Κολικοί βρεφών | Όλα όσα πρέπει να ξέρει ΚΑΘΕ μαμά

Κολικοί βρεφών

Πολλά βρέφη έχουν κολικούς, αλλά τι ακριβώς είναι οι κολικοί; Ο ιατρικός ορισμός είναι ένα υγιές μωρό που κλαίει χωρίς προφανή λόγο για έντονες περιόδους για περισσότερο από 3 ώρες την ημέρα, πάνω από 3 ημέρες την εβδομάδα για περισσότερο από 3 εβδομάδες.

Ωστόσο, ορισμένοι ιατροί πιστεύουν ότι αυτό είναι πολύ περιορισμένο και προσδιορίζουν τον κολικό ως ξαφνικό, ανεξήγητο, έντονο κλάμα που διαρκεί λιγότερο από 3 ώρες την ημέρα.

Είτε έτσι είτε αλλιώς, αν το μωρό σας ξαφνικά αρχίσει να κλαίει για μεγάλες περιόδους και ξέρετε ότι δεν είναι πεινασμένο και δεν χρειάζεται αλλαγή πάνας, αλλά απλά δεν φαίνεται να μπορεί να το καταπραΰνει κάτι – αυτό είναι πιθανό να είναι κολικός.

Τι σημάδια να ψάξετε:

Υπάρχουν μερικά σαφή συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι το μωρό σας έχει κολικούς, πέρα από το κλάμα που εξηγήσαμε παραπάνω…

  • Το υπερβολικό κλάμα τείνει να ξεκινά αργά το απόγευμα / νωρίς το βράδυ – συχνά μεταξύ 5μμ και 9μμ
  • Το μωρό σας μπορεί να τραβάει τα γόνατά του, να διπλώνεται ή / και να σφίγγει τις γροθιές του
  • Το πρόσωπό του είναι πιθανό να είναι κόκκινο και ξαναμμένο, και το κλάμα θα είναι έντονο
  • Είναι δύσκολο να το ανακουφίσετε

Πόσο καιρό διαρκεί;

Οι κολικοί εμφανίζονται συχνά στις πρώτες 2-4 εβδομάδες της ζωής του μωρού σας (ακριβώς όταν αισθάνεστε κουρασμένη, συναισθηματική και γεμάτη με δέος που σας κάνει να κλαίτε). Αλλά να είστε σίγουρες οτι δεν θα διαρκέσει για πάντα (ακόμα και αν αισθάνεται έτσι εκείνη τη στιγμή). Τα περισσότερα μωρά που έχουν κολικούς σταματούν να εμφανίζουν συμπτώματα εντός 3-4 μηνών, και σίγουρα μέχρι τους 6 μήνες θα έχουν τελειώσει οριστικά.

Πόσο σοβαροί είναι οι κολικοί;

Η απλή απάντηση είναι ότι δεν είναι σοβαροί. Το μωρό σας μπορεί να φαίνεται ότι πονάει και να είναι δυσαρεστημένο και μπορεί να μοιάζει ότι δεν θα κοιμηθεί ποτέ του, αλλά θα κοιμηθεί (και το ίδιο και εσείς σε κάποιο σημείο!) Και το επόμενο πρωί είναι πιθανό να είναι ευτυχισμένη και να ενεργεί σαν να μην συνέβη τίποτα το βράδυ.

Είναι μια πάθηση που κάποια μωρά βιώνουν αλλά δεν έχει συνέπειες στην πέψη, την ευτυχία ή την υγεία τους.

Μπορεί όμως να είναι πολύ σκληρή δουλειά για τους γονείς. Ένα μωρό που κλαίει χωρίς λόγο για ώρες είναι εξουθενωτικό, ειδικά όταν είστε ήδη άυπνη.

Δοκιμάστε εάν γίνεται να μοιραστείτε τις βάρδιες με τον άντρα σας. Σιγουρευτείτε ότι και οι δυο σας θα τρώτε και θα ξυπνάτε με βάρδιες, ώστε να αντέξετε. Και μην ξεχνάτε: Θα περάσει!

Φυσικά, ένα μωρό που κλαίει μπορεί να σημαίνει μια σειρά από πράγματα – όχι μόνο κολικούς. Εάν ανησυχείτε, επικοινωνήστε πάντα με τον παιδίατρο σας.

Τι προκαλεί τους κολικούς;

Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες δεν έχουν τις απαντήσεις. Υπάρχουν ορισμένες θεωρίες, αν και υπάρχουν λίγα στοιχεία για να τα στηρίξουμε. Οι κύριες προτάσεις είναι …

1. Δυσπεψία και αέρια

Θεωρείται ότι τα αέρια μπορούν να προκαλέσουν πονόκοιλο στο νεογέννητο σας, προκαλώντας το να φέρει τα γόνατά του προς το στήθος του. Να θυμάστε πάντα να κάνετε το μωρό σας να ρεύεται μετά από κάθε γεύμα.

2. Ανώριμο έντερο

Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι τα μωρά που έχουν κολικούς έχουν ανώριμο πεπτικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε στοιχεία που βρίσκονται στο μητρικό γάλα ή τη φόρμουλα.

3. Η διατροφή σας

Αν θηλάζετε, αξίζει να δείτε τη δική σας διατροφή. Εάν πίνετε καφεϊνούχα ποτά ή τρώτε πολλά πικάντικα τρόφιμα, μπορεί να προκληθούν προβλήματα πέψης στο μωρό σας. Δοκιμάστε να τα κόψετε ένα – ένα, ώστε να μπορείτε να δείτε αν υπάρχει κάποια διαφορά….

4. Κάπνισμα

Υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν τη σχέση μεταξύ του καπνίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της αυξημένης πιθανότητας εμφάνισης κολικών στο μωρό.

Έχει σημασία το αν θηλάζω ή αν δίνω φόρμουλα για τους κολικούς;

Όχι, δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις που να δείχνουν ότι έχει σημασία. Τόσο τα μωρά που θηλάζουν όσο και τα μπιμπερό παίρνουν κολικούς, οπότε μην αισθάνεστε τον πειρασμό να μεταβείτε από το στήθος στο μπουκάλι σκεπτόμενη ότι θα μπορούσε να θεραπεύσει το κολικό του μωρού σας.

Μπορώ να αποτρέψω τον κολικό;

Δεδομένου ότι δεν είναι σαφές τι προκαλεί κολικούς, είναι δύσκολο να αποφευχθεί. Αλλά υπάρχουν τρόποι να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τα αποτελέσματα …

  • Προσπαθήστε να μειώσετε το άγχος. Τα μωρά μπορούν να καταλάβουν πότε είστε σε υπερένταση (για παράδειγμα, από τον τόνο της φωνής σας και το πώς τα κρατάτε) και αυτή η ένταση μπορεί να περάσει στο μωρό σας. Ξέρεις πόσο δύσκολο είναι να ξεκουραστείς ή να κοιμηθείς όταν είσαι τεταμένη, σκέψου πώς θα είναι για το νεογέννητο.
  • Φάσκιωμα- μερικά μωρά βρίσκουν την αίσθηση του να είναι σφιχτά τυλιγμένα πολύ καθησυχαστική και χαλαρωτική.

Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή