Κυτταρίτιδα: Πού οφείλεται και πώς θα την αντιμετωπίσετε

Κυτταρίτιδα: Πού οφείλεται και πώς θα την αντιμετωπίσετε

Παρότι πολλές γυναίκες έχουν κυτταρίτιδα, οι περισσότερες δεν γνωρίζουν τι είναι και τι μπορούν να κάνουν για να τη μειώσουν.

[babyPostAd]

Η κυτταρίτιδα, γνωστή και ως φλοιός πορτοκαλιού, προκαλείται από τις αποθέσεις λίπους κάτω από το δέρμα που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ανώμαλης επιφάνειας.

Η κυτταρίτιδα είναι πολύ κοινή, καθώς επηρεάζει το 80-90% των γυναικών και εντελώς ακίνδυνη.

Γιατί οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο

Ο καθένας μπορεί να εμφανίσει κυτταρίτιδα αλλά οι γυναίκες είναι οι «άτυχες» της υπόθεσης, λόγω του τρόπου κατανομής του λίπους στο σώμα τους. Τα σημεία που πλήττει περισσότερο είναι οι μηροί, οι γοφοί και τα οπίσθια, καθώς εκεί οι γυναίκες συγκεντρώνουν περισσότερο λίπος σε σχέση με τους άνδρες

Είναι επίσης πιθανότερο να εμφανιστεί καθώς μια γυναίκα μεγαλώνει, επειδή το δέρμα γερνάει και χάνει την ελαστικότητά του, γι’ αυτό και εμφανίζεται συνήθως μετά τα 25. Επιπλέον, οι ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως η μείωση των οιστρογόνων, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο.

Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης κυτταρίτιδας είναι η αύξηση του σωματικού βάρους ή τα πολλά περιττά κιλά, η αδράνεια και η εγκυμοσύνη.

Μια γυναίκα που τρώει πολλά λιπαρά, αλάτι και υδατάνθρακες, αλλά λίγες φυτικές ίνες και δεν ασκείται, έχει μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσει κυτταρίτιδα.

Δεν κινδυνεύουν όμως μόνο οι υπέρβαροι από κυτταρίτιδα, αλλά και οι αδύνατοι.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η προδιάθεση για την ανάπτυξη κυτταρίτιδας είναι κατά βάση κληρονομική, καθώς γενετικοί παράγοντες επηρεάσουν τον μεταβολισμό και την κατανομή του υποδόριου λίπους.

Πώς θα απαλλαγείτε από την κυτταρίτιδα

Η κυτταρίτιδα είναι γενικά μία μόνιμη κατάσταση, υπάρχουν όμως τρόποι για να μειωθεί και να γίνει λιγότερο εμφανής. Τέτοιοι είναι η απώλεια βάρους και η άσκηση.

Κάποιες θεραπείες στοχεύουν στη διάσπαση του υποδόριου λίπους που δίνει την όψη φλοιού πορτοκαλιού. Μία τέτοια είναι η μεσοθεραπεία, στην οποία ο δερματολόγος χρησιμοποιεί λεπτές βελόνες στο υποδόριο για την έγχυση λιπολυτικών και αγγειοδιασταλτικών φαρμάκων.

Οι τοπικές θεραπείες με βασική ουσία την καφεΐνη μπορεί επίσης να έχουν καλά αποτελέσματα. Η καφεΐνη προκαλεί σύσφιξη της επιδερμίδας και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή.

Η χρήση ρετινόλης τέλος, μιας μορφής βιταμίνης Α, μπορεί να επισκευάσει τη δομή των κυττάρων και να συμβάλλει στη σύσφιξη της επιδερμίδας. Όταν εφαρμόζεται στο δέρμα η ρετινόλη μετατρέπεται σε ρετινοϊκό οξύ. Αυτό το οξύ είναι το συστατικό της βιταμίνης Α που χρησιμοποιείται στις κρέμες για τη θεραπεία της ακμής και των πρώτων σημαδιών γήρανσης. Το ρετινοϊκό οξύ δρα διεγείροντας την ανάπτυξη του κολλαγόνου και την εξομάλυνση της διαδικασίας αναπαραγωγής του δέρματος. Μπορεί να είναι αποτελεσματικό, δίνοντας στο δέρμα πιο ομαλή και πυκνή εμφάνιση.

Πηγή: MedicalDaily

Το διαβάσαμε στο onmed.gr

Διαβάστε ακόμη:

Η μόδα στα νύχια: 35 καλοκαιρινά nail arts!

Τα δικά σου χέρια είναι απαλά σαν «μωρού»;

Μαλλιά στον ήλιο! Μήπως να σώσεις τα μαλλιά σου αυτό το καλοκαίρι;