Κεφτεδάκια αφράτα και ζουμερά, σε 5 λεπτά

Με μπόλικα αρωματικά και δύο μυστικά.

Ολοι έχουμε αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Τα κεφτεδάκια, όσο περιποιημένα και να τα κάνουμε, βγαίνουν ξερά και δύσπεπτα. Αποτελεί ευχάριστη έκπληξη καμιά φορά, σε εστιατόριο ή ταβέρνα, να τρώμε ζουμερά κεφτεδάκια ή μπιφτέκια.
Πιστέψτε με, όμως, δεν είναι η καλύτερη ιδέα να φας κιμά όταν δεν ξέρεις τον σεφ ή τον μάγειρα. Καλύτερα είναι να το ετοιμάσεις μόνος σου, ώστε να μπορείς να ελέγξεις τα υλικά ώστε να μην αντιμετωπίσεις στομαχικά προβλήματα.

Υλικά

  • 800 γραμμάρια κιμάς μοσχαρίσιος ή ανάμεικτος με χοιρινό, μια φορά περασμένος από τη μηχανή του κιμά
  • 3 φέτες μπαγιάτικο ψωμί, μουσκεμένο και στυμμένο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια, τριμμένα στον τρίφτη
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ξίδι από κρασί
  • 1 αυγό
  • Λίγη ρίγανη
  • Λίγο φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • αλεύρι για το τηγάνισμα

Τα δύο μυστικά είναι το ψωμί (προτιμότερο από την τριμμένη φρυγανιά, δίνει πιο μαλακά κεφτεδάκια)

Και το ξύδι («ανοίγει» τον κιμά και δίνει νοστιμιά)

Εκτέλεση

  • Σε μια λεκάνη απλώνουμε τον κιμά και τον περιχύνουμε με το ξίδι
  • Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε όλα τα υλικά: ψωμί, κρεμμύδια (με τα υγρά τους), αυγό, μυρωδικά και αλατοπίπερο
  • Ζυμώνουμε το μείγμα, να ενωθεί καλά
  • Σκεπάζουμε και αφήνουμε στο ψυγείο
  • Έτσι αναδύονται τα αρώματα και ο κιμάς ξεκουράζεται
  • Πλάθουμε κεφτεδάκια στο μέγεθος που θέλουμε
  • Στη συνέχεια τους αλευρώνουμε και τους τινάζουμε ελαφρά
  • Σε βαθύ τηγάνι με αρκετό λαδάκι  τηγανίζουμε για 3΄ από κάθε πλευρά
  • Αν μείνουν τηγανισμένοι οι κεφτέδες, την άλλη μέρα φτιάξτε μια απλή σάλτσα με ντομάτες και αφού βράσει για 10 λεπτά, ρίξτε τους τηγανισμένους κεφτέδες

Τα κοκκινιστά κεφτεδάκια με ρύζι

Η με σπαγγέτι (μεγάλη αμερικανική σπεσιαλιτέ):

Αν έχετε κεφτεδάκια στην κατάψυξη, κάντε τα με πατατούλες και λεμόνι στο φούρνο, είναι πεντανόστιμα!

 Πηγή:iefimerida.gr