Λάσπη: Το νέο φάρμακο για τα παιδιά

Είναι γεγονός ότι τα παιδιά λατρεύουν τη λάσπη σε κάθε εκδοχή και μορφή της. Είτε σα ζύμη από κέικ, είτε σα γύψο από κατασκευές, είτε σαν την απλή λάσπη που βρίσκουμε στο δρόμο!

Οι γονείς απτήν άλλη δεν ενθουσιάζονται και τόσο με τη λάσπη.. γιατί απλά η λάσπη είναι βρώμικη.

Παρ’όλα αυτά υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αφήσουμε τα παιδιά μας να παίξουν και να κυλιστούν στη λάσπη. Οι τελευταίες έρευνες μάλιστα λένε πως αυτά που κάνουν τα παιδιά έξω, όπως το να χτίζουν κάστρα στην άμμο, να κυλιούνται σε αμμόλοφους και να βρέχονται μέσα σε λασπολακούβες, είναι μία βρώμικη μεν αλλά θαυματουργή συνταγή για την υγεία και την ευτυχία τους!

Ποια τα οφέλη του παιχνιδιού με τη λάσπη όμως;
Φυσική υγεία: Όλο και περισσότερες έρευνες αναφέρουν πως η επαφή από νωρίς με κάποια μικρόβια προκαλεί μείωση στην πιθανότητα για καρδιακή ανεπάρκεια στο μέλλον. Επίσης η υπερβολική χρήση απολυμαντικών και αποστειρωτικών προϊόντων μπορεί να προκαλέσει σε μια υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης αλλεργιών και αυτοάνοσων διαταραχών .

Ψυχική υγεία: Αν κοιτάξεις το πρόσωπό του παιδιού την ώρα που πασαλίβετε με τη λάσπη ξέρεις ότι απλά αισθάνεται καλά . Μελέτες δείχνουν ότι αυτό το αίσθημα της ευεξίας μπορεί να προκληθεί, τουλάχιστον εν μέρει , από την επαφή ενός παιδιού με το χώμα . Ένα βακτήριο που βρέθηκε στο χώμα ( Μ vaccae ) έχει πράγματι συνδέθεί με την αύξηση των επιπέδων της σεροτονίνης , μιας ένωσης στον εγκέφαλο που σχετίζεται με τα συναισθήματα της ευτυχίας . Το παιχνίδι έξω από το σπίτι ενισχύει την ανεξαρτησίας και τη δημιουργικότητα.

Εκπαίδευση: Τα μικρά παιδιά μαθαίνουν καλύτερα όταν έρχονται σε επαφή με πραγματικά αντικείμενα . Με απλά λόγια , τα παιδιά μαθαίνουν όταν λερώνουν τα χέρια τους . Το μη δομημένο παιχνίδι ( δηλαδή το παιχνίδι που ξεκινάει από το παιδί και δεν καθοδηγείται από έναν ενήλικα) είναι ένα σημαντικό μέρος της εκπαίδευσής τους. Έχει αποδειχθεί ότι προάγει την γνωστική ανάπτυξη και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις .

Kατά τη διάρκεια του παιχνιδιού το παιδί παίρνει αποφάσεις, σχεδιάζει και βλέπει το αποτέλεσμα των αποφάσεών του.Παρ’όλα αυτά σήμερα , το πρόγραμμα ενός παιδιού είναι συχνά γεμάτο με πολλές ώρες διαβάσματος, ξένες γλώσσες και εξωσχολικές δραστηριότητες. Πλέον ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών ξοδεύεται μπροστά από μια οθόνη. Φαίνεται να υπάρχει όλο και λιγότερος χρόνος για να βγούν έξω και να παίξουν.
Επαφή με τη φύση: Πολλοί ειδικοί συμφωνούν ότι τα σημερινά παιδιά έχουν χάσει την επαφή τους με τη φύση και το περιβάλλον. ΗChrissyLarson , εκπαιδευτικός και νηπιαγωγός, έχει δει τους νέους της μαθητές να αναπτύσσονται και να «ανθίζουν» καθώς μαθαίνουν νααναγνωρίζουν τα ίχνη των ζώων στη λάσπη και να μάθουν να αναγνωρίζουν ποιά δέντρα μπορούν να προσφέρουν καλό καταφύγιο στη βροχή.Λέει « Πραγματικά πιστεύω ότι όλος ο χρόνος που δαπανά ένα παιδί όταν σκάβει ή παίζει με το χώμα το βοηθά να συνδεθεί κυριολεκτικά με τις ρίζες του στη γή. Ουσιαστικά αρχίζουν να κατανοούν την απλά και ταυτόχρονα περίπλοκη πλευρά της φύσης.»
Τα σημερινά παιδιά φαίνεται να έχουν πιο φορτωμένο πρόγραμμα σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές αλλά παράλληλα ζουν και μια έντονα καθιστική ζωή.

Σε αυτόν τον τρόπο ζωής το τέλειο αντίδοτο θα μπορούσε να είναι το παιχνίδι στη λασπωμένη αυλή ή μια πεζοπορία/εξερεύνηση στο δάσος.

Μπαντανά Μαρίκα-Λογοθεραπεύτρια-Κέντρο Παιδιού Εφήβου Οικογένειας Βούλας-Τ. 2130-367239

babyradio.gr