Καισαρική: Συμβουλές για την ανάρρωση!

Καισαρική: Συμβουλές για την ανάρρωση!

* Με την συνεργασία του μαιευτήρα- χειρουργού γυναικολόγου, Θάνου Παπαθανασίου.

Ο τοκετός προκαλεί ένα πλήθος μεταβολών στο σώμα σας, πολλές από τις οποίες οφείλονται σε μείωση των επιπέδων των ορμονών (οιστρογόνων και προγεστερόνης), σύντομα μετά τον τοκετό. Οι εν λόγω μεταβολές αποτελούν μία απόλυτα φυσιολογική διαδικασία και το είναι προσωρινές. Ειδικά ο τοκετός με καισαρική τομή, εφόσον αποτελεί ουσιαστικά μια χειρουργική επέμβαση, παρουσιάζει ιδιομορφίες, ως προς την ανάρρωση, σε σχέση με τον φυσιολογικό. Πιο συγκεκριμένα, η μεγάλη πρόκληση στην γέννα με καισαρική είναι πως χρειάζεστε απόλυτη ξεκούραση την ίδια ακριβώς στιγμή που ένα νεογέννητο απαιτεί όλη σας τη φροντίδα.

[babyPostAd]Οι πρώτες ώρες μετά την καισαρική

Καταρχήν, είναι πολύ σημαντικό, εάν σκοπεύετε να θηλάσετε, να ενημερώσετε το γιατρό σας. Κι αυτό γιατί η επισκληρίδιος αναισθησία είναι προτιμότερη από τη γενική αναισθησία, τόσο για εσάς όσο και για το μωρό. Συγκεκριμένα, τα φάρμακα που παίρνετε μέσω της επισκληριδίου δεν «περνούν» στο μωρό, σε αντίθεση με τα φάρμακα της γενικής αναισθησίας που μπορεί παροδικά να κάνουν το μωρό να έχει ήπια υπνηλία.

Παρόλα αυτά, κανένας από τους δύο τύπους αναισθησίας δεν είναι αντένδειξη για το θηλασμό, ο οποίος, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καλό είναι να ξεκινήσει μέσα στην 1η ώρα. Στην καθημερινή πράξη, βέβαια, οι περισσότερες γυναίκες που γεννούν με καισαρική τομή δεν το καταφέρνουν αυτό, κυρίως λόγω έλλειψης της αντίστοιχης υποδομής για θηλασμό στο τμήμα της χειρουργικής ανάρρωσης. Πάντως, γίνονται ήδη προσπάθειες ώστε το κατεστημένο αυτό να αλλάξει στα ελληνικά μαιευτήρια.

Καθώς η δράση της αναισθησίας μειώνεται, θα νιώσετε πόνο γύρω από την περιοχή της τομής. Για την καταπολέμησή του, ο γιατρός σας θα συνταγογραφήσει την αναλγητική αγωγή που είναι κατάλληλη στην περίπτωσή σας. Ακόμη και αν θηλάζετε μη φοβηθείτε να πάρετε τα παυσίπονα. Η απουσία πόνου όχι μόνο θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα και πιο άνετα, αλλά επίσης θα κάνει ευκολότερη την έγερση από το κρεβάτι και το περπάτημα που είναι πολύ σημαντικό για την ανάρρωση σας και τη μείωση  των πιθανοτήτων θρόμβωσης.

Την πρώτη συνήθως μέρα, ο ουροκαθετήρας που τοποθετείται κατά την καισαρική θα αφαιρεθεί, αλλά η ενδοφλέβια χορήγηση υγρών θα συνεχιστεί μέχρι να αρχίσετε να τρώτε κανονικά. Η παραμονή στο νοσοκομείο μετά από καισαρική είναι συνήθως 4 μέρες, εκτός αν υπάρχουν άλλες παθολογικές καταστάσεις.

Το σώμα σας μετά την επέμβαση

Τι πρέπει να περιμένετε κατά την ανάρρωσή σας από καισαρική;

1.Κάντε μικρούς κύκλους με τους αγκώνες σας ή κρατήστε την αναπνοή σας για 3 έως 5 δευτερόλεπτα και μετά εκπνεύστε αργά.

2.Δοκιμάστε να κάνετε αργούς, σύντομους και τακτικούς περιπάτους (μερικά βήματα τη φορά). Στην αρχή θα είναι αρκετά δύσκολο και επώδυνο λόγω των ραμμάτων όμως μην εγκαταλείψετε την προσπάθεια.

3.Με τον καιρό αυξήστε την ποσότητα της άσκησης που κάνετε καθημερινά για να βοηθήσετε την καλύτερη επούλωση της περιοχής.

Mια διαφορετική, εξευγενισμένη καισαρική σε 16 φωτογραφίες!

Πώς να νιώσετε άνετα

Ο πόνος μετά από μια επέμβαση είναι κάτι αναμενόμενο. Κάθε άνθρωπος βέβαια έχει διαφορετική ανοχή στον πόνο. Στην περίπτωση της καισαρικής καλό είναι να γνωρίζετε ότι δεν θα βλάψει το μωρό σας εάν πάρετε τα αναλγητικά που θα σας έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας. Μάλιστα η ανακούφιση από τους πόνους θα σας βοηθήσει στο να μπορέσετε να κινείστε πιο εύκολα και φυσικά να αντεπεξέλθετε στις ανάγκες θηλασμού του μωρού σας.

Αυτό που πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι ότι όσο πιο πολύ ξεκουραστείτε τόσο πιο γρήγορα θα αναρρώσετε. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχετε εξωτερική βοήθεια, τόσο από το σύντροφό σας όσο και από κάποιο οικείο σας πρόσωπο. Η βοήθεια θα είναι χρήσιμη γιατί θα σας επιτρέπει να ξεκουράζεστε όσο κάποιος ασχολείται με το μωρό. Δεν είναι συνετό ούτε καν να προσπαθήσετε να ασχοληθείτε με δουλειές του σπιτιού. Η μόνη «δουλειά» που πρέπει να κάνετε είναι ο θηλασμός. Εάν το τάισμα του μωρού σας γίνεται με μπιμπερό μπορείτε εναλλάξ με το σύντροφό σας να αναλάβετε τη διαδικασία ώστε να ξεκουράζεστε όσο το δυνατόν περισσότερο. Αν θηλάζετε, θα χρειαστεί πιθανώς να δοκιμάσετε διάφορες στάσεις, για να κρατάτε και να ταΐζετε το μωρό σας, έτσι ώστε να ασκείται μικρότερη πίεση στο κοιλιακό τραύμα που επουλώνεται. Η πλέον άνετη στάση είναι πιθανότατα εκείνη στην οποία κάθεστε και το μωρό είναι ξαπλωμένο κοιτώντας σας στα πλάγια. Η στάση αυτή βοηθάει στο να κρατήσετε το βάρος του μωρού μακριά από την κοιλιά σας. Η χρήση ενός μαξιλαριού μπορεί επίσης να διευκολύνει το θηλασμό.

Πότε πρέπει να καλέσετε το γιατρό;

Πηγή:  happyparenting.gr

Διαβάστε ακόμη:

Ελιάνα Χρυσικοπούλου: Μας περιγράφει την εμπειρία της για τον φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική (VBAC)

Δείτε μια διαφορετική, εξευγενισμένη καισαρική, όπου το μωρό βγαίνει σε καθιστή θέση!