Λίγα λόγια για το ντροπαλό παιδί…

Το να είναι κάποιος ντροπαλός δεν είναι πάντα κάτι κακό.

Όταν όμως φτάνει στα όρια του άγχους ή της κοινωνικής φοβίας και αποστροφής τότε ίσως να θέλετε να ψάξετε επαγγελματική βοήθεια. Αν είναι απλά ντροπαλό ίσως να χρειάζεται παραπάνω χρόνο για να νιώσει άνετα με νέους ανθρώπους και νέες καταστάσεις.

Η ντροπαλότητα είναι ένα στοιχείο της προσωπικότητάς του. Όχι κάτι κακό.

Μερικά παιδιά γεννιούνται ντροπαλά ενώ άλλα γίνονται αργότερα. Αν έχετε δει το παιδί σας να κρύβει το πρόσωπό του όταν του μιλάει κάποιος άγνωστος ή να τινάζει τα χέρια του και τα πόδια του όταν το πλησιάζει κάποιος που δεν γνωρίζει, τότε ίσως να έχει βιώσει κάποιο περίεργο περιστατικό στο σπίτι ή στο σχολείο. Αν είναι απλά ντροπαλό από την φύση του, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα μπορεί να την αποβάλλει αν συνηθίσει να τηρεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και αν κάνει φίλους.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο είναι ντροπαλό το παιδί σας, ίσως να είστε εσείς. Αν είστε εξωστρεφείς και θέλετε να έχετε τον έλεγχο τότε μπορεί να κάνετε το παιδί σας χειρότερα. Αν παράδειγμα είστε στον γιατρό και εκείνος ρωτάει κάτι το παιδί σας και απαντάτε εσείς αντί για αυτό, τότε το κάνετε να είναι ακόμη πιο ντροπαλό. Πάντα να περιμένετε να πει αυτό που θέλει έτσι ώστε να γίνει πιο εξωστρεφές ή να του δίνετε την ευκαιρία να πει από μόνο του κάτι.

Όταν η ντροπαλότητα αποτρέπει το παιδί σας από νέα μέρη όπου θα συναντήσει καινούριους ανθρώπους τότε είναι πρόβλημα. Πρέπει λοιπόν να ξέρει το παιδί σας ότι θα είστε εκεί για ότι χρειαστεί ή ακόμη καλύτερα να μιλήσετε σε κάποιον ειδικό σύμβουλο.

Πριν θεωρήσετε το παιδί σας ντροπαλό σκεφτείτε ότι μπορεί να είναι απλά ένα ήσυχο παιδί. Αν όμως αποφεύγει την οπτική επαφή με ανθρώπους ή έχει προβλήματα συμπεριφοράς και θυμώνει ή φοβάται αντί να είναι χαρούμενο τότε είναι ντροπαλό.

Σαν γονιός λοιπόν προσπαθήστε να βελτιώσετε την αυτοπεποίθησή του με διάφορους τρόπους. Πολλές φορές η ντροπαλότητα δεν αποβάλλεται ποτέ από ένα παιδί. Όπως και να χει σε καμία περίπτωση μην βάζετε ταμπέλες στο παιδί σας ότι είναι “ντροπαλό και φοβισμένο.” Μπορείτε να λέτε “ότι θέλει να κρατάει πράγματα για τον εαυτό και όχι για τους άλλους.” 

Είναι στο χέρι σας να το βοηθήσετε…

babyradio.gr- Γκαλίτσιου Μαριάννα