Καβγάδες: Πότε πληγώνουν και πότε βοηθάνε τα παιδιά;

Πολλοί γονείς ανησυχούν μήπως οι καβγάδες πληγώνουν τα παιδιά. Υπάρχουν φορές που οι καβγάδες βλάπτουν και άλλες φορές βοηθούν τα παιδιά.Φυσικά όταν μιλάμε για καβγάδες δεν εννοούμε άσχημες καταστάσεις που περιέχουν βία η πολύ άσχημο λεξιλόγιο.Αναφερόμαστε σε συγκρούσεις μεταξύ των συντρόφων.

Πότε οι καβγάδες πληγώνουν ένα παιδί;

Τα παιδιά πρέπει να νιώθουν ελεύθερα με την οικογένειά τους και να μην ανησυχούν για τα προβλήματα των γονιών τους. Αν οι καβγάδες σας δεν τελειώνουν ποτέ δημιουργείτε άγχος στα παιδιά σας και τα πληγώνετε ψυχικά.

Δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε τα παιδιά σας να παίρνουν το μέρος του μπαμπά η της μαμάς , είτε είστε παντρεμένοι είτε χωρισμένοι. Ακόμη δεν πρέπει να κακολογείτε τον /την σύντροφό σας μπροστά στα παιδιά σας. Αν ο/η σύντροφός σας μπλέκει συνεχώς σε μπελάδες συζητήστε το μόνο οι δυο σας και βρείτε τρόπους να προστατέψετε τα παιδιά σας.

Πολλές φορές τα παιδιά έχουν την τάση να πιστεύουν πως εκείνα φταίνε για τα προβλήματα των γονιών τους. Για αυτό καλό θα ήταν να μην κατηγορείτε τα παιδιά κάθε φορά που μαλώνετε γιατί θα τους δημιουργείτε ενοχές, άγχος και τα κάνετε να ντρέπονται για τον εαυτό τους.

Πότε οι συγκρούσεις μπροστά στα παιδιά είναι «χρήσιμες» ;

Οι συγκρούσεις είναι ένα αναπόφευκτο γεγονός στην ζωή μας αλλά και στις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους και ειδικά όταν πρόκειται για τον σύντροφό μας.Όταν. οι γονείς συγκρούονται αλλά βρίσκουν πάντα την λύση, τα παιδιά μαθαίνουν πως να λύνουν τα προβλήματα και να αντιμετωπίζουν καλύτερα τις καταστάσεις.

Τα παιδιά   που μεγάλωσαν με γονείς που συγκρούονταν αλλά έλυναν τις διαφορές τους με αγάπη τείνουν να αποφεύγουν τους καβγάδες και να τους αντιμετωπίζουν με ηρεμία στο μέλλον.

Αν τα παιδιά βλέπουν τους γονείς να συγκρούονται δίκαια και λογικά θα λύνουν τις διαφορές τους με σύνεση και θα έχουν ένα υγιές πρότυπο για το μέλλον. Ακόμη θα ορθώνουν το ανάστημά τους κάθε φορά που νιώθουν ότι αδικούνται.

Ακόμη και τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια συγκρούονται μερικές φορές. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι να αναλαμβάνετε την ευθύνη για τυχόν λάθη και να μην διστάσετε να ζητήσετε συγνώμη από τον / σύντροφό σας . Παραδεχτείτε τα λάθη σας ακόμη κι αν είναι μπροστά τα παιδιά σας γιατί έτσι θα μάθουν πως αυτό είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη σχέση…

babyradio.gr-Γκαλίτσιου Μαριάννα

Αν σας άρεσε τι άρθρο πατήστε… Share και μοιραστείτε το με τους φίλους σας!