Κοκκύτης: Τι πρέπει να γνωρίζεις για αυτήν την ασθένεια;

Κοκκύτης: Τι πρέπει να γνωρίζεις για αυτήν την ασθένεια;

“Βήχει σαν να έχει κοκκύτη” είναι μια λαϊκή έκφραση που χρησιμοποιούμε όταν κάποιος έχει παροξυσμικό βήχα, που αποτελεί και το κύριο χαρακτηριστικό της συγκεκριμένης παιδικής ασθένειας. Ο παιδίατρος Δρ. Σπύρος Μαζάνης εξηγεί τι είναι ο κοκκύτης και πώς θεραπεύεται.

Σας το προτείνουμε… Μια ωδή στη μητρική αγάπη και τη ζωή!

Τι πρέπει να γνωρίζεις για τον κοκκύτη;

Πιθανές επιπλοκές
Πνευμονία, σπασμοί, αιμορραγία στους βλεννογόνους (από τον έντονο βήχα). Ενίοτε το παιδί μπορεί να δαγκώσει και τη γλώσσα του.

Θεραπεία
Πολλά παιδιά θα χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομείο λόγω της βαριάς εικόνας που θα παρουσιάσουν ( υψηλός πυρετός, έντονος βήχας).Ο κοκκύτης αντιμετωπίζεται με συγκεκριμένο αντιβιοτικό, την ερυθρομυκίνη. Η αντιβίωση δεν αλλάζει την πορεία της αρρώστιας που θα κάνει έτσι κι αλλιώς τον κύκλο της αλλά περιορίζει τη μετάδοση και προλαμβάνει επιπλοκές από άλλες ασθένειες. Επιπλέον, χορηγούνται βλεννολυτικά φάρμακα, ενώ δίνονται ειδικές οδηγίες σίτισης με μικρά ελαφρά γεύματα, καθώς το παιδί κάνει εμετούς και γενικά λόγω της ασθένειας δεν τρώει καλά.

Τα παιδιά που νοσούν πρέπει να απομακρυνθούν από το σχολείο ή το βρεφονηπιακό σταθμό και να επιστρέψουν μια εβδομάδα μετά την έναρξη της χορήγησης της αντιβίωσης, οπότε και παύει η δυνατότητα μετάδοσης.

Πολλές φορές κρίνεται απαραίτητο, τα παιδιά ή οι ενήλικες που δεν είναι εμβολιασμένοι και ήρθαν σε επαφή με παιδί που νοσεί, να λάβουν ερυθρομυκινη προληπτικά για δυο εβδομάδες ανεξάρτητα από την ηλικία και τη συμπτωματολογία τους- προκειμένου να περιοριστεί η δευτερογενής μετάδοση.

Ευτυχώς, υπάρχει πρόληψη για τον κοκκύτη με το αντίστοιχο εμβόλιο που ξεκινά να γίνεται στα παιδιά από την ηλικία των 2 μηνών.

Πηγή: tlife.gr

Διαβάστε ακόμη:

Επιστροφή στο σχολείο : Προσοχή στις 6 μεταδοτικές ασθένειες των παιδιών

Ποιες παιδικές ασθένειες μεταδίδει η ηλεκτρική σκούπα