Κρόκος Κοζάνης: Το χρυσάφι της ελληνικής γης – Πώς θα απολαύσετε τα οφέλη του
Ο κρόκος Κοζάνης αποτελεί έναν από τους διατροφικούς θησαυρούς που παράγει η Ελλάδα και για αυτό άλλωστε ονομάζεται και χρυσός της Ελληνικής γης.
Η ιδιαίτερη γεύση του οφείλεται στην πικροκροκίνη και την σαφρανάλη που περιέχει, ενώ το χρυσοκίτρινο χρώμα του το προσφέρει η κροκίνη. Η κροκίνη είναι ένα από τα καροτενοειδή που περιέχει ο κρόκος Κοζάνης μαζί με την ζεαξανθίνη, το λυκοπένιο και το β-καροτένιο, και εκτός του ότι προσφέρει το ιδιαίτερο χρώμα του στον κρόκο Κοζάνης προστατεύει και το σώμα από το οξειδωτικό στρες, τις μολύνσεις από ιούς και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ ταυτόχρονα μειώνει και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου διότι σύμφωνα με μελέτες το εκχύλισμα κρόκου Κοζάνης μπορεί να επιβραδύνει ή και να αναστείλει την ανάπτυξη όγκων.
Το οξειδωτικό στρες δημιουργείται λόγω της συσσώρευσης ελευθέρων ριζών και μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση διάφορων παθήσεων αλλά και σε πρόωρη γήρανση.
Τα ενεργά συστατικά του κρόκου Κοζάνης έχουν πολλές άλλες θεραπευτικές εφαρμογές όπως αντισηπτικές, αντικαταθλιπτικές, ηρεμιστικές, αντιοξειδωτικές αλλά και αντισπασμωδικές δράσεις. Έχει επίσης βρεθεί από έρευνες πως η κατανάλωση κρόκου Κοζάνης μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και ταυτόχρονα μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.
Ο κρόκος Κοζάνης είναι πλούσιος σε πολλά θρεπτικά συστατικά τα οποία παίρνουμε μέσω της κατανάλωσής του, παρόλο που χρησιμοποιούμε πολύ μικρή ποσότητα. Είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, βιταμίνη Α, ριφοβλαμίνη ή αλλιώς βιταμίνη Β2, νιασίνη ή αλλιώς βιταμίνη Β3, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β6 οι οποίες είναι πολύ σημαντικές έτσι ώστε να έχουμε βέλτιστη υγεία. Επιπρόσθετα είναι πλούσιος σε μέταλλα και πιο συγκεκριμένα σε μαγγάνιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο, ασβέστιο, χαλκό αλλά και σε κάλιο. Το κάλιο είναι ένα μέταλλο το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος, των μυών, την ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού. Ο σίδηρος είναι πολύ σημαντικός για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα ενώ το μαγγάνιο και ο χαλκός χρησιμοποιούνται από το αντιοξειδωτικό ένζυμο δισμουτάση υπεροξειδίου ως συν-παράγοντες.
Για να επωφεληθείτε όλα τα θρεπτικά συστατικά του κρόκου Κοζάνης μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε στο φαγητό.
Επιπλέον, ένας εύκολος τρόπος για να εντάξετε τον κρόκο Κοζάνης στην καθημερινότητά σας είναι η κατανάλωσή του σε συνδυασμό και με αλλά βότανα σε μορφή ροφήματος που μπορείτε να βρείτε σε επιλεγμένα σούπερ μάρκετ και καταστήματα βιολογικών τροφίμων.
Προσπαθήστε να προσλαμβάνετε 2-3 κούπες καθημερινά, όπου 1 φακελάκι δίνει 240 ml εξαιρετικού προϊόντος (καλύτερα προετοιμασία σε τσαγιέρα για ανάλογη διάλυση συστατικών στο διάλυμα).
Αναΐς Ρενούφ, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
Το διαβάσαμε στο onmed.gr