Καρπούζι | Να τρώμε τη φλούδα και τα κουκούτσια

Γράφει η Κλέλια Καραγιαννάκη, Διατροφολόγος-Διαιτολόγος και μέλος του TheHealthLab, τον επιστημονικό συνεργάτη του babyradio σε θέματα διατροφής

Το καρπούζι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και C, κάλιο και μαγνήσιο, ενώ αποτελείται από 98% από νερό.

Βοτανολογικά, το καρπούζι είναι στενός συγγενής του αγγουριού, και όπως και αυτό είναι όλο βρώσιμο, ακόμη και η πράσινη φλούδα.

Ποια τα οφέλη της φλούδας;

  1. Η υψηλή περιεκτικότητα της στο αμινοξύ κιτρουλλίνη φαίνεται να ενισχύει τη λίμπιντο αλλά και την αθλητική απόδοση
  2. Αποτελέσματα μελετών έχουν δείξει πως η κατανάλωση συμπληρωμάτων εκχυλίσματος καρπουζιού από υπέρβαρους ενήλικες βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το καρπούζι αυτό καθ’αυτό δρα εξάλλου ως διουρητικό.

Η φλούδα καταναλώνεται σε smoothies αλλά και ως τουρσί.

Ποια τα οφέλη των σπόρων;

Η περίπτωση του καρπουζιού είναι ιδανική για εκείνους που δε συνηθίζουν να απορρίπτουν τα κουκούτσια, καθώς αυτά όχι μόνο δε βλάπτουν αλλά και περιέχουν θρεπτικά συστατικά. Επειδή είναι βέβαια αρκετά μικρά χρειάζεται να καταναλώσουμε ένα σχετικά μεγάλο αριθμό για να τα επωμιστούμε, αλλά η παρουσία τους από μόνη της ενισχύει τη διατροφική αξία του φρούτου.

Οι σπόροι περιέχουν μαγνήσιο, σίδηρο, φυλλικό οξύ αλλά και ακόρεστα λιπαρά οξέα.

Μπορούμε να καταναλώσουμε τα σποράκια και ως σνακ «εκτός καρπουζιού», ψημένους στο φούρνο και πασπαλισμένους με ελαιόλαδο, αλάτι και μπαχαρικά.

Βιβλιογραφία