Κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Ποια είναι τα συμπτώματα;

Κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Ποια είναι τα συμπτώματα;

Κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Τι είναι η κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη είναι ένας τύπος διαταραχής της διάθεσης που προκαλεί θλίψη και απελπισία. Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε μελαγχολική κάποιες φορές, αλλά όταν είστε καταθλιπτικοί, αυτά τα συναισθήματα μπορούν να διαρκέσουν εβδομάδες ή και μήνες.Η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει κάθε πτυχή της ζωής σας από το πώς σκέφτεστε και ενεργείτε μέψρι το πώς τρώτε και κοιμάστε.

[babyPostAd]Ακόμη και όταν μια γυναίκα έχει κατάθλιψη που είναι υπό έλεγχο, οι ορμονικές μετατοπίσεις που κάνει το σώμα της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσουν σε υποτροπή. Είναι κοινό για τις γυναίκες να αναπτύξουν τα πρώτα σημάδια της κατάθλιψης μετά τον τοκετό ή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη κατάσταση, και μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη κατά την εγκυμοσύνη. Υπάρχει η προσδοκία ότι η εγκυμοσύνη θα πρέπει να είναι μια χαρούμενη περίοδος, και η ύπαρξη της κατάθλιψης μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τύψεις στη μέλλουσα μητέρα.

Είναι επίσης εκπληκτικό το γεγονός ότι περίπου 1 στις 10 γυναίκες έχουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ο πραγματικός αριθμός μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος, επειδή τόσοι πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη είναι απρόθυμοι να το παραδεχτούν.

Η κλινική κατάθλιψη είναι απίθανο να φύγει χωρίς θεραπεία, αλλά υπάρχουν πολλές αποτελεσματικές επιλογές. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα μετά από μερικούς μήνες και σχεδόν όλοι αισθάνονται όπως παλιά μέσα σε ένα χρόνο.

Επομένως μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια. Η συναισθηματική σας υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική σας υγεία.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κατάθλιψης;

Ορισμένα συμπτώματα κατάθλιψης, όπως η κόπωση ή τα προβλήματα στον ύπνο, είναι φυσιολογικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης,  όταν έχετε αίσθηση θλίψης ή απελπισίας, χάνετε το ενδιαφέρον ή την ευχαρίστηση σε πράγματα που απολαμβάνατε στο παρελθόν ή δεν μπορείτε να λειτουργήσετε στην καθημερινή σας ζωή, μπορεί να έχετε κατάθλιψη.

Μπορεί να έχετε κατάθλιψη εάν έχετε παρουσιάσει πέντε ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, σχεδόν κάθε μέρα, για τουλάχιστον δύο εβδομάδες:

  • Χάσατε το ενδιαφέρον για καθημερινές δραστηριότητες, ή έχετε την αίσθηση ότι τίποτα δεν είναι ευχάριστο ή διασκεδαστικό πια
  • Αίσθημα μελαγχολική, λυπημένη ή “κενή” για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, κάθε μέρα
  • Κλαίτε όλη την ώρα
  • Αισθάνεστε ενοχλημένη και θυμωμένη
  • Αισθάνεστε  αγχωμένη
  • Βρίσκεται δύσκολο το να συγκεντρωθείτε κάπου
  • Έχετε χαμηλή ενέργεια ή ακραία κόπωση που δεν βελτιώνεται με ανάπαυση
  • Βιώνετε αλλαγές στις συνήθειες φαγητού ή ύπνου, όπως η επιθυμία να φάτε ή να κοιμάστε όλη την ώρα ή να μη μπορείτε να φάτε ή να κοιμηθείτε καθόλου
  • Έχετε συναισθήματα ενοχής ή απελπισίας
  • Αισθάνεστε οτι η ζωή δεν αξίζει

Αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε κατάθλιψη, μιλήστε με τον γιατρό σας. Μόνο εκείνος ή ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να διαγνώσει την κατάθλιψη.

Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή