Λάθη που δεν πρέπει να κάνει ο σύντροφος στην αίθουσα τοκετού

Λάθη που δεν πρέπει να κάνει ο σύντροφος στην αίθουσα τοκετού

Η σκηνή είναι αρκετά γνωστή σε όλους μας. Μια γυναίκα πάει να γεννήσει με το μισό σόι έξω από την αίθουσα τοκετού και τον σύντροφο εντός. Κάποιοι πηγαινοέρχονται πάνω κάτω, διανύοντας χιλιόμετρα μέχρι να βγει η νοσοκόμα με τα ευχάριστα. Τι δεν πρέπει να κάνει όμως ο σύντροφος της γυναίκας που γεννάει; Ποια πρέπει να είναι η συμπεριφορά του μέσα στην αίθουσα τοκετού και τι πρέπει να αποφύγει να κάνει;

Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά

[babyPostAd]-Να μην εμποδίζει τη δουλειά των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού
Όσο αγχωμένος και αν είναι ο πατέρας του μωρού και σύντροφος της εγκύου, επιβάλλεται να καθίσει εκεί που θα του υποδείξουν χωρίς να πηγαινοέρχεται. Αν είναι στη μέση και εμποδίζει τη διέλευση του νοσηλευτικού προσωπικού και των γιατρών, δημιουργεί πολύ μεγάλο πρόβλημα. Ο γιατρός και όσοι συμμετέχουν στη διαδικασία, πρέπει να έχουν ελευθερία κινήσεων. Και φυσικά να μην πετάγεται κάνοντας ερωτήσεις που μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση. Οι γιατροί πρέπει να είναι απόλυτα συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνουν για την αποφυγή λάθους.

-Να μην ενημερώνει κάθε τρία λεπτά τους απ’ έξω…
Ο πατέρας θα πρέπει να προστατεύσει την ιερή αυτή στιγμή. Είναι αδιανόητο να βγαίνει κάθε λίγο έξω και να ενημερώνει την υπόλοιπη οικογένεια για το τι γίνεται μέσα. Δεν είναι ανταποκριτής τοκετού. Ο ρόλος του είναι να ζήσει το θαύμα της γέννησης του παιδιού του και να συμπαρασταθεί στη σύντροφό του.

-Να μην σχολιάζει!
Θα είναι εξαιρετικά εκνευριστικό για τη γυναίκα που γεννάει, να έχει στο πλευρό της έναν σύντροφο που σχολιάζει. Καλύτερα να μην μιλάει καθόλου, παρά να της λέει πράγματα όπως ιστορίες που έχει ακούσει από μια θεία του για τη δική της γέννα και άλλα τέτοια.

-Αν δεν το αντέχει, καλύτερα να μην είναι στην αίθουσα τοκετού
Ο τοκετός ως θέαμα δεν είναι κάτι που μπορούν όλοι να αντέξουν. Αρκετοί ανάμεσά μας δεν είναι εξοικειωμένοι με το αίμα και παθαίνουν πανικό με τον πόνο. Είναι ανθρώπινο. Καλύτερα, λοιπόν, αν ο πατέρας δεν αντέχει, να μην βρίσκεται μέσα στην αίθουσα τοκετού. Ο πανικός του ή μια απρόβλεπτη αντίδρασή του λόγω άγχους, μπορεί να δυσκολέψει σημαντικά την κατάσταση της γυναίκας που γεννά. Ας μην της προσθέσει ένα ακόμα άγχος.

-Προσοχή με τις φωτογραφίες
Είναι πολύ ωραίο να βγάζει κάποιες φωτογραφίες ο πατέρας κατά τη διάρκεια του τοκετού. Είναι πολύ γλυκές αυτές οι αναμνήσεις. Όμως αν η μητέρα είναι άβολα και δεν αισθάνεται καλά, ο σύντροφός της οφείλει να συνετιστεί μ’ αυτό και να μην το παρακάνει. Θυμίζουμε ξανά ότι ο ρόλος του εκείνες τις στιγμές είναι πολύ σημαντικός και η στιγμή είναι ιερή.

Πηγή: Toketos.gr