Και μικρές ηλικίες «χτυπάει» η συναισθηματική υπερφαγία

Και μικρές ηλικίες «χτυπάει» η συναισθηματική υπερφαγία

Σε πολλούς ανθρώπους συμβαίνει, όταν αγχώνονται ή ζουν μία άσχημη συναισθηματική κατάσταση, να επηρεάζεται η διάθεσή τους για φαγητό. Κι ενώ στους περισσότερους κάτι τέτοιο εκδηλώνεται συνήθως με μειωμένη όρεξη, υπάρχουν αρκετοί που εμφανίζουν την λεγόμενη «συναισθηματική υπερφαγία», την ακατάσχετη δηλαδή επιθυμία για φαγητό που μπορεί να γίνεται ενσυνείδητα ή ασυνείδητα.

[babyPostAd]Η συναισθηματική υπερφαγία είναι μάλιστα η πιο συχνή διατροφική διαταραχή και οι άνθρωποι που την εκδηλώνουν τείνουν να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι και γενικά να μην μπορούν να ελέγξουν εύκολα το βάρος τους.

Μία ελληνική έρευνα που έγινε από τους επιστήμονες Θ. Ζαχαρή στο ΚΨΥ Κερατσινίου – Δραπετσώνας του ΨΝΑ Δρομοκαϊτειο, Θωμαή Ζήση και Βασιλική Ζήση από το ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Μαρία Υποφάντη από τον Ψυχιατρικό Τομέα του ΓΝΝ Άγιος Παντελεήμων, έδειξε ότι πολλοί έφηβοι χρησιμοποιούν το φαγητό ως αντίβαρο σε αρνητικά συναισθήματα, όπως η μοναξιά, ο φόβος,  η στενοχώρια και το στρες.

Το πιο ανησυχητικό, ωστόσο, εύρημα των ερευνητών ήταν ότι διαπίστωσαν ότι η συναισθηματική υπερφαγία φαίνεται να «εξαπλώνεται» και σε μικρότερες ηλικίες, από 7 έως και 12, πριν δηλαδή την εφηβεία.

Κάτι τέτοιο μέχρι τώρα δεν θεωρείτο πολύ συνηθισμένο, ωστόσο οι νέες μελέτες δείχνουν ότι και πολύ μικρότερα παιδιά συνδέουν τα αρνητικά συναισθήματα με την υπερφαγία, δηλαδή την υπερβολική κατανάλωση γλυκών, τροφών πλούσιων σε λιπαρά και θερμίδες και ανθρακούχων αναψυκτικών.

Μάλιστα διαπιστώθηκε ότι ενώ στα αγόρια η συναισθηματική υπερφαγία περιελάμβανε και την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, στα κορίτσια η διατροφή αποτελείτο μόνο από ανθυγιεινές τροφές.

Οι Έλληνες ερευνητές επεσήμαναν ότι η συναισθηματική υπερφαγία μπορεί να ωθήσει παιδιά και εφήβους να υιοθετήσουν συνολικά κακές διατροφικές συνήθειες. Για αυτό συστήνουν στους γονείς αφενός να δίνουν οι ίδιοι πρώτα το καλό παράδειγμα και αφετέρου να ελέγχουν στενά τη διατροφή των παιδιών τους. Προτείνουν, μάλιστα, και την εισαγωγή προγραμμάτων συναισθηματικής νοημοσύνης στα σχολεία που μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά τα παιδιά να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους.

*με πληροφορίες από naftmeporiki.gr

Το διαβάσαμε στο childit.gr

Διαβάστε ακόμη:

O πιο «τρελός» μπαμπάς που έχετε δει φωτογραφίζεται με την κόρη του και προκαλεί άφθονο γέλιο!

5 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τον ύπνο του νεογέννητου!

Πώς θα καταλάβω οτι το νεογέννητο μωρό μου παίρνει ικανοποιητικά βάρος;