Το κολατσιό στο σχολείο: Υγιεινές επιλογές για το παιδί

Το κολατσιό στο σχολείο: Υγιεινές επιλογές για το παιδί

Τα παιδιά σήμερα περνούν πάνω από το ένα τρίτο της ημέρας τους στο σχολείο και μαζί με τις επιπλέον δραστηριότητες που έχουν, συχνά επιβάλλεται να καταναλώσουν πολλά γεύματα ή σνακ εκτός σπιτιού.

Γράφει η Κυριακή Απέργη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος,
Από την επιστημονική ομάδα του διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα diatrofi.gr

[babyPostAd]Το κολατσιό στο σχολείο είναι απαραίτητο για τον ανεφοδιασμό τους με ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, ώστε να αντεπεξέλθουν στο ομολογουμένως δύσκολο πρόγραμμα τους. Ωστόσο συχνά αποτελεί «εφιάλτη» για τους γονείς, που έχουν να αντιμετωπίσουν από την μια τις γευστικές απαιτήσεις των μικρών, οι οποίες δεν συμβιβάζονται εύκολα με ένα απλό τοστ και από την άλλη τις «σειρήνες» των κυλικείων και των διαφημίσεων, που προωθούν σνακ αμφιβόλου ποιότητας και θρεπτικότητας.

Συμβουλές για να προετοιμάσετε ένα υγιεινό κολατσιό

Η λύση είναι απλή: να βάλουμε την φαντασία μας να δουλέψει, ώστε το καθημερινό σνακ να είναι μια διατροφική βόμβα γεύσης και θρεπτικών συστατικών μαζί.
Οι συνδυασμοί άπειροι, ο χρόνος μας περιορισμένος. Γι’ αυτό, οι γευστικές ιδέες πρέπει να απαιτούν λίγο χρόνο προετοιμασίας ή ακόμα να μπορούν να προετοιμαστούν από το Σαββατοκύριακο ή το προηγούμενο βράδυ και το πρωί να μπουν στην τσάντα και φύγαμε!
Καλό θα είναι τα προσφερόμενα σνακ για το σχολείο, να έχουν δοκιμαστεί από πριν από τους μικρούς γευσιγνώστες. Μια τροφή που δεν έχει ξανά καταναλωθεί στην «ασφάλεια» του σπιτιού, μπορεί δικαίως να φοβίσει το παιδί και να μην καταναλωθεί στο σχολείο. Από την άλλη, συχνά επιλογές, που δεν προτιμώνται στο σπίτι, το σχολικό περιβάλλον μπορεί να ενισχύει την κατανάλωση τους, αφού τα παιδιά μιμούνται το ένα το άλλο, τόσο για τις υγιεινές, όσο και για τις «ανθυγιεινές» συνήθειες.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του σπιτικού σνακ, που εξασφαλίζει περισσότερες πιθανότητες να καταναλωθεί και να μην το γυρίσει το παιδί άθικτο σπίτι, είναι το να μην περιφρονούμε οι μεγαλύτεροι το «ταπεινό» ταπεράκι μας στην δουλειά, δίνοντας το καλό παράδειγμα στα παιδιά. Ακόμα, βοηθά η συχνή εναλλαγή των σνακ, καθώς και η τακτική συμμετοχή των παιδιών στην παρασκευή τους.
Καλό θα ήταν το παιδί να μην φεύγει νηστικό για το σχολείο, αλλά να καταναλώσει έστω ένα μικρό πρωινό, που θα το βοηθήσει να είναι δραστήριο τις πρώτες ώρες μέχρι το κολατσιό, αλλά και να μπορέσει να «αμυνθεί» καλύτερα στις διατροφικές προκλήσεις που μπορεί να συναντήσει.

Παρακάτω θα βρείτε πολλές και διαφορετικές υγιεινές προτάσεις:

Ανάλογα με τις διατροφικές ανάγκες του παιδιού και την σύσταση του πρωινού γεύματος και της υπόλοιπης διατροφής του, το κολατσιό, συνήθως δυόμιση με τρεις ώρες μετά το πρωινό, θα μπορούσε να είναι:

Μεταφορά του υγιεινού κολατσιού

Για την μεταφορά των σνακ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όμορφα ταπεράκια με παιδικούς ήρωες, σακουλάκια μιας χρήσεως, λαδόκολλα, ακόμα και τα πλαστικά ποτήρια με το καπάκι που βάζουν τον καφέ, βαζάκια από μαρμελάδα, τενεκεδάκια από καφέ και ό,τι άλλο φανταστούμε ξεφεύγοντας από το κλασικό ταπεράκι.
Δεν ξεχνάμε να εφοδιάζουμε το παιδί εκτός από φαγητό και με νερό που είναι απαραίτητο ειδικά τους ζεστούς και υγρούς μήνες και οι μικροί αλλά και μεγαλύτεροι ξεχνάμε να καταναλώνουμε.
Οι επιλογές είναι άπειρες καλή διάθεση και φαντασία λοιπόν για εκρηκτικούς συνδυασμούς που θα γεμίσουν με ενέργεια την καθημερινότητα κ θα σπάσουν την μονοτονία.

Πηγή: diatrofi.gr

Το διαβάσαμε στο:boro.gr