Κυτταρίτιδα: πώς μπορούμε να την βελτιώσουμε ή να την αποφύγουμε

Γράφει, ο διαιτολόγος- διατροφολός Ευάγγελος Ζουμπανέας

Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί μια θεραπεία θαύμα που να είναι μοναδική για την κυτταρίτιδα.  Η καλύτερη στρατηγική είναι με διάφορες μεθόδους να αποφεύγουμε την δημιουργία της αλλά και αν παρ’ όλα αυτά δημιουργηθεί, να την αντιμετωπίσουμε γνωρίζοντας και καταπολεμώντας τους παράγοντες που την ευνοούν.

Σίγουρα η συμβολή της Αισθητικής στην καταπολέμηση της υπάρχουσας κυτταρίτιδας είναι σημαντική. Τι πρέπει να κάνουμε όμως εμείς από την μεριά μας, για να ενισχύσουμε την απόδοση της όποιας μεθόδου εφαρμόζεται ή πολύ περισσότερο για να αποφύγουμε τον σχηματισμό ή την επιδείνωση της κυτταρίτιδας;

Η ωφέλεια θα είναι μεγάλη, τόσο στη θεραπεία της κυτταρίτιδας, όσο και στη  γενική αναζωογόνηση του οργανισμού. Πρέπει να ξέρουμε ότι, όταν δεν γίνεται τέλεια οξυγόνωση, ο μεταβολισμός δεν εκτελείται κανονικά και οι τοξίνες μπλοκάρονται με τα λίπη και τα υγρά του σώματος, δημιουργώντας ή επιδεινώνοντας την κυτταρίτιδα.  Αυτό οφείλεται στο ότι διογκώνονται τα κύτταρα του συνδετικού ιστού, τα οποία πιέζουν τα αιμοφόρα αγγεία της περιοχής και εμποδίζουν την καλή κυκλοφορία του αίματος, με αποτέλεσμα την ατελή οξυγόνωση του οργανισμού.

Εκτός από την διατήρηση του επιθυμητού σωματικού βάρους, την αποφυγή απότομων αυξομειώσεων του βάρους, την γυμναστική και την καλή οξυγόνωση των ιστών, θα πρέπει να έχουμε υπ’ όψη μας και τα παρακάτω:

ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ – ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΙΤΑ

ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ : Η δίαιτα της αποτοξίνωσης ήταν γνωστή από την αρχαιότητα και εφαρμοζόταν σαν θεραπευτική αγωγή για πολλές αρρώστιες. Η συμβολή της στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας είναι καθοριστική. Η διατροφή για ένα μικρό διάστημα από 3 έως 7 ημέρες μόνο με φρούτα και λαχανικά, ή ακόμη καλύτερα με τους χυμούς αυτών, κινητοποιεί τους μηχανισμούς του σώματος στο να απομακρύνουν από τον οργανισμό, τα άχρηστα κατάλοιπα και τις τοξίνες που είναι συσσωρευμένα στο σώμα.  Επίσης ανακουφίζονται και καθαρίζονται τα νεφρά και το πεπτικό σύστημα, και βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος.  Όλα αυτά και κυρίως η καλή κυκλοφορία του αίματος έχουν σαν αποτέλεσμα το ξεμπλοκάρισμα των τοξινών από τους ιστούς και γενικότερα επιτυγχάνεται μια ανανέωση του  οργανισμού.

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗ ΔΙΑΙΤΑ : Kρίσιμες όμως είναι και οι μέρες που ακολουθούν την αποτοξίνωση και         απαιτούν κάποια προσοχή. H διατροφή που  θα ακολουθήσουμε αμέσως μετά , θα πρέπει να είναι οπωσδήποτε ελεγχόμενη  και θρεπτικά ισορροπημένη. Σε περίπτωση που έχουμε κάποια επιπλέον κιλά, το ιδανικότερο είναι να εφαρμόσουμε ένα  κατάλληλα σχεδιασμένο υποθερμιδικό διαιτολόγιο αμέσως μετά την αποτοξίνωση και αυτό γιατί είναι γνωστό ότι ο οργανισμός αντιδρά σε κάθε μεταβολή της ομοιόστασής του, τουλάχιστον στην αρχή, όσον αφορά την εφαρμογή ενός υποθερμιδικού διαιτολογίου. Το διαιτολόγιο αυτό θα πρέπει να είναι εξατομικευμένο γιατί όπως είναι γνωστό οι διαιτητικές απαιτήσεις διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Είτε όμως εφαρμόζουμε δίαιτα αδυνατίσματος είτε όχι, η διατροφή μας θα πρέπει να είναι προσεγμένη ως προς το είδος και την ποιότητα των τροφών που περιέχει, ώστε να εξασφαλίζουν μια ισορροπημένη λήψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών.

Πολλές φορές όμως, σε περιπτώσεις που η διατροφή για οποιοδήποτε λόγο κρίνεται ανεπαρκής, τότε είναι απαραίτητη η χορήγηση από γιατρούς ή διαιτολόγους, βιταμινικών σκευασμάτων. Επειδή λιγότερες θερμίδες σημαίνει και λιγότερες βιταμίνες, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι, οι βιταμινικές  απαιτήσεις είναι αυστηρά προσωπικές. Ακόμη ο χειρισμός των τροφίμων (κατεργασία – μαγείρεμα-αποθήκευση), ειδικές καταστάσεις (στρες αύξηση, κύηση, θηλασμός), καθώς και ορισμένες εσφαλμένες διατροφικές συνήθειες, σε συνδυασμό με το ότι δεν  αποθηκεύονται όλες οι βιταμίνες στο σώμα, μπορούν να οδηγήσουν σε έλλειψη τους, άρα και στην εκδήλωση των ανάλογων συμπτωμάτων.

Επομένως  για να καταπολεμήσουμε την κυτταρίτιδα θα πρέπει οι προσπάθειές να είναι συντονισμένες σε όλα τα σημεία που θίξαμε πιο πάνω -αποτοξίνωση, σωστή διατροφή, άσκηση και αισθητική- με υπομονή και επιμονή, και σίγουρα θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Όμως δεν θα πρέπει και όταν επιτύχουμε το στόχο μας να εγκαταλείψουμε τις προσπάθειές, γιατί σκοπός μας πρέπει να είναι η πρόληψη και όχι η θεραπεία. Όταν λοιπόν τελειώσουμε την θεραπεία μας πρέπει να συνεχίσουμε να προσέχουμε, κυρίως την διατροφή μας, όχι μόνο για την κυτταρίτιδα αλλά για την γενικότερη κατάσταση του οργανισμού μας.

Ευάγγελος Ζουμπανέας
Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Ιδρυτής Επιστημονικής Ομάδας Διατροφή www.diatrofi.gr 
Διευθύνων Σύμβουλος ΚΕΑΔΔ www.keadd.gr 
Μεσολογγίου 51, Νέα Ιωνία 14231
2102718360 6977436598

ΠΗΓΗ: boro.gr