθει από νωρίς να αναγνωρίζει τους επαναλαμβανόμενους ρυθμούς και λέξεις.

Ακόμη πρέπει να θυμάστε ότι δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς να ξεκινήσετε να διαβάζετε ιστορίες στο μωρό σας. Όταν το μωρό σας ξεκινήσει να βγάζει φωνούλες μιμηθείτε τους ίδιους ήχους και δώστε χρόνο στο μωρό σας να σας απαντήσει. Θα δείτε πως μπορείτε να έχετε μια διαρκή συζήτηση ήχων!

Πώς θα πρέπει να μιλάτε στα παιδιά;

Μιλήστε για το τι κάνει το παιδί σας οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Το μυστικό είναι να χρησιμοποιείτε σύντομες προτάσεις και να μην συνδέετε πολλές διαφορετικές ιδέες μεταξύ τους. Μην χρησιμοποιείτε μωρουδίστικες λέξεις για τα αντικείμενα αλλά αναφερθείτε σε αυτά με την κανονική τους ονομασία.

Ακόμη μιλήστε του για το τι ακριβώς κάνετε κάθε φορά: είτε κάνετε τσάι είτε ετοιμάζεστε για βόλτα κλπ.Αφήστε το παιδί σας να σας μιλήσει, δείξτε του ότι ενδιαφέρεστε για αυτά που λέει και αφήστε το να κάνει παύσεις προκειμένου να έχει χρόνο να σκεφτεί τι θα πει μετά από λίγο.

Θυμηθείτε ότι οι χειρονομίες , τα τραγούδια και οι ιστορίες είναι το παν για την ενίσχυση της ομιλίας αλλά να της επικοινωνίας. Επίσης πολύ σημαντικό είναι να παρακολουθείτε το βλέμμα του και να μιλάτε για οτιδήποτε συγκεντρώνει το βλέμμα και του κινεί το ενδιαφέρον του και φυσικά να το επαναλάβετε όσες φορές χρειαστεί.

Τι είναι φυσιολογικό;

Τα παιδιά στην ηλικία μεταξύ των δυο και τριών ετών μαθαίνουν να επικοινωνούν μαζί σας και πρέπει να δείτε αν καταλαβαίνουν αυτά που τους λέτε. Στην ίδια ηλικία μπορούν να φτιάξουν σύντομες προτάσεις και να αναγνωριζουν διάφορα αντικείμενα.

Θυμηθείτε ότι το κάθε παιδί αναπτύσσεται διαφορετικά και με άλλον ρυθμό.Αν δείτε ότι το παιδί σας παρά τις προσπάθειές σας και τα πολλά ερεθίσματα δεν μιλάει, ίσως πρέπει να ζητήσετε την γνώμη ενός ειδικού.

Γκαλίτσιου Μαριάννα για το babyradio

Διαβάστε ακόμη:

Μαμά στα 40! Ε, και;

Μαμά στα 40 (και κάτι)!

Ανάδοχη πρώτη αγκαλιά: Το πιλοτικό πρόγραμμα που αναζητά ζευγάρια ή μαμάδες για να γίνουν ανάδοχοι