Λέει συνέχεια Όχι, όχι, όχι! Τι να κάνω;
Είναι 2 χρονών και σας έχουν σπάσει τα νεύρα. Ό,τι και να του πείτε η απάντηση είναι η ίδια: ΟΧΙ!
Θέλεις να φας; Όχι!
Θέλεις να παίξουμε; Όχι!
Θέλεις να κοιμηθείς; Όχι!
[babyPostAd]Γιατί το παιδί είναι τόσο αρνητικό; Μήπως υπάρχει πρόβλημα; Μήπως εγώ δεν κάνω κάτι καλά;
Αυτά τα μεγάλα και ηχηρά όχι εμφανίζονται γύρω στα 2 έτη του παιδιού και… μόλις έχει βρει την αγαπημένη του λέξη μέχρι και τα 3 του!
Πρόκειται για ένα φυσιολογικό φαινόμενο, μια φάση της ανάπτυξης του παιδιού, μέσα από την οποία προσπαθεί να δηλώσει την ανεξαρτησία του. Με τα όχι του επιβάλλεται στον κόσμο των μεγάλων και στην εξουσία που αυτός του ασκεί, και φυσικά τραβά την προσοχή των γονιών του.
Τι γίνεται όταν οι γονείς γίνονται πιο αυστηροί προσπαθώντας να επιβληθούν στο παιδί και να πάρουν και κανένα ναι; Μάλλον πετυχαίνουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Το παιδί αντιδρά με ακόμα περισσότερα όχι.
Τι δεν πρέπει να κάνουμε:
Να του βάζουμε τις φωνές, να το απειλούμε με τιμωρίες, και να του επιβάλλουμε τη γνώμη μας γιατί… γιατί έτσι. Θα κάνεις αυτό που σου λέω εγώ!
Τι πρέπει να κάνουμε:
Να γίνουμε λίγο διπλωμάτες ή πιο σωστά γνώστες της παιδικής ψυχής. Αντί να ρωτάμε το παιδί και να του δίνουμε το περιθώριο να βάλει το όχι μέσα στην απάντησή του, να του θέτουμε διλήμματα ώστε να το κάνουμε να αποφασίζει το ίδιο.
Για παράδειγμα, μην το ρωτάτε Θέλεις να ντυθείς; Η απάντηση θα είναι όχι και θα τριγυρνάει γυμνό σε όλο το σπίτι.
Πείτε του: Θέλεις να φορέσεις τις πυζάμες με τον Σούπερμαν ή τις πυζάμες με τα αρκουδάκια;
Κάντε το ίδιο και στα θέματα του φαγητού ή του ντυσίματος ή ακόμα και της βόλτας. Θα δείτε σταδιακά ότι τα όχι θα υποχωρήσουν.