Και οι καλοί γονείς θυμώνουν!

Υπάρχουν στιγμές που εύχεσαι να είχες ατσαλένια νεύρα και ιώβεια υπομονή, προκειμένου να αντέξεις τα βλαστάρια σου και να μην εκραγείς; Ηρέμησε, πάρε βαθιές αναπνοές και κάνε μια βόλτα. Στο κάτω κάτω δεν είσαι και η μόνη!

Υπομονή! Επιμονή! Ψυχραιμία! Η… αγία τριάδα της σωστής ανατροφής, της οποίας όμως η εφαρμογή απαιτεί το μάξιμουμ των αντοχών μας. Όσοι έχουν παιδιά, ακόμα και οι πιο ψύχραιμοι και «ψαγμένοι», δηλώνουν ότι υπάρχουν στιγμές που βγαίνουν εκτός εαυτού και φυσικά μετά το μετανιώνουν. Άλλοι προσπαθούν όσο μπορούν να συγκρατήσουν το θυμό τους, μέχρι που εκρήγνυνται νιώθοντας στη συνέχεια απίστευτες ενοχές.

Ο θυμός είναι ένα φυσικό συναίσθημα

Πολλοί γονείς, όταν φτάνουν στα όριά τους, καταφεύγουν σε διαφόρων ειδών αντιδράσεις: φωνάζουν, απειλούν, δωροδοκούν, απομονώνουν, επιβάλλουν ποινές, βροντούν πόρτες, διατάζουν… Το να θυμώνει κανείς με τα παιδιά του είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό. Το πώς, όμως, εκφράζουμε αυτόν το θυμό μπορεί πραγματικά να καταστρέψει τη σχέση μας μαζί τους και να δώσει κακά παραδείγματα, τα οποία τα παιδιά θα μιμηθούν άμεσα, έμμεσα ή αργότερα.

Η τιμωρία στο εδώλιο

Αν με τις τιμωρίες πιστεύεις πως συνετίζεις τα παιδιά, ξανασκέψου το! Αντίθετα απ’ ό,τι πιστεύεται, η τιμωρία δεν είναι συνώνυμη της συνέπειας. Η συνέπεια δεν έχει τιμωρητικό ούτε εκδικητικό χαρακτήρα. Έρχεται ως φυσικό επακόλουθο της ανάρμοστης συμπεριφοράς και είναι ένας καλός τρόπος να διδάξει κανείς την ενσυναίσθηση και την υπευθυνότητα – «Είμαι τόσο αναστατωμένη με τον τρόπο που μίλησες στη γιαγιά που δεν θέλω να πάμε πουθενά. Θέλω να γυρίσω σπίτι». Οι τιμωρίες, από την άλλη, στοχεύουν να ισοφαρίσουν και να ανταποδώσουν το «κακό» που έγινε, έτσι ώστε να μην επαναληφθεί. Σχετίζονται περισσότερο με την εκδίκηση, γιατί εκτονώνουν την απογοήτευση, το θυμό, την ντροπή και τη ματαίωση που νιώθουν οι… θιγμένοι. Και ενώ μπορεί να φέρουν άμεσα αποτελέσματα, ωστόσο δεν εγγυώνται ότι θα είναι και μακροπρόθεσμα. Ο Dan Olweus, από τους σημαντικότερους ψυχολόγους σε θέματα ενδοσχολικής βίας, συστήνει την εφαρμογή τιμωρίας ως έσχατο μέσο συνέτισης. Κι αυτό γιατί το κατηγορητήριο κατά των τιμωριών είναι βαρύ.

Γιατί λέμε «όχι» στις τιμωρίες

Πρόλαβε, έλεγξε, δράσε

Οι λόγοι που κάνουν τα παιδιά να φέρονται ανάρμοστα και τους γονείς να θυμώνουν είναι πολλοί. Ανάμεσα σ’ αυτούς, η ύπαρξη πολλών κανόνων και υπερβολικών απαιτήσεων, που υποσκάπτουν σημαντικά την ανοχή και την αντοχή όλων. Η πειθαρχία, όπως λέει και η λέξη, έρχεται μέσα από την πειθώ, μια προσπάθεια να διδάξουμε ή να βοηθήσουμε τον άλλο να δει τα πράγματα διαφορετικά, ώστε να προσαρμόσει τη στάση και τη συμπεριφορά του. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα είσαι έτοιμη να εκραγείς από αγανάκτηση, κάνε το γύρο του τετραγώνου τρέχοντας και επαναλαμβάνοντας από μέσα σου ή φωναχτά: «Ανατροφή τσακ-μπαμ δεν γίνεται». Η συμβουλή μου αυτή είναι απαύγασμα 17 χρόνων εμπειρίας, με πολλές επαναλήψεις και συχνά αποτυχημένες προσπάθειες των γονέων για να επέλθει το ποθητό αποτέλεσμα. Επομένως, δεν γίνεται να έχει κανείς δεκάδες μέτωπα μάθησης ανοιχτά, αν θέλει, πέραν της τήρησης των κανόνων, να υπάρχει ποιότητα ζωής στην οικογένεια.

Απο τη Χριστίνα Ρασιδάκη , συμβουλευτική ψυχολόγο-σύμβουλο σχέσεων

Πηγή: womenonly.gr

Διαβάστε ακόμη:

Babywearing για να σας λύσει τα χέρια!

Tα 7 οφέλη της συγκοίμησης με το παιδί

Δείτε σε έναν πίνακα όλα τα οφέλη του attachment parenting !