Καβγάς με τον έφηβο: Πώς να αντιμετωπίσετε τον θυμό του

Καβγάς με τον έφηβο: Πώς να αντιμετωπίσετε τον θυμό του

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας οι καβγάδες με το παιδί σας ξεκινούν συνήθως με ασήμαντες αφορμές. Εκείνο είναι στη φάση που αμφισβητεί τα πάντα και είναι λογικό να αισθάνεστε ότι πολλές φορές απομακρύνεται καθώς πειραματίζεται με την ανεξαρτησία του που θα το οδηγήσει σταδιακά στην ενηλικίωσή του. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει πως θα αφήνετε κάθε συζήτηση να εξελιχθεί σε καβγά.

[babyPostAd]Τι μπορείτε να κάνετε για να ξεκινήσετε μια συζήτηση χωρίς εντάσεις,σύμφωνα με το childrencare.gr, αλλά και πώς να του μιλήσετε για να αποφύγετε τον καβγά.

– Σκεφτείτε και θυμηθείτε πως νιώθατε και τι κάνατε στην ηλικία του παιδιού σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να το καταλάβετε καλύτερα.
– Θυμηθείτε ότι όταν ένα παιδί είναι στην εφηβεία δεν μπορεί να δει τη συνολική εικόνα ενός θέματος, που μπορεί να εμπεριέχει κινδύνους και συνέπειες, καθώς δεν έχει εμπειρία ζωής.
– Χρησιμοποιήστε σωστές λέξεις κι εκφράσεις για να σας «ακούσει» το παιδί, χωρίς να αντιδράσει.
– Εάν είστε έτοιμοι να ακούσετε το παιδί και είστε ευέλικτοι σχετικά με θέματα μικρής σημασίας, τότε κι εκείνο θα δείτε πως είναι πιο πρόθυμο να καθίσει και να συζητήσει σημαντικότερα θέματα που εσείς θέτετε. Επιλέξτε δηλαδή τις μάχες που θα δώσετε.
– Είναι προτιμότερο να μην συζητάτε για θέματα που θα προκαλέσουν ένταση, όταν εσείς ή το παιδί σας είστε εκνευρισμένοι ή θυμωμένοι και περιμένετε μέχρι όλοι να έχετε νιώσει ήρεμοι.
– Μην ξεχνάτε πως κι εσείς είστε άνθρωπος που κάνει λάθη. Αν λοιπόν αντιδράσετε υπερβολικά, εκνευριστείτε ή πείτε και μια κουβέντα παραπάνω, ζητήστε συγγνώμη και συνεχίστε την συζήτηση όταν θα έχετε ηρεμήσει.
– Μην συζητάτε με το παιδί μόνο σοβαρά θέματα και περάστε λίγο χρόνο χαλαρά, απολαμβάνοντας ο ένας την παρέα του άλλου.

Για να αντιμετωπίσετε τον θυμό του:

– Nα μείνετε ήρεμοι.
– Να κάνετε ένα μικρό διάλειμμα μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα.
– Να καταλάβει το παιδί ότι εσείς πραγματικά το ακούτε.
– Να δείξετε στο παιδί ότι σας ενδιαφέρουν οι σκέψεις και τα συναισθήματά του.
– Να προσπαθήσετε να επιμείνετε στο ζήτημα για το οποίο συγκρούεστεαντί να μιλάτε για άλλα θέματα του παρελθόντος.
– Να μιλήσετε κι εσείς για όσα νιώθετε.
– Να δείξετε πως καταλαβαίνετε πως θύμωσε, να πείτε με ειλικρίνεια πως λυπάστε και να συμφωνήσετε να μην ξανασυμβεί κάτι ανάλογο στο μέλλον.

Πηγή:altsantiri.gr