Κουζίνα, καθιστικό, μπάνιο: Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα σημεία του σπιτιού για τα παιδιά!

Κουζίνα, καθιστικό, μπάνιο: Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα σημεία του σπιτιού για τα παιδιά!

Τώρα που τα σχολεία τελειώνουν τα παιδιά σαφώς και αναγκάζονται να περάσουν περισσότερες ώρες στο σπίτι. Ως γνωστόν όμως 1 στα 5 παιδικά ατυχήματα προκύπτουν μέσα στο σπίτι.

 [babyPostAd] Σύμφωνα με το «Σωματείο Αντιμετώπισης Παιδικού Τραύματος» ( www.pedtrauma.gr), για να αποφύγουμε ανεπιθύμητα ατυχήματα, θα πρέπει να ακολουθήσουμε τους εξής κανόνες

1. Κουζίνα

Η κουζίνα αποδεικνύεται ένα από τα πιο επικίνδυνα δωμάτια του σπιτιού, ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά και τη νοικοκυρά, που αφιερώνει τον περισσότερο χρόνο της σ’ αυτόν το χώρο. Γι’ αυτό δώστε προσοχή σε:
Μαχαίρια και αιχμηρά αντικείμενα
Αν στο σπίτι έχετε μωρά ή νήπια, θα πρέπει να τοποθετήσετε τα μαχαιροπίρουνα σε ψηλό ράφι ή να προμηθευτείτε τα ειδικά κλείστρα που «κλειδώνουν» το συρτάρι, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε αυτά. Τα μεγαλύτερα παιδιά θα πρέπει να μάθουν τη σωστή χρήση των μαχαιριών, ώστε να μην κινδυνεύουν.

Φούρνος, κουζίνα και απορροφητήρας
Όταν μαγειρεύετε καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε τα εσωτερικά μάτια της κουζίνας πρώτα, αυτά δηλαδή που είναι πιο κοντά στον τοίχο, ενώ τα χερούλια από τις κατσαρόλες και τα τηγάνια θα πρέπει να είναι και αυτά στραμμένα προς τα μέσα.
Επίσης, θα πρέπει να αλλάζετε τακτικά (κάθε 3 μήνες) το φίλτρο του απορροφητήρα, μια και λόγω του λίπους που απορροφά γίνεται εξαιρετικά εύφλεκτο.

Απορρυπαντικά, φάρμακα
Αντίθετα με την κοινή αντίληψη ότι τα φάρμακα πρέπει να φυλάσσονται στο ντουλαπάκι του μπάνιου, το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (www.neahygeia.gr) συμβουλεύει το φαρμακείο του σπιτιού να βρίσκεται σε ασφαλή θέση, σχετικά ψηλά, σε δροσερό μέρος, μακριά από εστίες θερμότητας και να έχουν πρόσβαση σε αυτό μόνο τα ενήλικα μέλη της οικογένειας. Επίσης, αν έχουμε μικρά παιδιά στο σπίτι, τα απορρυπαντικά θα πρέπει να φυλάσσονται σε ντουλάπι που κλειδώνει, συνήθως τοποθετημένο σε ψηλό σημείο, πάνω από 1,5 μέτρο.

Μικρές ηλεκτρικές συσκευές
Μίξερ, βραστήρας, καφετιέρα κ.ά. δεν πρέπει να μένουν στην πρίζα όταν δεν χρησιμοποιούνται. Επίσης, το καλώδιό τους πρέπει να είναι κοντό, να μην προσθέτουμε προεκτάσεις. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται το ατμοσίδερο, το οποίο δεν πρέπει για κανένα λόγο να είναι συνδεδεμένο στην πρίζα όταν το γεμίζουμε με νερό. Τέλος, όταν χρησιμοποιείτε βραστήρα, καλό είναι να ζεσταίνετε μόνο την ποσόττε ποτέ καυτό νερό στο εσωτερικό της, προς αποφυγήν ατυχήματος και εγκαύματος.

2. Καθιστικό

Το καθιστικό κρύβει και αυτό τις μικρές του παγίδες
Χαλάκια και χαλιά
Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος πτώσης, τα χαλιά θα πρέπει να στερεώνονται στο πάτωμα με αυτοκόλλητες ταινίες διπλής όψης. Καλό είναι στο πάτωμα είτε είναι μαρμάρινο είτε ξύλινο να μη γίνεται παρκέ, αν στο σπίτι κατοικούν παιδιά. Ακόμα, φροντίστε να μη βρίσκονται διάσπαρτα στο πάτωμα αντικείμενα ή παιδικά παιχνίδια.

Πόρτες  
Για τις εσωτερικές πόρτες, όταν είναι ανοιχτές, μπορείς να χρησιμοποιείς κάποιο ειδικό στοπ που τις σταθεροποιεί ώστε να μη χτυπήσουν σε ρεύμα αέρος τραυματίζοντας τα δάχτυλά μας.

Φυτά εσωτερικού χώρου
Μπορεί να φιλτράρουν και να ανανεώνουν τον αέρα στους εσωτερικούς χώρους, αποβάλλοντας τις τοξίνες, τους ρύπους και το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουμε, ωστόσο πολλά από αυτά προέρχονται από τροπικά κλίματα, από περιοχές δηλαδή που το ποσοστό των δηλητηριωδών φυτών είναι μεγάλο. Αν έχετε, λοιπόν, τροπικά φυτά, καλό θα είναι να γνωρίζετε πόσα από αυτά περιέχουν τοξικές ουσίες και κατά πόσο είναι επικίνδυνα για τα παιδιά. Κάποια από αυτά είναι το σπαθίφυλλο, το ανθούριο, ο πόθος, η ποϊνσέτια (αλεξανδρινό), η αζαλέα, η ορτανσία, ο κισσός, όλα τα είδη φίκου κ.ά.

Έπιπλα σαλονιού και τραπεζαρίας
Οι αιχμηρές γωνίες των επίπλων είναι αρκετά επικίνδυνες και θα πρέπει να καλύπτονται με ειδικά κάλυπτρα ή, ιδιαίτερα αν στο χώρο υπάρχουν μικρά παιδιά, με αφρολέξ και μονωτική ταινία. Μην αφήνεις κούπες με καυτό περιεχόμενο στις άκρες των επίπλων και πάντα να στερεώνετε στον τοίχο βαριά έπιπλα όπως βιβλιοθήκες. Σπίρτα, κεριά και αναπτήρες θα πρέπει να τοποθετούνται σε συγκεκριμένη θέση και πάντα μακριά από παιδιά.

3. Μπάνιο

Ηλεκτρικές συσκευές 
Το σωστό είναι στο μπάνιο να μη χρησιμοποιείτε πιστολάκι ή σίδερο μαλλιών. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε θα πρέπει να περιμένετε να στεγνώσει εντελώς η ατμόσφαιρα πριν από τη χρήση και να το συνδέσετε με πρίζα που βρίσκεται έξω από το μπάνιο.

Μπανιέρα, ντουζιέρα
Εφαρμόστε στην επιφάνεια της μπανιέρας ή της ντουζιέρας ειδικές αντιολισθητικές επιφάνειες, καθώς και στο πάτωμα του μπάνιου. Αν αντί για κουρτίνα μπάνιου προτιμήσετε γυάλινο προστατευτικό, τότε βεβαιωθείτε ότι είναι κατασκευασμένο από γυαλί ασφαλείας.

Κρεβατοκάμαρες
Αντισκωρικά
Αφήστεε το δωμάτιο να αεριστεί για αρκετές ώρες, όταν μόλις έχετε «κατεβάσει» τα ρούχα από το πατάρι, καθώς επίσης και όταν ετοιμάζεστε να τα αποθηκεύσετε. Τα σύγχρονα αντισκωρικά μπορεί να έχουν πιο ευχάριστο άρωμα από παλιά, αλλά δεν είναι αποσμητικά χώρου. Πάντα να πλένετε καλά τα χέρια σας μετά τη χρήση!

Κρεβάτι
Μην κρατάτε ποτέ τα φάρμακά πάνω στο κομοδίνο σας, ούτε σπίρτα ή αναπτήρες, αν έχετε νήπια στο σπίτι.

Πηγή:  eirinika.gr

Διαβάστε ακόμη:

Γονείς, προσοχή: Παιδικά βίντεο στο YouTube περιέχουν υλικό ακατάλληλο για παιδιά!

Αυτή η μαμά εξηγεί γιατί δεν πρέπει να κρίνονται οι μαμάδες που δεν θηλάζουν!

Μία μόνο φράση έσωσε αυτά τα παιδιά από απαγωγή!