Κόλλησε ψείρες; Τι να κάνω;
Τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τα παιδιά σας από τις «απρόσκλητες» επισκέπτριες, που ως γνωστό, έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στα παιδικά κεφαλάκια;
[babyPostAd] Κάθε χρόνο οι ψείρες κάνουν πρώτες την εμφάνισή τους στις σχολικές τάξεις και συγκεκριμένα στα κεφάλια των παιδιών! Όπως μάλιστα δείχνουν οι στατιστικές, τα ενοχλητικά αυτά παράσιτα έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στους μαθητές των 6-10 χρονών, αλλά και σε παιδιά της προσχολικής ηλικίας. Πάρτε λοιπόν τις… αποστάσεις σας.
Υπάρχει τρόπος να τις προλάβω;
Στον τομέα της πρόληψης βασικός κανόνας είναι οι άριστες συνθήκες υγιεινής, καθώς και η καθημερινή παρακολούθηση του παιδιού. Εξετάζετε λοιπόν με σχολαστικότητα το κεφάλι του, όταν γυρίζει από το παιγνίδι ή το σχολείο. Έτσι, θα αντιληφθείτε το πρόβλημα εγκαίρως, πριν δηλαδή οι ψείρες γεννήσουν τα αυγά τους (τις λεγόμενες «κόνιδες») στα μαλλιά του παιδιού. Είναι σημαντικό επίσης να γνωρίζετε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε φαρμακευτικά σκευάσματα σαν προληπτικό μέσο, γιατί οι ψείρες που ενδεχομένως να αναπτυχθούν αργότερα, θα είναι ανθεκτικές στα φθειροκτόνα φάρμακα και δεν θα ανταποκρίνονται στη οποιαδήποτε θεραπεία (όταν αυτή θα χρειάζεται πραγματικά).
Ψείρες: Πώς μεταδίδονται και πώς θα απαλλαγείτε οριστικά
Kαι αν έχει κολλήσει ψείρες πως θα το καταλάβω;
Το παιδί που έχει κολλήσει ψείρες εμφανίζει έντονη φαγούρα σε όλο το τριχωτό μέρος του κεφαλιού, ιδιαίτερα δε πάνω από το σβέρκο και πίσω από τα αυτιά. Σ’ αυτές τις περιοχές θα εντοπίσετε με γυμνό μάτι ή πιο εύκολα με ένα μεγεθυντικό φακό τις ψείρες, αλλά κυρίως τα αυγά τους, τις «κόνιδες», που μοιάζουν με μικρές άσπρες νιφάδες κολλημένες στις τρίχες των μαλλιών κοντά στο δέρμα και καμιά φορά μπερδεύονται, με την πιτυρίδα. Από τη στιγμή αυτή το παιδί θα πρέπει να υποβληθεί κανονικά σε θεραπεία με κάποιο αντιφθειρικό προϊόν (σαμπουάν, κρέμα, ή λοσιόν).
Τι άλλο μπορώ να κάνω;
Εκτός από τη φαρμακευτική αγωγή, που θα εφαρμόζετε (πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσεως), θα βοηθήσει ιδιαίτερα αν :
- Μετά από κάθε λούσιμο ξεβγάζετε τα μαλλιά του παιδιού με αραιωμένο ξίδι. Η μυρωδιά του ξιδιού, συνήθως διώχνει τις ψείρες μακριά .
- Χτενίζετε καθημερινά το παιδί με ψιλή χτένα
- Απολυμαίνετε με καυτό νερό (πάνω από 60 βαθμούς) ό,τι έρχεται σε επαφή με το κεφάλι του παιδιού (σεντόνια, ρούχα, βούρτσες κλπ.). H θερμοκρασία αυτή σκοτώνει τις ψείρες και τα αυγά τους σε 3 έως 5 λεπτά.
- Ελέγχετε επίσης προσεκτικά και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, εφαρμόζοντας φαρμακευτική αγωγή σε όσους έχουν προσβληθεί για να αποφύγετε την επαναμόλυνση.
- Βάζετε συχνά σκούπα σε χαλιά και σε έπιπλα που έχουν ταπετσαρία, στο σπίτι σας ή στο αμάξι σας. (Oι κόνιδες μπορούν να μείνουν ζωντανές επάνω στα ρούχα και στα έπιπλα για 7 ημέρες).
Να θυμάστε :
- Τα ειδικά φαρμακευτικά σκευάσματα για τις ψείρες, δεν λειτουργούν ως απωθητικά, αλλά μόνο ως θεραπεία. Γι αυτό και πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν πραγματικά υπάρχει πρόβλημα.
- Αν το παιδί είναι μικρότερο από 2 ετών, είναι αλλεργικό ή έχει άσθμα, θα πρέπει να μιλήσετε με γιατρό, πριν αρχίσετε τη θεραπεία.
- Οι φαρμακευτικές θεραπείες μπορούν να σκοτώσουν τις ψείρες και τα αυγά τους, αλλά μπορεί να περάσουν κάποιες μέρες μέχρι να σταματήσει η φαγούρα. Ο γιατρός ίσως σας προτείνει να επαναλάβετε τη θεραπεία μετά από 7 με 10 μέρες, ώστε να σιγουρευτείτε ότι έχουν απομακρυνθεί όλα τα αυγά και για να αποτρέψετε τον κίνδυνο να κολλήσει ξανά το παιδί.
Στα βρεγμένα μαλλιά, φαίνονται καλύτερα
Αν ελέγχετε το παιδί σας για ψείρες, δεν αρκεί να κοιτάξετε τα μαλλιά του μόνο όταν είναι στεγνά, πρέπει να τα εξετάσετε και βρεγμένα, συνιστούν επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Παν/μίου Charite, στο Βερολίνο. Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι ναι μεν στα στεγνά μαλλιά φαίνονται καλύτερα οι κόνιδες αλλά οι ίδιες οι ψείρες ανιχνεύονται καλύτερα όταν τα μαλλιά του παιδιού είναι βρεγμένα.
AΠΟ ΤΗ ΡΙΤΑ ΒΕΛΩΝΗ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 133
Πηγή: womenonly.gr