Πολλά έχουν γραφτεί για τον ευεργετικό ρόλο του παιδικού βιβλίου στην ανάπτυξη και διαμόρφωση της προσωπικότητας του παιδιού. Η δύναμή του μεγάλη, καθώς μεταδίδει αξίες, ήθη και ιδέες.
Το βιβλίο αποτελεί παράθυρο στη φαντασία. Δίνει το έναυσμα να γνωρίσουν τα παιδιά τη λογοτεχνία και μέσω αυτής να αναπτύξουν κριτική σκέψη, συναισθηματική νοημοσύνη και δημιουργικότητα. Δίνει την ευκαιρία να γνωρίσουν τα παιδιά την πολιτισμική τους κληρονομιά αλλά και τη δυνατότητα να έρθουν σ΄επαφή με διαφορετικές εποχές και κουλτούρες. Καλλιεργεί την ακουστική ικανότητα, την μνήμη και την συγκέντρωση, παίζει όμως και σπουδαίο ρόλο στην ανάπτυξη του λεξιλογίου.
Έρευνες έχουν αποδείξει ότι παιδιά που είχαν έρθει σε επαφή με το παιδικό βιβλίο και λογοτεχνία από μικρή ηλικία ανέπτυξαν καλύτερη αναγνωστική ικανότητα, έχουν μεγαλύτερη ευφράδεια και πιο πλούσιο λεξιλόγιο στον προφορικό τους λόγο αλλά και πιο δημιουργική γραπτή έκφραση. Επίσης αναγνωρίζουν ,αποδέχονται και διαχειρίζονται καλύτερα τα συναισθήματά τους. Πως όμως το βιβλίο θα γίνει ένας καλός και χρήσιμος «φίλος» για τα παιδιά σας;
- Διαβάστε στο παιδί από τη βρεφική του ηλικία. Το παιδί δεν είναι ποτέ «πολύ μικρό» για να του διαβάσουμε. Επιλέξτε βιβλία πάνινα ή από σκληρό χαρτόνι για να είναι ασφαλή και αφήστε το μωρό σας να τα περιεργαστει .Δώστε του βιβλία με ήχους, φωνούλες ζώων. ποιηματάκια.
- Επισκεφτείτε βιβλιοπωλεία και εκθέσεις βιβλίου μαζί και αφήστε το παιδί να διαλέξει μόνο του κάποια βιβλία ή διαλέξτε τα μαζί.
- Γίνετε μέλη της βιβλιοθήκης του Δήμου ή της γειτονιάς σας. Όχι μόνο θα δανείζεστε βιβλία αλλά θα καλλιεργήσετε και την υπευθυνότητα στο παιδί, καθώς θα μάθει ότι πρέπει να επιστρέφουμε το βιβλίο στην αρχική του κατάσταση και στην ώρα του.
- Διαβάστε του ξανά και ξανά το αγαπημένο του βιβλίο.
- Αναδιηγηθείτε την ιστορία που διαβάσατε, συζητείστε ,φτιάξτε μια ζωγραφιά από μια σκηνή που του άρεσε από το βιβλίο.
- Φτιάξτε μόνοι σας απλά βιβλία. Ένα οικογενειακό παραμύθι, μια ιστορία που μας έλεγαν εμάς όταν ήμαστε παιδιά ,μπορεί να μεταμορφωθεί υπέροχα με τη μαγική εικονογράφηση του παιδιού μας.
- Τοποθετείστε τα βιβλία σε μέρος εμφανές και προσβάσιμο στο παιδί. Έτσι θα μπορεί όποτε θέλει να τα ξεφυλλίσει ή να τα διαβάσει .
- Επιλέξτε βιβλία με θέματα που αρέσουν στο παιδί (π.χ. δεινόσαυροι, διάστημα, πριγκίπισσες κ.τ.λ.)
- Αν κάποιο βιβλίο δεν αρέσει στο παιδί, δεν πειράζει, είναι απόλυτα φυσιολογικό. Μιλήστε μαζί του για να εντοπίσετε τι το ενόχλησε ή το τρόμαξε.
- Διαβάστε του πάντα σε ένα μέρος ήσυχο, άνετο και φυσικά χωρίς αναμμένη τηλεόραση. Καθιερώστε την «ώρα του βιβλίου».
- Καλλιεργήστε στο παιδί αναγνωστική συνείδηση! Όσο βλέπει εσάς να διαβάζετε , θα είναι και για εκείνο οικείο και αυτονόητο το διάβασμα ενός βιβλίου.
- Το διάβασμα βιβλίων δημιουργεί έναν δυνατό δεσμό ανάμεσα σ΄εμας και το μικρό μας. Φροντίστε να γίνεται πάντα με ηρεμία και θετική διάθεση. Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε το βιβλίο σαν μέσο τιμωρίας(«αφού δεν ακούς, δεν σου διαβάζω» ή «αφού δεν ακούς δε θα πάμε βόλτα, μείνε μέσα και διάβασε ένα βιβλίο»).
Κάθε βιβλίο είναι ένα ταξίδι.. Πώς αλλιώς θα ζούσαμε μια περιπέτεια με δράκους, νεράιδες, ξωτικά και μαγεμένα δάση; Το μικρό μας κουρνιάζει στην αγκαλιά μας, μας κοιτάζει νυσταγμένα και μας λέει: «Mαμά ,θα μου διαβάσεις ένα βιβλίο;»
Σοφία Περιβολάρη, Ειδική Παιδαγωγός – Λογοπεδικός και καθηγήτρια στον τομέα Παιδαγωγικών
Πηγή: eimaimama.gr