Η ενθάρρυνση της αυτοπεποίθησης, ειδικά στο κορίτσι, πρέπει να είναι η νούμερο ένα προτεραιότητα των γονιών, μετά το διαζύγιο. Σε μία κοινωνία και κουλτούρα που τα κορίτσια είναι επιβαρυμένα με πολλά λανθασμένα στερεότυπα σχετικά με το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα, η ανατροφή ενός κοριτσιού με γερές δόσεις αυτό-εκτίμησης, ειδικά μετά το διαζύγιο, επιβάλλεται. Η αυτοεκτίμηση ενός παιδιού, βασίζεται στο σύστημα αξιών του.

Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά

[babyPostAd] Σύμφωνα με τη ψυχολόγο Leah Davies, M.Ed., η αυτοεκτίμηση είναι μία μίξη του τρόπου που αισθάνεται το παιδί για τον εαυτό του και του τρόπου που πιστεύει ότι το βλέπουν οι άλλοι. Η άποψη που έχει το παιδί για τον εαυτό του, επηρεάζει άμεσα την αντίληψη που έχει για το τι μπορεί να κάνει, πώς να σχετιστεί με τους συνομηλίκους του και πώς να ανταπεξέλθει στα προβλήματα. Έχετε υπόψιν, ότι τα παιδιά δεν αποκτούν αυτοεκτίμηση άμεσα.

Μπορεί να βλέπουν τους εαυτούς τους θετικά στο πεδίο κυριαρχίας τους, αλλά αρνητικά στο πεδίο των άλλων. Μερικά κορίτσια, αισθάνονται αυτοπεποίθηση στο σχολείο αλλά έλλειψη αυτοπεποίθησης στις σχέσεις τους. Περισσότερες από 300 γυναίκες που έδωσαν συνέντευξη για το βιβλίο «Daughters of Divorce», ανέφεραν ότι ένιωθαν περισσότερη αυτοπεποίθηση στο σχολείο και στη δουλειά τους, παρά στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Υπάρχει μια πεποίθηση ότι τα παιδιά του διαζυγίου, έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχολογικά, κοινωνικά και ακαδημαϊκά προβλήματα συγκριτικά με τα παιδιά των γονέων που ζούν μαζί. Ωστόσο, συγκριτικά με τους γιούς, οι κόρες του διαζυγίου μπορεί να είναι πιο ευαίσθητες στη διάλυση μιας οικογένειας.

Μία πρόσφατη μελέτη στη Μ. Βρετανία, ανέφερε ότι το ¼ των νέων κοριτσιών που οι μπαμπάδες τους, έφυγαν πρίν εκείνες γίνουν 5 ετών, είχαν καταθλιπτική εφηβεία ενώ τα αγόρια της ίδιας κατηγορίας, αντιμετώπιζαν καλύτερα τον χωρισμό των γονιών τους. Η μελέτη αυτή, έδειξε ένα συσχετισμό μεταξύ της χαμηλής αυτοεκτίμησης και της έλλειψης πρόσβασης και στους δύο γονείς μετά το διαζύγιο για τις κόρες αλλά όχι για τους γιούς. Οι συγκρούσεις μεταξύ των γονιών, πρίν και μετά το διαζύγιο, ήταν επίσης συνδεδεμένες με χαμηλή αυτοεκτίμηση στις γυναίκες αλλά όχι στους άντρες.

Ωστόσο είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι αυτή η σύνδεση είναι σχετική και μπορεί να προκληθεί εξίσου από ένα σύνολο πραγμάτων. Η πρόσβαση και στους δύο γονείς, η έλλειψη ή ο περιορισμός συγκρούσεων μεταξύ των γονιών και η υποστήριξη των παιδιών από τους γονείς μετά το διαζύγιο, μειώνουν τον κίνδυνο των κοριτσιών να αποκτήσουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης των παιδιών, είναι ο τρόπος που βλέπουν να αλληλεπιδρούν οι γονείς τους.

Όταν δύο άνθρωποι παίρνουν διαζύγιο, συνήθως δεν συμπεριφέρονται καλά ο ένας στον άλλον. Χωρίς ένα υγιές πρότυπο, ιδίως για το κορίτσι τις οικογένειας, μπορεί να κάνει την κόρη σας να μην γνωρίζει πως είναι να βασίζεις μια σχέση στην καλοσύνη, στην αγάπη και στην αλληλο-εμπιστοσύνη. Έτσι κι αλλιώς οι σχέσεις μας και η ανταπόκριση που λαμβάνουμε από τους άλλους, συμβάλλουν στην απόκτηση της αυτοεκτίμησής μας. Ενώ το διαζύγιο είναι μία κατάσταση «προβληματική» για όλα τα παιδιά, ειδικά για το κορίτσι της οικογένειας, η πρόκληση είναι μεγαλύτερη. Όταν η οικογένειά ενός κοριτσιού διαλύεται, αισθάνεται διαλυμένη η ίδια και παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με μελέτες, τα κορίτσια προσαρμόζονται ευκολότερα στις νέες καταστάσεις, μπορεί στην εφηβική ή ενήλικη ζωή τους να εμφανίσουν μεταχρονολογημένα τραύματα και αρνητικά συναισθήματα για όσα έζησαν και δεν εκδήλωσαν. Κι όσο μεγαλώνουν και διαμορφώνουν τις δικές τους σχέσεις, τα κορίτσια αυτά μπορεί να είναι απαισιόδοξα σε ό,τι αφορά τον έρωτα αλλά και προκατειλημμένα έχοντας τον φόβο ότι ,όπως ο γάμος των γονιών τους, έτσι και οι σχέσεις τους θα αποτύχουν.

Είναι λοιπόν σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι οι διαπροσωπικές σχέσεις μπορεί να είναι δύσκολες για την κόρη σας, αν εκείνη δεν έχει κανένα πρότυπο υγιούς γάμου. Γι΄αυτό καλό είναι να προωθείτε την υγιή επικοινωνία μέσα στην οικογένεια αλλά και να προωθείτε το δέσιμο της κόρης σας και με τους δύο γονείς αλλά και με τον πατριό ή τη μητριά της, αν έχετε ξαναπαντρευτεί. Η σχέση πατέρα-κόρης, είναι το βασικό κλειδί στην αυτό-εκτίμηση ενός κοριτσιού.

Η σχέση ενός κοριτσιού με τον μπαμπά της μπορεί να τη βοηθήσει να προχωρήσει στην ενήλικη ζωή της με αυτοπεποίθηση και ικανότητα να αγαπήσει και να αγαπηθεί.  Η ψυχοθεραπεύτρια γονιών και εφήβων και συγγραφέας Meg Meeker, γράφει «Είναι σημαντικό για κάθε καλό πατέρα να αναγνωρίσει την επιρροή που έχει το διαζύγιο στη κόρη του αλλά και πόσο μπορεί να τη βοηθήσει μέσω του ρόλου του» . Η σχέση ενός κοριτσιού με τον πατέρα του, είναι η πρώτη που έχει στη ζωή του και του διδάσκει πώς πρέπει ένας άντρας να φέρεται σε μία γυναίκα.

Φυσικά οι μαμάδες δεν εξαιρούνται σε ό,τι αφορά τη βοήθεια προς το κορίτσι, κατά τη διάρκεια του διαζυγίου και μετά από αυτό. Όσο η μητέρα αποδέχεται ότι η κόρη της είναι διαφορετική από εκείνη και έχει δική της προσωπικότητα, επιλογές και ενδιαφέροντα, τόσο αυτή η αποδοχή θα τη βοηθήσει να κάνει πίσω και να αφήσει τη κόρη της να μάθει από τα λάθη της. Η μητέρα δεν μπορεί να ζεί μέσα από τη κόρη της, ούτε να προσπαθεί να την αποτρέψει από τον πόνο που μακροπρόθεσμα, θα τη βοηθήσει να γίνει γυναίκα. Όμως μπορεί να χαίρεται με τη χαρά της. Τα δύο καλύτερα δώρα που μπορεί μια μητέρα να κάνει στη κόρη της, είναι η ευκαιρία να έχει δυνατό δεσμό με τον πατέρα της αλλά και η ενθάρρυνση στην ανεξαρτησία. Παρακάτω θα δείτε 7 τρόπους με τους οποίους μπορείτε να ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση της κόρης σας: Δημιουργήσετε ένα ασφαλές περιβάλλον για να συζητήσετε μαζί της όσα αισθάνεται και σκέφτεται και σιγουρευτείτε ότι τα αποδέχεστε. Μην μιλάτε άσχημα για τον/την πρώην σας διότι αυτό, θα δημιουργήσει μια σειρά καυγάδων που θα τη δυσκολέψουν να νιώσει καλά με τον εαυτό της. Βοηθήστε τη να βρεί απολαυστικές δραστηριότητες και υγιείς διεξόδους που θα την ενθαρρύνουν να «χτίσει» αυτό-αξίωση. Επαινέστε τη κόρη σας για τις προσπάθειές της περισσότερο απ’ ότι για το αποτέλεσμα. Προσπαθήστε να βοηθήσετε τη κόρη σας να επουλώσει τις πληγές της από τη σχέση με τον πατέρα της. Η πατρική φιγούρα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχολογική ευημερία και στην ταυτότητα ενός κοριτσιού.

Ένα κορίτσι είναι πιο πιθανό να γίνει μια γυναίκα με αυτοπεποίθηση όταν έχει στενούς δεσμούς με τον μπαμπά της. Μην την μεγαλώνετε με σκοπό να ευχαριστεί τους άλλους. Ενθαρρύνετέ την να διεκδικεί αυτά που θέλει και δημιουργήστε ευκαιρίες να εκφράζει την άποψή της, να παίρνει αποφάσεις και να υποστηρίζει τις επιλογές της. Μην την επαινείτε τόσο για την εμφάνισή της όσο για τα ταλέντα, τη δύναμη και τις δυνατότητές της. Μπορείτε επίσης να τη βοηθήσετε να αποδεχτεί το σώμα της χωρίς να εστιάζετε τόσο στο βάρος, στα κιλά, στις δίαιτες και στην εξωτερική της εμφάνιση. Μην αφήσετε τον κυνισμό, τον θυμό ή τη λύπη να μπούν εμπόδιο στο μέλλον της κόρης σας.

Εάν έχετε αρνητική γνώμη για τις σχέσεις, μην τις περνάτε στη κόρη σας. Η επιθυμία των κοριτσιών για αυθεντική επαφή είναι δυνατή και το διαζύγιο των γονιών τους, μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που βλέπουν τον εαυτό τους. Τα κορίτσια αποζητούν τη σταθερότητα και την αρμονία στο σπίτι τους, όσο τίποτα άλλο και μπορεί σε κάποια σημεία να νιώσουν ότι το διαζύγιο των γονιών τους, οφείλεται στα δικά τους ελαττώματα. Η επιρροή σας είναι σημαντική και καθορίζεται από οτιδήποτε λέτε ή κάνετε.

Ενισχύστε την αυτοεκτίμηση της κόρης σας, τονίζοντας την αισιοδοξία, τις καλές σχέσεις και την ελπίδα της για το μέλλον.

Terry Gaspard-Ψυχοθεραπεύτρια

Πηγή: divorcedmoms.com

Το διαβάσαμε στο 4moms.gr