Καταγγέλλουν τον αποκλεισμό από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Καταγγέλλουν τον αποκλεισμό από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς

To διαβάσαμε στο cretalive.gr

Σήμερα 2/9/2016 οι Ομάδες & Σύλλογοι Γυναικών του νομού Ηρακλείου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), το Συνδικάτο Οικοδόμων, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Εκπαιδευτικών Ιδιωτικής Εκπαίδευσης «Γαλάτεια Καζαντζάκη» και η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου, έδωσαν συνέντευξη τύπου με αφορμή την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στους παιδικούς σταθμούς.

Ανακοίνωση

Καταγγέλλουμε το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες παιδιά και φέτος αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής ζωή» (ΕΕΤΑΑ) για τη φιλοξενία βρεφών και νηπίων στους παιδικούς σταθμούς, στα ΚΔΑΠ. Φέτος οι αιτήσεις που κατατέθηκαν συνολικά στο πρόγραμμα αφορούσαν 132.859 παιδιά. Είναι αυξημένες κατά 9,2% σε σχέση με το 2015, καθώς για όλο και περισσότερα νέα ζευγάρια, το κόστος του παιδικού σταθμού, δημοτικού ή ιδιωτικού, είναι δυσβάσταχτο για τον οικογενειακό  προϋπολογισμό. Την ίδια στιγμή, χιλιάδες είναι οι γονείς που δεν καταθέτουν καν αίτηση, γνωρίζοντας ότι θα απορριφθεί με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια που προϋποθέτει η ένταξη στο πρόγραμμα.

Ωστόσο, τα παιδιά που τελικά πήραν το πολυπόθητο «κουπόνι» (voucher) είναι μόλις 84.800!!! Δηλαδή, αποκλείστηκαν 48.059 παιδιά!!! Μάλιστα, τα 36.769 πληρούσαν όλες τις προϋποθέσεις (τυπικές και ουσιαστικές) και τα κριτήρια (εισοδηματικά και άλλα) για να γίνουν δεκτά στο πρόγραμμα. Η αιτιολογία της απόρριψης της αίτησης ήταν ότι το κονδύλι του προγράμματος δε φτάνει για να χρηματοδοτήσει τόσες θέσεις!!!

Πολλοί είναι όμως και οι γονείς που ενώ κατάφεραν να εξασφαλίσουν το κουπόνι (voucher)  δε θα δουν τα παιδιά τους να φοιτούν σε κάποιον σταθμό, καθώς οι προσφερόμενες θέσεις είναι πολύ λιγότερες από τους δικαιούχους. Οι ελάχιστες θέσεις που προσφέρουν οι περισσότεροι ιδιωτικοί β/ν σταθμοί με voucher έχουν κλείσει εδώ και καιρό, ενώ υπάρχουν δεκάδες γονείς οι οποίοι καταγγέλλουν ότι τους ζητούν, να πληρώσουν έξτρα παροχές (που δεν καλύπτονται από το ΕΣΠΑ). Για άλλη μια φορά οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί και μεγάλοι χαμένοι οι γονείς. Από την άλλη οι δομές των δημοτικών σταθμών, δεν επαρκούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες. Για παράδειγμα, ενώ τα βρέφη και τα νήπια αριθμούν τις 20.000 συνολικά, ο Δήμος Ηρακλείου διαθέτει  μόνο 1900 θέσεις, από τις οποίες με κουπόνι ΕΣΠΑ προορίζονται 100 για βρέφη και 777 για νήπια.

Επιπλέον, η λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών θα γίνει ακόμη δυσκολότερη τη νέα χρονιά, εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης, να μη δοθούν τα χρήματα του προγράμματος ΕΣΠΑ για τη φιλοξενία παιδιών, στους παιδικούς σταθμούς, αλλά απευθείας στον κάθε “ωφελούμενο” ξεχωριστά, δηλαδή στους γονείς. Το αποτέλεσμα είναι οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί να μη ξέρουν έως τώρα πόσα παιδιά πρόκειται να φιλοξενήσουν, να μη μπορούν να χρηματοδοτηθούν και έτσι να μη μπορούν να προγραμματίσουν τη λειτουργία τους και να προσλάβουν το απαραίτητο προσωπικό. Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί στερούνται δηλαδή σημαντικούς πόρους αλλά και προσωπικό, δεδομένου ότι η χρηματοδότησή τους εξαρτάται πλέον σε μεγάλο ποσοστό από τη λειτουργία του προγράμματος ΕΣΠΑ.

Ακόμη, η κυβέρνηση έχει μειώσει το σχετικό voucher ανά ωφελούμενο κατά 5%, προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα και να κερδίσει μερικές θέσεις, με αρνητικές όμως συνέπειες στις υπηρεσίες που θα παρέχονται. Θυμίζουμε ότι αντίστοιχες περικοπές στο voucher που έχουν γίνει κατά καιρούς, οδήγησαν σε περικοπές στη μεταφορά, στις εξωσχολικές δραστηριότητες, αλλά και στη σίτιση των παιδιών. Πολλοί ιδιωτικοί σταθμοί, για παράδειγμα, καλούσαν τους γονείς να φέρνουν οι ίδιοι το φαγητό των παιδιών τους.

Καταργείται ο περιορισμός που ίσχυε και σύμφωνα με τον οποίο μία δομή μπορούσε να φιλοξενήσει έως και το 70% των θέσεών της μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ. Πλέον, έως και το 100% των θέσεων μιας δομής μπορεί να καλύπτεται από τους δικαιούχους του προγράμματος. Στην πράξη, αυτό συνεπάγεται νέο αποκλεισμό για τα παιδιά λαϊκών οικογενειών ή για τα παιδιά δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων που δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

Τι θα γίνουν λοιπόν τα υπόλοιπα νήπια, που μένουν εκτός του προγράμματος ΕΣΠΑ; Είτε θα πρέπει ένας γονιός ή συγγενής να παραμείνει στο σπίτι και να τα προσέχει, είτε να μπει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να πληρωθούν τα τροφεία στους δημοτικούς ή τα δίδακτρα στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Αντίστοιχα, θα πολλαπλασιαστούν οι περιπτώσεις που οι δημοτικές αρχές, με βάση τις κατευθύνσεις κυβέρνησης και Περιφερειών, καλούν τους γονείς να αναλάβουν με διάφορους τρόπους ένα μέρος του κόστους της λειτουργίας των παιδικών σταθμών (π.χ. πληρωμή συμβασιούχων μέσα από την αύξηση των τροφείων, εθελοντισμός, ΚΟΙΝΣΕΠ κλπ.).

Οι επιχειρούμενες αλλαγές επιβεβαιώνουν ότι επιδίωξη της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η μετατροπή της προσχολικής αγωγής -ενός συλλογικού δηλαδή κοινωνικού δικαιώματος που θα έπρεπε να είναι υποχρέωση του κράτους- σε ατομική υπόθεση της κάθε οικογένειας.

Δε θυσιάζουμε τα δικαιώματα των παιδιών μας!

Νέες μητέρες, νέοι γονείς,

Η προσχολική αγωγή δεν είναι πολυτέλεια. Είναι βασική ανάγκη για τη λαϊκή οικογένεια και ταυτόχρονα απαραίτητη για την ομαλή ψυχοσωματική ανάπτυξη και την κοινωνικοποίηση του παιδιού. Και ως τέτοια πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται. Απαιτεί ένα ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον, πλήρως εξοπλισμένο σε υλικοτεχνική υποδομή, πλήρως στελεχωμένο με προσωπικό, με σύγχρονο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σύμφωνα με την ηλικία των παιδιών, έτσι ώστε να βοηθηθεί το κάθε παιδί να αναπτυχθεί σωματικά, πνευματικά, κοινωνικά.

Η ΟΓΕ, το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα και τα ταξικά σωματεία ενώνουμε τη φωνή μας με τις εργαζόμενες, άνεργες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες, με τα νέα ζευγάρια των λαϊκών οικογενειών. Παλεύουμε μαζί με τις εργαζόμενες στους παιδικούς σταθμούς, μαζί με τους γονείς, με όλους τους εργαζόμενους, με τοπικές κινητοποιήσεις για τα άμεσα προβλήματα των παιδικών σταθμών που προκύπτουν σε κάθε περιοχή αλλά και με κεντρικές παρεμβάσεις.

Ανυποχώρητα διεκδικούμε:

cretalive.gr