Και τα δύο παιδιά έχουν ευλογιά, αλλά μόνο το ένα έχει εμβολιαστεί – Είναι αληθινή η φωτό που σόκαρε το διαδίκτυο;

Και τα δύο παιδιά έχουν ευλογιά, αλλά μόνο το ένα έχει εμβολιαστεί – Είναι αληθινή η φωτό που σόκαρε το διαδίκτυο;

Μια φωτογραφία δείχνει τις δραματικές διαφορές ανάμεσα σε δύο αγόρια που εκτέθηκαν στην ίδια ασθένεια: την ευλογιά.
 Η σημασία του εμβολιασμού γενικότερα και κατά της ευλογιάς ειδικότερα έχει εξελιχθεί σε μείζον θέμα στη σύγχρονη κοινωνία.

Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά

[babyPostAd]Η ευλογιά ως ασθένεια επίσημα εξαλείφθηκε από τη δεκαετία του 1980. Ωστόσο, το θέμα επανήλθε στο “ιντερνετικό προσκήνιο” όταν αναρτήθηκε στην γνωστή ιστοσελίδα Reddit μια φωτογραφία συγκλονιστική, που δείχνει δύο παιδιά που είχαν εκτεθεί στην ευλογιά.

Κάποιοι υπερασπιστές του -επικίνδυνου για την δημόσια υγεία- αντιεμβολιαστικού κινήματος έσπευσαν να αμφισβητήσουν την αυθεντικότητα της φωτογραφίας.

Είναι αληθινή τελικά αυτή η φωτογραφία;

Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Αυτή είναι μια γνήσια φωτογραφία που τραβήχτηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1900 από τον δρ. Allan Warner του νοσοκομείου Isolation στο Leicester της Αγγλίας. Ο δρ. Warner φωτογράφισε πολλούς ασθενείς με ευλογιά για να μελετήσει την ασθένεια. Το 1906, η Scottish Medical and Surgical Journalυπογράμμισε την σημασία του έργου του δρ. Warner:

“Η ευλογιά, από όλες τις σχετικές εμπύρετες ασθένειες, ταιριάζει καλύτερα στην εικονογράφηση μέσω φωτογραφίας και αυτές οι φωτογραφίες στην φάση όπου η ασθένεια βρίσκεται σε έξαρση αποτελούν καλή τύχη που μπορούμε να τις δούμε. Πρόκειται για το έργο του δρ. Allan Warner του νοσοκομείου Isolation στο Leicester και δείχνουν πολύ ξεκάθαρα τα διάφορα στάδια και τις ποικιλίες επιπτώσεις της ευλογιάς […] Μας εντυπωσιάζει ιδιαίτερα η καταληκτική σειρά φωτογραφιών στις οποίες τα πλεονεκτήματα των εμβολιασμών υπογραμμίζονται με την μέθοδο της εμφάνισης δίπλα-δίπλα ατόμων, που έχουν μολυνθεί από την ίδια ασθένεια, εκ των οποίων μόνο το ένα έχει εμβολιασθεί, ενώ το άλλο, όχι. Αυτές οι εικόνες είναι πολύ χρήσιμες σε όσους κάνουν διαλέξεις σχετικά με τον εμβολιασμό”.

Η δουλειά του δρ. Warner

Το απόσπασμα από το ιατρικό περιοδικό αναφέρεται σε μια σειρά φωτογραφιών από τον δρ. Warner οι οποίες είχαν δημοσιευτεί στην επιστημονική επιθεώρηση Atlas of Clinical Medicine, Surgery, and Pathology λίγα χρόνια νωρίτερα, το 1901. Αυτή η συγκεκριμένη φωτογραφία συνοδεύτηκε αρχικά από μια λεζάντα που αναγράφει ότι και τα δύο παιδιά ήταν 13 ετών, ότι είχαν μολυνθεί και τα δύο από την ίδια πηγή ευλογιάς την ίδια ημέρα, αλλά ότι μόνο το ένα είχε λάβει εμβολιασμό στη βρεφική ηλικία:

Δείχνει δύο αγόρια, ηλικίας 13 ετών. Το ένα στα δεξιά εμβολιάστηκε σε παιδική ηλικία, το άλλο δεν εμβολιάστηκε. Και οι δύο μολύνθηκαν από την ίδια πηγή την ίδια ημέρα. Σημειώστε ότι ενώ το ένα στα αριστερά είναι στο πλήρως φλυκταινό στάδιο, το ένα στα δεξιά έχει μόνο δύο κηλίδες, οι οποίες έχουν αποβληθεί και έχουν ήδη κηλιδωθεί.

Υπάρχουν και άλλες παρόμοιες φωτογραφίες

Περισσότερες φωτογραφίες αυτού του ύφους μπορούν επίσης να βρεθούν στην ίδια δημοσίευση. Για παράδειγμα, η ακόλουθη φωτογραφία δείχνει δύο αδελφές ηλικίας 21 και 15 ετών που εκτέθηκαν στην ίδια πηγή ευλογιάς την ίδια ημέρα. Και πάλι, μόνο μία από τις αδελφές είχε λάβει εμβολιασμό:

Το αντιεμβολιαστικό κίνημα μας γυρίζει αιώνες πίσω

Το εμβόλιο για την ευλογιά αναπτύχθηκε από έναν Άγγλο γιατρό, τον δρ. Edward Jenner, στα τέλη του 1700. Τελικά θα οδηγούσε στην εξάλειψη της ευλογιάς, αλλά στην δεκαετία του 1700, όπως και στις πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα (δυστυχώς!), οι γιατροί αντιμετώπισαν αντιδράσεις από ομάδες κατά του εμβολιασμού.

Τότε, ο καθηγητής Gareth Williams, πρόεδρος του Jenner Trust, χρησιμοποίησε τις φωτογραφίες του δρ. Warner κατά τη διάρκεια παρουσίασης στο πανεπιστήμιο Gresham σχετικά με το ιστορικό του κινήματος κατά του εμβολιασμού. Σύμφωνα με τον Williams, οι γονείς του αγοριού που είναι στα αριστερά της επίμαχης φωτογραφίας, είχαν επηρεαστεί από το θράσος των υπερασπιστών κατά του εμβολιασμού, όταν αποφάσισαν να μην εμβολιάσουν το παιδί τους…

Πηγή: snopes.com

Το διαβάσαμε στο:iatropedia.gr