Το καλοκαίρι έρχεται και τα σχολεία κλείνουν. Δεν είναι λίγοι, όμως, εκείνοι οι γονείς που ανησυχούν για το πως να απασχολήσουν τα παιδιά τους αυτό το διάστημα ή που να τα αφήσουν για να μην είναι μόνα τους, όσες ώρες αυτοί δουλεύουν. Σύμφωνα με το iator.gr ,προτείνουμε μερικές απλές και εύκολες λύσεις για ένα δημιουργικό και ευχάριστο καλοκαίρι για τα παιδιά σας.
Επιλογή 1η: Κατασκήνωση
Οι κατασκηνώσεις είναι μικρογραφία της κοινωνίας. Βρίσκονται δίπλα σε παραθαλάσσιες περιοχές (και σε ορισμένες περιπτώσεις σε βουνά), ενώ δέχονται παιδιά από 6-16 χρονών. Στην κατασκήνωση το παιδί σας θα μάθει να συνεργάζεται, να είναι υπεύθυνο στις υποχρεώσεις του, τακτικό με τα πράγματα του και να ακολουθεί τους κανόνες τις μικρής αυτής κοινότητας. Μένει σε μικρά γραφικά σπιτάκια, παρέα με άλλα παιδιά της ηλικίας του (ορισμένες κατασκηνώσεις είναι μικτές, ενώ άλλες δέχονται μόνο αγόρια ή μόνο κορίτσια), μαζί με έναν ενήλικα, τον ομαδάρχη, που είναι και ο υπεύθυνος για την ασφάλεια και την συμμόρφωση των παιδιών προς τους κανόνες της κατασκήνωσης. Η κατασκήνωση προσφέρει μια ποικιλία δραστηριοτήτων στα παιδιά από πολιτισμικές (θεατρική ομάδα, ζωγραφική, κατασκευές με πηλό κ.τ.λ.) μέχρι αθλητικές (ποδόσφαιρο, μπάσκετ, αναρρίχηση κ.τ.λ), βραδινές εκδηλώσεις, πιθανές εξόδους στο πλησιέστερο χωριό και άλλα δημιουργικά παιχνίδια.
Το πρώτο ερώτημα σας, σίγουρα, θα είναι οικονομικής φύσης. Οι τιμές των κατασκηνώσεων κυμαίνονται ανάλογα με την περίοδο που θα επιλέξετε (Οι περίοδοι είναι τρεις: α) Ιούνιος, μετά το κλείσιμο των σχολείων, β) Ιούλιος και γ) Αύγουστος. Κάποιες κατασκηνώσεις έχουν και τέταρτη περίοδο, προς τον Σεπτέμβριο, για αμεα), την περιοχή που είναι η κατασκήνωση και άλλους παράγοντες. Μπορείτε να κάνετε μια έρευνα πριν επιλέξετε την κατάλληλη, για εσάς, κατασκήνωση. Μάλιστα, ορισμένοι δήμοι έχουν προγράμματα που προσφέρουν στους δημότες τους δωρεάν κατασκήνωση ή με πολύ μικρή συμμετοχή. Ρωτήστε, επιπλέον, και τα ασφαλιστικά σας ταμεία, εάν καλύπτουν την κατασκήνωση.
Κάποια σημεία που πρέπει να προσέξετε: 1. Αν η κατασκήνωση διαθέτει ιατρείο. Προτιμήστε τις κατασκηνώσεις που διαθέτουν μικρά ιατρεία με γιατρό και νοσοκόμα. 2. Ζητήστε πληροφορίες για τα γεύματα που προσφέρονται στα παιδιά. 3. Ρωτήστε ποια είναι τα απαραίτητα πράγματα που πρέπει να πάρει μαζί του το παιδί σας (σεντόνια, κουβέρτα, ρούχα, πετσέτες, μαγιό κ.τ.λ.). 4. Ρωτήστε αν η κατασκήνωση διαθέτει “τράπεζα”, προκειμένου το παιδί σας να μπορεί να αφήσει τα χρήματα που θα του δώσετε και να μην τα έχει μαζί του. Αποφύγετε να του δώσετε πολλά χρήματα. 5. Φροντίστε να ενημερώσετε την κατασκήνωση, αν το παιδί σας παίρνει κάποια φάρμακα, αν έχει κάποια αλλεργία κ.τ.λ., για την καλύτερη φροντίδα του.
Τι να αποφύγετε: 1. Προσπαθήστε να μην επισκέπτεστε συχνά το παιδί σας. Από τις 2-3 εβδομάδες που διαρκεί η κατασκηνωτική περίοδος επισκεφτείτε το μόνο μία φορά. Είναι σχεδόν βέβαιο, πως σε αντίθετη περίπτωση το παιδί σας θα θέλει να φύγει άμεσα από την κατασκήνωση λέγοντας πως του λείψατε, ενώ μέχρι πρότινος περνούσε καλά και δεν είχε κανένα πρόβλημα. 2. Τηλεφωνείτε στο παιδί σας μόνο τις ώρες που θα σας έχει προτείνει η κατασκήνωση και προσπαθήστε να αποφύγετε τα καθημερινά τηλεφωνήματα. Αν συμβεί κάτι στο παιδί σας, η κατασκήνωση θα σας ενημερώσει άμεσα. 3. Μην επιτρέψετε στο παιδί σας να πάρει ηλεκτρονικά παιχνίδια και άλλα αντικείμενα αξίας, για να αποφύγετε την πιθανότητα να χαθούν. Η κατασκηνώσεις δεν φέρουν καμιά ευθύνη σε τέτοιες περιπτώσεις.
Επιλογή 2η: Παιδότοποι
Υπάρχουν αρκετοί παιδότοποι, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, που αναλαμβάνουν την φύλαξη των παιδιών σας κατά τις πρωινές ώρες. Είναι μια εύκολη λύση για τους γονείς που δεν θέλουν να αποχωριστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα παιδιά τους. Οι ηλικίες των παιδιών που δέχονται οι παιδότοποι καθώς και το κόστος συμμετοχής ποικίλει. Ορισμένοι παιδότοποι έχουν διαφορετικά πακέτα πληρωμών ανάλογα με το αν θα αφήνετε καθημερινά το παιδί σας εκεί (μηνιαία) ή αν θα το αφήνετε κάποιες μέρες (ημερήσια). Ορισμένοι παιδότοποι κρατάνε τα παιδιά μέχρι τις 4 το μεσημέρι, οπότε τους προσφέρουν και κάποιο μεσημεριανό γεύμα, το οποίο είτε έχετε ετοιμάσει εσείς, είτε ετοιμάζουν εκείνοι.
Κάποια σημεία που πρέπει να προσέξετε: 1. Ζητήστε να δείτε τους χώρους που θα κινούνται τα παιδιά σας και ελέγξτε τα παιχνίδια και τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται, για την ασφάλεια των παιδιών σας. 2. Ζητήστε να δείτε την κουζίνα (σε περίπτωση που προσφέρουν φαγητό) και τις τουαλέτες των παιδιών. 3. Ρωτήστε για το προσωπικό που φυλάσσει τα παιδιά σας (πόσοι ενήλικες αναλογούν σε πόσα παιδιά και ποια είναι η ειδικότητά τους). 4. Κοιτάξτε τι διευκολύνσεις προσφέρουν για τα αμεα (μπάρες, ειδικές τουαλέτες κ.τ.λ.). 5. Ρωτήστε για το πρόγραμμα δραστηριοτήτων που προσφέρουν στα παιδιά. 6. Φροντίστε να ενημερώσετε το παιδότοπο αν το παιδί σας παίρνει κάποια φάρμακα, αν έχει κάποια αλλεργία κ.τ.λ. για την καλύτερη φροντίδα του.
Τι να αποφύγετε: 1. Εξηγήστε στα παιδιά σας για ποιο λόγο τα αφήνετε εκεί, τι ώρα θα τα πάρετε και μην κάνετε συνεχή τηλεφωνήματα στον παιδότοπο προκειμένου να βεβαιωθείτε πως το παιδί σας είναι καλά. 2. Μην δώσετε στο παιδί σας κινητό και άλλα αντικείμενα αξίας για να μην χαθούν ή καταστραφούν. Ενθαρρύνετε το να παίξει με τα παιχνίδια που υπάρχουν στο χώρο και με τα άλλα παιδιά.
Επιλογή 3η: Δήμοι και αθλοπαιδίες
Πολλοί δήμοι το καλοκαίρι αναλαμβάνουν να απασχολήσουν τα πρωινά τα παιδιά σας. Συγκεκριμένα, με δικά τους πούλμαν τα παίρνουν κάθε πρωί από ένα συγκεκριμένο σημείο και τα απασχολούν είτε στην θάλασσα, είτε σε άλλες αθλητικές δραστηριότητες, ενώ σας τα επιστρέφουν το απόγευμα. Σε σχέση με τις προηγούμενες επιλογές, αυτή έχει το πλεονέκτημα της άθλησης του παιδιού σας σε συνδυασμό με κάποιες ώρες διασκέδασης που θα απολαμβάνει. Δυστυχώς δεν γίνονται σε όλους τους δήμους, για αυτό θα πρέπει να ρωτήσετε τα κατά τόπους υπεύθυνα γραφεία.
Κάποια σημεία που πρέπει να προσέξετε: 1. Ρωτήστε για το κόστος. 2. Ρωτήστε τι δικαιολογητικά χρειάζεται για να εγγραφείτε. 3. Ρωτήστε τι αντικείμενα πρέπει να έχει το παιδί μαζί του (καπέλο, γυαλιά, ντύσιμο κ.τ.λ.). 4. Ρωτήστε αν θα πρέπει να ετοιμάζετε εσείς κάποιο κολατσιό για το παιδί σας ή αν θα του παρέχει το πρόγραμμα. 5. Ενημερωθείτε για το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων του παιδιού σας και για τους ανθρώπους που θα αναλάβουν την ψυχαγωγία και την φύλαξή του (πόσοι ενήλικες αναλογούν σε πόσα παιδιά και ποια είναι η ειδικότητά τους). 6. Ρωτήστε αν στο πρόγραμμα θα υπάρχει κάποιος γιατρός ή νοσηλευτής. 7. Φροντίστε να ενημερώσετε τους υπεύθυνους αν το παιδί σας παίρνει κάποια φάρμακα, αν έχει κάποια αλλεργία κ.τ.λ. για την καλύτερη φροντίδα του. 8. Ρωτήστε αν παρέχονται κάποιες διευκολύνσεις για αμεα.
Τι να αποφύγετε: 1. Μην δώσετε στο παιδί σας χρήματα, αντικείμενα αξίας ή κινητό Άντίθετα ζητήστε από κάποιον συνοδό το τηλέφωνό του, προκειμένου να επικοινωνήσετε μαζί του αν χρειαστείτε κάτι.