Λάθη στην ανατροφή των παιδιών που τα ακολουθούν για πάντα!

Όλοι οι γονείς από την πρώτη κιόλας στιγμή κάνουν όνειρα για το παιδί τους και ελπίζουν να μεγαλώσει με υγεία, να σπουδάσει και να δημιουργήσει τη δική του οικογένεια. Προσπαθούν να το γεμίσουν με υλικά και ψυχικά εφόδια, που θα το κάνουν ευτυχισμένο αλλά και ικανό για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες. Παρόλα αυτά, στα πλαίσια της προσπάθειας να επιτευχθούν όλοι αυτοί οι στόχοι αλλά και της πίεσης από τα προβλήματα της καθημερινότητας, οι γονείς κάνουν λάθη, τα οποία αν και δεν φαίνονται σημαντικά, χαράσσονται στη ψυχή των παιδιών και τα ακολουθούν για πάντα.

Ας δούμε τα πιο συνηθισμένα:

Τιμωρία

Σύμφωνα με κάποιους ψυχολόγους, στη ζωή τα πάντα έχουν μια ανταμοιβή και μια τιμωρία. Παρόλα αυτά, δεν θα πρέπει να είμαστε υπερβολικοί και επίμονοι όταν τιμωρούμε ή πιο σωστά όταν φέρνουμε τα παιδιά αντιμέτωπα με τις συνέπειες των πράξεων τους. Τσακωμοί και τιμωρίες για μικρής σημασίας λάθη, έχουν μόνο αρνητικές συνέπειες για τα παιδιά και επιβαρύνουν την ψυχολογία τους. Αντίστοιχα, η απειλή για σωματική τιμωρία ή η ψυχολογική βία, δημιουργούν φοβισμένους ενήλικες, οι οποίοι είναι πιθανό να εμφανίσουν αντικοινωνική ή ακόμα και επιθετική συμπεριφορά.

Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι τα παιδιά χρειάζονται κανόνες και όρια για να μεγαλώσουν αλλά όχι απειλές, ποινές και φυσικά χειροδικία. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει οι γονείς να χάνουν την ψυχραιμία τους και να χτυπούν τα παιδιά. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να προκαλεί πόνο και να εκμεταλλεύεται την υπεροχή και τη δύναμη του για να εκτονώσει το  θυμό του. Τα παιδιά που έχουν δεχτεί βία, γίνονται βίαιοι και βαθιά πληγωμένοι ενήλικες και τέτοιες “πληγές” δεν κλείνουν.

Όρια

Όπως αναφέραμε και παραπάνω, τα παιδιά χρειάζονται όρια, κανόνες και πρόγραμμα. Η ίδια η κοινωνία “επιβάλλει” στα μέλη της, βασικούς κανόνες συμπεριφοράς και βασίζεται σε νόμους και κανόνες. Η οριοθέτηση πρέπει να ξεκινά από την οικογένεια και  οι κανόνες που επιλέγονται θα πρέπει να είναι πάντα μέσα σε λογικά πλαίσια. Οι γονείς οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη την ηλικία, το χαρακτήρα και την αντιληπτική ικανότητα του παιδιού και να μην του θέτουν  “άπιαστους” στόχους. Επίσης, είναι καλό να εξηγούν στο παιδί τους λόγους για τους οποίους πρέπει να ακολουθήσει αυτήν την κοινή συμφωνία.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Διαβάστε ακόμη: