Λεκτική και μη επικοινωνία μωρού
Από τους πρώτους μήνες ζωής, το μωρό επικοινωνεί και αλληλεπιδρά με το περιβάλλον με διάφορους, μη λεκτικούς τρόπους. Όσο μεγαλώνει, οι τρόποι διαφοροποιούνται και αν αυτό δε συμβαίνει, τότε μάλλον υπάρχει πρόβλημα:
[babyPostAd]
- Για να καταλάβετε αν ένα μωρό λίγων μηνών αλληλεπιδρά κατάλληλα με τα ερεθίσματα που λαμβάνει από το περιβάλλον, αρκεί να παρατηρήσετε κάποια απλά πράγματα. Στρέφει την προσοχή του προς τα εκεί που προήλθε ένας ήχος; Χαμογελάει όταν βλέπει κάτι που του αρέσει, δυσανασχετεί με τον τρόπο του όταν κάτι το ενοχλεί ή παραμένει απαθές; Αν οι απαντήσεις είναι καταφατικές, τότε το μωρό σας επικοινωνεί όπως πρέπει.
- Ανάλογα σε ποια ερεθίσματα δεν αντιδρά ή τέλος πάντων ανάλογα το πού έχετε παρατηρήσει ότι μπορεί να υπάρχει ζήτημα, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον αντίστοιχο γιατρό για να το υποβάλει στις κατάλληλες εξετάσεις.
- Όσο πλησιάζει τον ένα χρόνο ζωής, οι αντιδράσεις του γίνονται ποικίλες. Δείχνει με το δάχτυλο όταν θέλει κάτι, αρχίζει να «μπαμπαλίζει», επαναλαμβάνει κάποιες συλλαβές και ανταποκρίνεται σε κάποιες απλές εντολές των γονιών.
- Μετά τον ένα χρόνο, το μωρό έχει τη δυνατότητα να κατανοεί περισσότερες νέες λέξεις που ακούει και γενικά υπάρχει εξέλιξη στη λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία με το περιβάλλον, καθώς και στην ανταπόκριση σε ποικίλα ερεθίσματα.
- Στα δύο χρόνια ζωής μπορεί να κατανοήσει πιο σύνθετες προτροπές από τους γονείς, χρησιμοποιεί φράσεις με λίγες λέξεις και λέει το όνομά του.
Όλες οι προαναφερθείεσες είναι κάποιες ενδεικτικές αντιδράσεις του μωρού που σχετίζονται με το κομμάτι της επικοινωνίας. Επειδή υπάρχουν πολλές ακόμα, καλό είναι να απευθυνθείτε στον παιδίατρο για μια συζήτηση περί του θέματος με βάση την εξέλιξη του μωρού σας.
Πηγή: mother.gr