Λαζαράκια, το πασχαλινό έθιμο που κρατάει αιώνες

Λαζαράκια, το πασχαλινό έθιμο που κρατάει αιώνες

Λαζαράκια

«Λαζαράκια για τον Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις», έλεγαν παλιά και λένε ακόμα στα ελληνικά χωριά μας.

Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά

[babyPostAd]Σύμφωνα με την παράδοση ο αναστημένος φίλος του Χριστού, ο Λάζαρος, είχε πει: «Όποιος ζυμώσει και δε με πλάσει, το φαρμάκι μου να πάρει…».

Το πασχαλινό έθιμο

Το Σάββατο του Λαζάρου, οι νοικοκυρές φτιάχνουν τα «Λαζαράκια» ψωμάκια σε σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, δηλαδή όπως αναπαριστούν τον Λάζαρο στις εκκλησιαστικές εικόνες. Συνηθίζεται όσα παιδιά έχει η οικογένεια τόσους «Λαζάρηδες» να πλάθουν και στη θέση των ματιών να βάζουν δυο γαρίφαλα. Το σκεπτικό είναι να έχουν χεράκια σταυρωμένα και γαρυφαλλάκι, ενώ κάποιοι βάζουν και ποδαράκια.

Στην Κω, μάλιστα,  η παράδοση ήθελε κάποτε τις αρραβωνιασμένες κοπέλες να φτιάχνουν ένα Λαζαράκι σε μέγεθος… μικρού παιδιού, να το γεμίζουν με πολλά βρώσιμα αγαθά, όπως έκαναν με τις κουλούρες του γάμου, και το έστελναν στον μελλοντικό σύζυγό τους.

Τα «Λαζαρούδια», όπως λέγονται σε κάποια μέρη, τα γέμιζαν οι νοικοκυρές με αλεσμένα καρύδια, αμύγδαλα, σύκα, σταφίδες, μέλι, πρόσθεταν πολλά μυρωδικά και τα έδιναν ζεστά στα παιδιά, που τρελαίνονταν με τη γεύση και τη μυρωδιά τους.

Εύκολη συνταγή βήμα βήμα για να φτιάξετε παραδοσιακά πασχαλινά λαζαράκια ή λαζάρια. Βάλτε τα παιδιά στο παιχνίδι και συνεχίστε το όμορφο αυτό έθιμο δεμένο με το Σάββατο του Λαζάρου!

Προετοιμασία: 0:10′
Μαγείρεμα: 0:30′
Εύκολη
Μερίδες: 6 τμχ

Υλικά Συνταγής

  • 1 πακέτο ζύμη για πίτσα (2 φύλλα ζύμης)
  • λίγα γαρύφαλλα για μάτια
  • λίγες σταφίδες ή goji berries για στόμα
  • λίγο μαύρο σουσάμι για το κεφάλι
  • 3 κουταλιές νερό
  • 2 κουταλιές ζάχαρη

Εκτέλεση

Τα παραδοσιακά πασχαλινά λαζαράκια είναι μια εύκολη συνταγή που γίνενται με απλή ζύμη για ψωμί. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και έτοιμη ζύμη για πίτσα ή φτιάχνουμε μόνοι μας τη ζύμη. Αν τελικά χρησιμοποιήσετε την έτοιμη, στο κάθε φύλλο ζύμης βγαίνουν 3 λαζαράκια.

Κατασκευή

Με το ζυμάρι μας φτιάχνουμε ψωμάκια σε σχήμα ανθρώπου σύμφωνα με το σχέδιο στις φωτογραφίες. 

1 2

Ψήσιμο

Τα ακουμπάμε σε λαμαρίνα πάνω στο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. 

3

Τα διακοσμούμε ανάλογα, με γαρύφαλλα για τα μάτια και goji berries ή σταφίδες για το στόμα. Βάζουμε λίγο μαύρο σουσάμι για το κεφάλι.

Τα αφήνουμε σε χλιαρό φούρνο, στους 50 βαθμούς C για 10-15 Λεπτά, να φουσκώσουν ελαφρά. 

Διαλύουμε την ζάχαρη στο νερό. Αλείφουμε, χωρίς να πιέζουμε τα φουσκωμένα λαζαράκια, με το ζαχαρόνερο. 

Τα βάζουμε σε καυτό φούρνο στους 180 βαθμούς C στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για περίπου 20 λεπτά, να φουσκώσουν και να ροδίσουν. 

4

Τα αλείφουμε με ένα πινέλο, με πυκνό ζαχαρόνερο 2-3 φορές κατά την διάρκεια ψησίματος, για να γυαλίσουν.

Πηγή:   argiro.gr