Κόψιμο ομφάλιου λώρου | Λίγο αργότερα, πολύ καλύτερα!

Νέα βρετανική επιστημονική μελέτη ισχυρίζεται ότι μια μικρή καθυστέρηση, της τάξεως των 2 με 4 λεπτών, στο κόψιμο του ομφάλιου λώρου, μπορεί να βελτιώσει την υγεία του μωρού, να συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξή του και να ενισχύσει τις κινητικές, κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητές του.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Μπράιτον εντ Σάσεξ της Μεγάλης Βρετανίας εξέτασαν 263 νεογνά, στα μισά εκ των οποίων καθυστέρησαν το κόψιμο του ομφάλιού τους λώρου για περίπου 3 λεπτά από τη γέννησή τους. Στα υπόλοιπα μισά, ο ομφάλιος λώρος κόπηκε σε λιγότερο από δέκα δευτερόλεπτα από τη στιγμή που ήρθαν στον κόσμο.

Όπως διαπιστώθηκε τέσσερα χρόνια μετά, η πρώτη ομάδα (εκείνων δηλαδή που ο ομφάλιος λώρος κόπηκε με μια τρίλεπτη καθυστέρηση) είχε ικανοποιητικά επίπεδα σιδήρου, καθώς και πιο προηγμένες κινητικές και κοινωνικές δεξιότητες από τη δεύτερη, χωρίς ωστόσο να εμφανίζονται διαφορές όσον αφορά στο IQ τους.

Μάλιστα, το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε πιο έντονα στα αγόρια, απ’ ό,τι στα κορίτσια.

Παρ’ όλ’ αυτά, η εν λόγω μελέτη δεν κρίνεται ικανοποιητική, ώστε να αλλάξουν οι πρακτικές στα μαιευτήρια, όσον αφορά στο κόψιμο του ομφάλιου λώρου. Αξίζει, όμως, να μελετηθεί περισσότερο και ίσως στο μέλλον εφαρμοστεί.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Pediatrics.

Διαβάστε ακόμη: