ΚΟΥΒΑ: Εξάλειψη της μετάδοσης του ιού HIV του AIDS και της σύφιλης από τη μητέρα στο παιδί

kouva

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε  και επίσημα ότι η Κούβα είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο  στην οποία  έγινε εξάλειψη της μετάδοσης του ιού HIV του AIDS και της σύφιλης από τη μητέρα στο παιδί.

Η Μάργκαρετ Τσαν, γενική διευθύντρια του ΠΟΥ ανακοίνωσε πως “Η εξάλειψη της μετάδοσης ενός ιού είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στο θέμα της δημόσιας υγείας”.

Είναι μια μείζονος σημασίας νίκη στον μακρύ αγώνα μας κατά του ιού της ανθρώπινης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας και των σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων καθώς και ένα σημαντικό βήμα προς τον στόχο μιας γενιάς χωρίς AIDS”.

Η επιτυχία αυτή της Κούβας “δείχνει ότι μια οικουμενική πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική κάλυψη είναι δυνατή και πράγματι είναι το κλειδί της επιτυχίας ακόμη και για την καταπολέμηση τόσο τεράστιων προκλήσεων όπως το AIDS”, υπογράμμισε η δρ Καρίσα Ετιέν, διευθύντρια του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας.

Η εξάλειψη της μετάδοσης του ιού από τη μητέρα στο παιδί “αποδεικνύει ότι είναι δυνατόν να τερματιστεί η πανδημία του AIDS και αναμένουμε η Κούβα να είναι, ανάμεσα σε πολλές χώρες, η πρώτη που επιτυγχάνει να τερματίσει την επιδημία αυτή στα παιδιά”, δήλωσε ο Μισέλ Σιντιμπέ, γενικός διευθυντής του Προγράμματος του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS (UNAIDS).

Κάθε χρόνο παγκοσμίως κυοφορούν σχεδόν 1,4 εκατομμύρια γυναίκες που έχουν προσληφθεί από τον HIV σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας. Οι γυναίκες αυτές βρίσκονται κατά την πλειοψηφία τους στις αναπτυσσόμενες χώρες και κυρίως στην υποσαχάρεια Αφρική.

Ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στα παιδιά τους είναι από 15 έως 45% όταν δεν υπάρχει αντιρετροϊκή θεραπευτική αγωγή.

Αν η μητέρα λαμβάνει την συγκεκριμένη αγωγή ο κίνδυνος μετάδοσης έχει περιοριστεί σε λίγο παραπάνω από 1%. O αριθμός των παιδιών που γεννιούνται οροθετικά κάθε χρόνο έχει σχεδόν μειωθεί στο ήμισυ από το 2009, περνώντας από τις 400.000 εκείνη τη χρονιά στις 240.000 το 2013.