Αν καπνίζω μόνο στο μπαλκόνι, το μωρό μου θα είναι ασφαλές από τις επιπτώσεις του καπνού;

Αν καπνίζω μόνο στο μπαλκόνι, το μωρό μου θα είναι ασφαλές από τις επιπτώσεις του καπνού;

your-life-katy-weitz-smoking-mum-image-2-702843033

Όχι, δεν είναι. Το κάπνισμα έξω είναι ασφαλώς καλύτερο από το κάπνισμα σε εσωτερικούς χώρους, αλλά όπου κι αν καπνίζετε, το μωρό σας θα εκτεθεί στις τοξίνες. Αυτές οι τοξίνες είναι ανθυγιεινές για όλους, αλλά τα μικρά παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα.

[babyPostAd]Κάθε φορά που κάποιος καπνίζει, τοξικά σωματίδια εισέρχονται στα μαλλιά και τα ρούχα του ατόμου. Επιπλέον, ένας καπνιστής εκπνέει τις τοξίνες για αρκετά λεπτά μετά το σβήσιμο του τσιγάρου.

Όταν ένας καπνιστής έρχεται σε επαφή με το μωρό σας, ακόμα κι αν δεν καπνίζει εκείνη τη στιγμή, το μωρό σας εκτίθεται σε αυτές τις τοξίνες. Εάν η ίδια είστε καπνίστρια και θηλάζετε, οι τοξίνες μεταφέρονται στο μωρό σας μέσω του μητρικού γάλακτος.

Επίσης, το κάπνισμα στο σπίτι δεν είναι ασφαλές ακόμα και όταν το μωρό σας δεν είναι εκεί. Τα τοξικά σωματίδια από τον καπνό καθίστανται σε επιφάνειες σε όλο το σπίτι και παραμένουν για πολύ καιρό μετά τη διαρροή του ορατού καπνού. Ο παιδίατρος Jonathan Winickoff στο Κέντρο Ρίτσμοντ της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής και η Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ δημιούργησαν τον όρο του «τρίτου χεριού» για να περιγράψουν αυτό το είδος μολύνσεως από καπνό.

“Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένα σε κίνδυνο, επειδή μπουσουλάνε, παίζουν, αγγίζουν και συχνά βάζουν στο στόμα εκτεθειμένες επιφάνειες”, λέει ο Jonathan D. Klein, διευθυντής του κέντρου Richmond.

Εάν η οικογένειά σας ή οι φίλοι σας είναι καπνιστές, ορίστε μια αυστηρή πολιτική για το κάπνισμα για όλα τα σημεία που τα παιδιά περνούν το χρόνο τους. Για παράδειγμα, ζητήστε από τους φίλους που καπνίζουν να κάνουν μια βόλτα όταν θέλουν ένα τσιγάρο αντί να καπνίζουν στο σπίτι ή στην αυλή.

Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή