Και ‘ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα!

Πολλά έχουν γραφτεί για τον ευεργετικό ρόλο του παιδικού βιβλίου  στην ανάπτυξη και διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού. Η δύναμή του μεγάλη, καθώς  μεταδίδει αξίες, ήθη και ιδέες.

Το βιβλίο αποτελεί παράθυρο στη φαντασία. Δίνει το έναυσμα να γνωρίσουν τα παιδιά τη λογοτεχνία και μέσω αυτής να αναπτύξουν κριτική σκέψη, συναισθηματική νοημοσύνη και δημιουργικότητα. Δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουν τα παιδιά την πολιτισμική τους κληρονομιά αλλά και τη δυνατότητα να έρθουν σ΄επαφή με διαφορετικές εποχές και κουλτούρες. Καλλιεργεί την ακουστική ικανότητα, την μνήμη και την συγκέντρωση, παίζει όμως και σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη του λεξιλογίου.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι παιδιά που είχαν έρθει σε επαφή με το παιδικό βιβλίο και λογοτεχνία από μικρή ηλικία ανέπτυξαν καλύτερη αναγνωστική ικανότητα, έχουν μεγαλύτερη ευφράδεια και πιο πλούσιο λεξιλόγιο στον προφορικό τους λόγο αλλά και πιο δημιουργική γραπτή έκφραση. Επίσης αναγνωρίζουν ,αποδέχονται και διαχειρίζονται καλύτερα τα συναισθήματά  τους. Πως όμως το βιβλίο θα γίνει ένας καλός και χρήσιμος «φίλος» για τα παιδιά σας;

Κάθε βιβλίο είναι ένα ταξίδι.. Πώς αλλιώς θα ζούσαμε μια περιπέτεια με δράκους, νεράιδες, ξωτικά και μαγεμένα δάση; Το μικρό μας κουρνιάζει στην αγκαλιά μας, μας κοιτάζει νυσταγμένα και μας λέει: «Mαμά ,θα μου διαβάσεις ένα βιβλίο;»

Σοφία Περιβολάρη, Ειδική Παιδαγωγός – Λογοπεδικός και καθηγήτρια στον τομέα Παιδαγωγικών

Πηγή: eimaimama.gr

Διαβάστε ακόμη:

Πώς να κάνουμε τα παιδιά να αγαπήσουν τα βιβλία από μικρά

Το παραμύθι δεν είναι απλά μια ωραία ιστορία. Πώς μαθαίνει στο παιδί πολλά περισσότερα

Ο θεραπευτικός ρόλος των παραμυθιών