ΚΕΕΛΠΝΟ: «Ασπίδα» ο εμβολιασμός για την δημόσια υγεία

ΚΕΕΛΠΝΟ: «Ασπίδα» ο εμβολιασμός για την δημόσια υγεία

“Ο εμβολιασμός αποτελεί μια από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα μακροχρόνια επένδυση στην υγεία και ευημερία των παιδιών” επισημαίνει σε ανακοίνωση του το ΚΕΕΛΠΝΟ με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού που φέτος είναι το εφταήμερο 23-29 Απριλίου.

Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά

[babyPostAd]Η πρωτοβουλία για την εβδομάδα αυτή συντονίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και πέρα από του υπόλοιπους στόχους της, φαίνεται ότι προσπαθεί να επαναφέρει μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης στον εμβολιασμό, η οποία έχει τρωθεί τα τελευταία χρόνια, κυρίως μετά από δημοσιεύσεις κατά των εμβολιασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διεθνώς.

Από την βρεφική ηλικία έως και την ενήλικη ζωή, ο εμβολιασμός προστατεύει από νοσήματα όπως διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, πολιομυελίτιδα, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ανεμοβλογιά και έρπητα ζωστήρα, μηνιγγιτιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, γαστρεντερίτιδα από ρότα ιό, ηπατίτιδα Α και Β, λοιμώξεις από HPV και γρίπη, τονίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

«Tα οφέλη του εμβολιασμού όμως κατανέμονται άνισα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με πολλά παιδιά να στερούνται την προστασία που δικαιούνται. Ένα στα 15 βρέφη στην Ευρώπη δεν έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση εμβολίου έναντι της ιλαράς το 2016, ενώ ένα στα 21 δεν έλαβε όλες τις συνιστώμενες δόσεις εμβολίου έναντι της διφθερίτιδας, τετάνου και κοκκύτη. Η εφαρμογή εμβολίου έναντι λοιμώξεων από HPV παραμένει κάτω από», αναφέρουν τα ευρωπαϊκά στοιχεία που διαθέτει το Κέντρο, το οποίο ενημερώνει ότι για μία εβδομάδα, όλες οι χώρες ενώνουν τις προσπάθειές τους διοργανώνοντας δραστηριότητες με κύριο σκοπό την ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με τα οφέλη των εμβολίων σε κάθε στάδιο της ζωής, ως ατομικό δικαίωμα και κοινωνική ευθύνη.

Με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμού και υπό το σύνθημα «Ας προστατευθούμε όλοι μαζί – Λέμε “Ναι” στον εμβολιασμό», έχουν προγραμματισθεί δράσεις ενημέρωσης του κοινού. Ειδικότερα, εξειδικευμένο προσωπικό θα βρίσκεται σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και Θεσσαλονίκης προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες για την αναγκαιότητα και τα πλεονεκτήματα των εμβολιασμών: Στην Αθήνα – στον πεζόδρομο της οδού Ερμού στη συμβολή με την οδό Νίκης, την Τρίτη 24 Απριλίου 2018 και ώρα 10:00-16:00 και στη Θεσσαλονίκη – Πλατεία Αριστοτέλους, την Πέμπτη 26 Απριλίου 2018 και ώρα 10:00-16:00.

Η εφαρμογή στρατηγικών εμβολιασμού τα προηγούμενα 30 χρόνια οδήγησε σε σημαντικά επιτεύγματα, καθώς η Ευρώπη ανακηρύχθηκε το 2002 ελεύθερη πολιομυελίτιδας, γεγονός το οποίο δείχνει πόσο αποτελεσματικές μπορεί να είναι οι στρατηγικές εμβολιασμού, εξηγούν οι επιστήμονες, που τονίζουν πως «οι πρόσφατες επιδημίες ιλαράς, που εμφανίστηκαν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στη χώρα μας, μεγεθύνουν την ευθύνη που έχουν όλες οι χώρες να ενισχύσουν τα προγράμματα εμβολιασμού ως μέτρο ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο των νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό για τα παιδιά, τους ενήλικες, τους εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και για τους πρόσφυγες/μετανάστες».

Στο πλαίσιο αυτό όπως επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ «εφαρμόζεται πρόγραμμα με εμβόλια προτεραιότητας, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και εμβολιάζονται παιδιά που διαμένουν σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εμβολιασμό για 10 νοσήματα και χορηγήθηκαν περισσότερες από 65.000 δόσεις εμβολίων με τη μορφή εξορμήσεων μαζικού εμβολιασμού».

Οι εμβολιασμοί αποτελούν βασικό στόχο για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας και έχουν αποδεδειγμένα υψηλό όφελος σε σχέση με το κόστος, επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ και εξηγεί ότι χορηγούνται δωρεάν. Προσθέτει δε ότι οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών/Εφήβων/Ενηλίκων, όπως αυτό διαμορφώνεται κάθε φορά από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

«Η ορθή ενημέρωση και διαμόρφωση των σωστών αντιλήψεων των πολιτών σχετικά με τη χρησιμότητα των εμβολίων αποτελεί προτεραιότητα, για την οποία όλοι οι φορείς πρέπει να συνεργασθούν προκειμένου οι προσπάθειες για την πρόληψη των νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό να είναι αποτελεσματικές», καταλήγει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό καθώς και το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το διαβάσαμε στο iatropedia.gr