Λατρεμένο μου Μωρό… Τα 32 λεπτά δεν είναι ύπνος!

Premature-Baby-Sleeping-Problem-33333Σίγουρα έχεις ακούσει, «Κοιμήσου όταν το μωρό κοιμάται,» έτσι δεν είναι; Ή ίσως όχι δεν ξέρω. Είσαι μόλις 4 μηνών. Λοιπόν, πιστέψτε με (είμαι η μητέρα σου), αυτό είναι που συνιστά ο καθένας.

Αλλά βλέπεις, αυτά τα 32 λεπτά που έχεις βαφτίσει ως «υπνάκο», δεν αντικατοπτρίζει τον πραγματικό μου ύπνο. Δεν είμαι από αυτούς τους ανθρώπους που τους παίρνει ο ύπνος μόλις ξαπλώσουν, αυτό το κάνει ο μπαμπάς σου. Και επειδή μου παίρνει 31 λεπτά να σκεφτώ τι να μαγειρέψω για αύριο και άλλες υποχρεώσεις, μου μένουν 60 δευτερόλεπτα πριν ανοίξεις τα μάτια σου….

Ας ξεχάσουμε όμως τον ύπνο. Μόλις πατήσεις το πόδι σου στη χώρα των μωρών, υπάρχουν πολλά πράγματα για κάνεις. Καθάρισμα, σκούπισμα, μπουγάδες… Θα μπορούσες λοιπόν να μου δώσεις 90 λεπτά; Ή έστω μια ώρα; Θα ήθελα να προλάβω να φάω και κάτι.

Ξέρω πως κάθε μωρό είναι διαφορετικό, αλλά έχω γνωρίσει κάποια μωρά που παίρνουν ένα υπνάκο για 2 ώρες, έλπιζα πως και με σένα θα γίνετε το ίδιο. Θα μπορούσα να προγραμματίσω καλύτερα τις δουλειές μου.

Όταν οι άνθρωποι με βλέπουν να υπνοβατώ, υπονοούν πως κάνω άτι λάθος. «Θα έπρεπε να έχει μπει σε ένα πρόγραμμα, να έχει αποκτήσει μια ρουτίνα,» μου λένε. «Πρέπει να το κάνεις να κοιμάται.»

Α, ναι! Να σε κάνω να κοιμηθείς. Πως και δεν το είχα σκεφτεί νωρίτερα; Θα έπρεπε να υπάρχει κάτι που θα σε κάνει να κοιμάσαι περισσότερο από 32 λεπτά.

Έχω ακούσει διάφορα κόλπα για να σε κάνω να κοιμηθείς, όπως η απόλυτη ησυχία ή ένας σταθερός ρυθμικός ήχος. Και τελικά κοιμόσουν 20 λεπτά αντί 32.

Κοινός ύπνος (co-sleeping): Τι θα έλεγε το μωρό εάν μπορούσε να μιλήσει!

Επίσης άκουσα πως θα πρέπει να σε κρατάω αγκαλιά αντί να σε έχω στην κούνια. Πάλι δεν ξεπέρασες τα 32 λεπτά ύπνου.

Α, άκουσα και για την κίνηση, γι’ αυτό σε έβαλα στο κάθισμα του αυτοκινήτου και οδήγησα για κάποια χιλιόμετρα. Όταν ξύπνησες, βρισκόμασταν 32 λεπτά μακριά από το σπίτι.

Διάβασα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, έτσι κοίταζα εξονυχιστικά το πρόσωπό σου για να εντοπίσω την ακριβή στιγμή που τα βλέφαρά σου έγερναν. Αυτά τα πράγματα είναι επιτακτική ανάγκη: «Μην το βάλεις για ύπνο πάρα πολύ νωρίς», μου είπαν. «Μην το βάλεις για ύπνο όταν είναι κουρασμένος,» μου είπαν. «Υπάρχει ένα παράθυρο,» μου είπαν. Παρόλα αυτά μπορώ να προβλέψω την ακριβή στιγμή που θα ανοίξεις τα μάτια σου.

Το να είσαι μωρό είναι δύσκολο. Είμαι σίγουρη.  Προσπαθείς να προσαρμοστείς σε καινούργιο περιβάλλον, τα δόντια σε πονάνε, και δεν μπορείς ούτε το κεφάλι σου να ελέγχει. Είμαι μαζί σου μωράκι μου. Αλήθεια είμαι, αλλά προσπάθησε να με καταλάβεις και εμένα ότι χρειάζομαι παραπάνω από 32 λεπτά.

Οπότε μέχρι τότε θα συνεχίσω να προσπαθώ να σε κάνω να κοιμηθείς περισσότερο, αλλά και αν δεν το κάνεις, μόλις μου χαμογελάς θα τα ξεχνάω όλα.

Ευτυχώς είσαι αξιολάτρευτο μωράκι όταν είσαι ξύπνιο.