Η λαρυγγίτιδα ταλαιπωρεί πολύ τα παιδιά τους κρύους μήνες, από το φθινόπωρο ως και τον χειμώνα.
Πρόκειται για μια φλεγμονή του λάρυγγα και στις περισσότερες περιπτώσεις περνάει σε περίπου μία εβδομάδα. Στις περισσότερες περιπτώσεις η λαρυγγίτιδα εμφανίζεται μετά από μια ιογενή λοίμωξη, από υπερβολική άσκηση πίεσης στη φωνή (τραγούδι, φωνές κλπ), ακόμη κι από μια αλλεργία.
Τα συμπτώματα της λαρυγγίτιδας
Η λαρυγγίτιδα ξεκινάει ξαφνικά με κλείσιμο της φωνής (βράχνιασμα), βήχα που θυμίζει γαύγισμα σκυλιού και κάποιες φορές συριγμό και δύσπνοια. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως χειροτερεύουν κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι:
– Η βραχνάδα στη φωνή
– Ο πονόλαιμος
– Η δυσκολία την ομιλία
– Ο βήχας και μια προσπάθεια να «καθαρίσει» το παιδί το λαιμό του
– Και ήπιος πυρετός
– Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να προκληθεί οίδημα του λάρυγγα, με αποτέλεσμα σοβαρό πρόβλημα κατά την αναπνοή. Αυτό είναι πιο συνηθισμένο σε μικρά παιδιά.
Συνήθως η λαρυγγίτιδα συνδέεται με την εποχική γρίπη, λοίμωξη στον λαιμό (φαρυγγίτιδα) ή αμυγδαλίτιδα κι έτσι δεν αποκλείεται να εμφανιστούν κι άλλα συμπτώματα όπως:
– Πονοκέφαλος
– Πόνος στην κατάποση
– Αίσθημα κούρασης
– Ρινική καταρροή
– Πρησμένοι αδένες
Πότε πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια
Ούτως ή άλλως πρέπει το παιδί να εξετασθεί από τον παιδίατρό σας προκειμένου να σας καθοδηγήσει σωστά. Όμως είναι απαραίτητο να ζητήσετε ιατρική βοήθεια αν βλέπετε το παιδί σας να δυσκολεύεται να αναπνεύσει.
Πώς να αντιμετωπίσετε τη λαρυγγίτιδα
Οι περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται χωρίς φάρμακα και μέσα σε μια εβδομάδα το παιδί είναι τελείως καλά. Όμως είναι σημαντικό το παιδί να μην βρίσκεται σε περιβάλλον με καπνό, να πίνει πολύ νερό και να μην καταπονεί τη φωνή του. Αν τα αίτια της λαρυγγίτιδας οφείλονται σε αλλεργία, πρέπει να αποφεύγεται η ουσία που προκάλεσε την αλλεργική αντίδραση και σε συνεννόηση με τον γιατρό σας να ληφθούν φάρμακα.
Πώς μπορεί να προληφθεί η λαρυγγίτιδα;
Δεδομένου ότι η λαρυγγίτιδα προκαλείται συχνά από μια κοινή ιογενή λοίμωξη, γρίπη ή κρυολόγημα, δεν είναι εύκολο να προληφθεί. Παρ΄ όλα αυτά μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης της λαρυγγίτιδας με τους εξής τρόπους.
– Κάντε το αντιγριπικό εμβόλιο κάθε χρόνο
– Καλό πλύσιμο χεριών πριν, μετά το φαγητό και μετά την τουαλέτα
– Μακριά από καπνό και σκόνη
– Μακριά από άτομα που έχουν λοιμώξεις του αναπνευστικού
– Βάλτε μαξιλάρια στο κεφάλι του παιδιού, ενώ κοιμάται, ώστε να προστατεύσετε τον λάρυγγά του από οποιαδήποτε παλινδρόμηση
– Όχι στις δυνατές φωνές.
Πηγή: Childrencare.gr