Λιλιπούτιοι γευσιγνώστες: Τέσσερα αγαπημένα φαγητά των παιδιών με “κρυφά” λαχανικά για τους πιο δύσκολους κριτές
Παρά τις καλύτερες προθέσεις σου, το μικρό σου αρνείται πεισματικά να βάλει στο στόμα του οτιδήποτε είναι πράσινο, φυλλώδες και φυσικά υγιεινό!
[babyPostAd] Ναι, είναι αλήθεια, τα περισσότερα παιδιά εμφανίζουν μεγάλη δυσκολία στο να εντάξουν στην καθημερινή διατροφή τους τα λαχανικά και αυτό δεν σημαίνει πως πρόκειται για “δύσκολα” ή επιλεκτικά παιδιά, αλλά για μια κοινή κατάσταση, μιας και όπως και να το κάνουμε, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί στο μυαλό τους με τα κεφτεδάκια ή τα μακαρόνια! Εξίσου αληθινή, όμως, είναι και η αναγκαιότητα ύπαρξης αυτών των τροφών στο διαιτολόγιό τους, για να έχουν ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες και να τρέφονται σωστά και ολοκληρωμένα.
Προφανώς μεγαλώνοντας τα πράγματα θα αλλάξουν και το μικρό σου θα πάψει να αντιστέκεται στα γεύματα που περιέχουν λαχανικά και με τον καιρό θα τα προτιμήσει. Ειδικά όταν βλέπει εσένα να τα καταναλώνεις, μιας και είσαι το καλύτερο και κυριότερο παράδειγμά του. Μέχρι τότε, όμως, μπορείς να… κρύψεις στο καθημερινό φαγητό σας μερικά από τα “θαύματα” της φύσης, ώστε να καταφέρεις να δώσεις στο παιδί σου όλες εκείνες τις βιταμίνες και τα συστατικά που χρειάζεται για σωστή ανάπτυξη, χωρίς ποτέ να το πάρει… μυρωδιά!
Δες, λοιπόν, παρακάτω μερικές από τις πιο λαχταριστές συνταγές με “κρυμμένα” λαχανικά που θα κάνουν το μικρό σου να γλείφει τα δάχτυλά του!
Συστατικά
- 400 gr πατάτες
- 150 gr μπρόκολο σε φουντίτσες
- 1 κρόκο αυγού
- 40 gr cheddar τριμμένο
- 60 gr τρίμμα ψωμιού
- 20 gr αλεύρι γοχ
- 2 αυγά
- 100 gr σουσάμι
- 4 κ. σούπας ελαιόλαδο
- 100 gr τυρί κρέμα
- 50 gr γιαούρτι
- 1 κ. σούπας σχοινόπρασο
- 1 κ. σούπας γάλα
Τρόπος μαγειρέματος
- Βάλε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα, κάλυψέ τες με νερό και βράσε σε σιγανή φωτιά για περίπου 15 με 20 λεπτά.
- Σούρωσε τις πατάτες και λιώσε τες με ένα πιρούνι, μετά ξαναβάλ’ τες στην κατσαρόλα και σοτάρισέ τες για ένα με δύο λεπτά.
- Σε μια άλλη κατσαρόλα βάλε το μπρόκολο σε νερό που βράζει και σιγόβρασέ το για έξι με επτά λεπτά, σούρωσέ το καλά και άφησέ το σε απορροφητικό χαρτί για τρία λεπτά.
- Μόλις στεγνώσει το μπρόκολο πρόσθεσέ το στις λιωμένες πατάτες με τον κρόκο αυγού, το cheddar και το τρίμμα ψωμιού και ζύμωσε ελαφρώς το μείγμα για να ανακατευτεί.
- Πλάσε 12 μπαλάκια και άπλωσέ τα σε σχήμα μικρού λουκάνικου και έπειτα άφησέ τα στην κατάψυξη για 10 λεπτά.
- Σε ένα μπολ ανακάτεψε το τυρί κρέμα με το γιαούρτι, το σχοινόπρασο, το γάλα και λίγο αλάτι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Κοκκινιστά κεφτεδάκια με πράσινη δύναμη
Συστατικά
- ½ kg μοσχαρίσιος κιμάς
- 1 αυγό
- 1/3 φλ. παρμεζάνα
- 1/8 κ. γλυκού μοσχοκάρυδο
- αλάτι
- 1/3 φλ. τρίμμα ψωμιού
- 1/3 φλ. γάλα
- 300 gr σπανάκι
- 1 κ. σούπας ελαιόλαδο
- 680 gr σάλτσα ντομάτας
Συστατικά
- 1/4 μεγάλο λευκό κρεμμύδι
- 1 μεγάλο κολοκυθάκι
- 1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά
- 1 μεγάλο καρότο
- 1 κ. γλυκού ελαιόλαδο
- 1 1/2 φλ. σάλτσα ντομάτας
- 1/2 φλ. νερό
- 1 κ. σούπας κέτσαπ
- 2 κ. σούπας παρμεζάνα
- 1 πρέζα βασιλικός
- 1 πρέζα αλάτι
- 1/2 κ. γλυκού χυμός λεμονιού
- 1 φλ. τυρί cottage
- 1 αυγό
- 8 μεγάλα λαζάνια βρασμένα, κομμένα στα τρία
- 150 gr μοτσαρέλα
Τρόπος μαγειρέματος
- Στο μπλέντερ χτύπησε το κρεμμύδι, το κολοκυθάκι, την πιπεριά και το καρότο μέχρι να λιώσουν.
- Ζέστανε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και πρόσθεσε τα τριμμένα λαχανικά.
- Σοτάρισέ τα για πέντε με έξι λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και πρόσθεσε τη σάλτσα ντομάτας με το νερό, το κέτσαπ, την παρμεζάνα, το βασιλικό και αλάτι.
- Χαμήλωσε τη φωτιά και σιγόβρασε τη σάλτσα για περίπου 40 λεπτά.
- Μετάφερε τη σάλτσα στο μπλέντερ, πρόσθεσε το χυμό λεμονιού και χτύπησέ την μέχρι να γίνει πουρές.
- Σε ένα μπολ χτύπησε το cottage με το αυγό και προθέρμανε το φούρνο στους 180 βεθμούς.
- Στρώσε σε ένα πυρίμαχο σκεύος λίγη σάλτσα και από πάνω φτιάξε στρώσεις με λαζάνια, το μείγμα cottage, σάλτσα και μοτσαρέλα μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και τελειώνοντας με τη μοτσαρέλα.
- Κάλυψε το σκεύος με αλουμινόχαρτο και ψήσε για περίπου μισή ώρα.
- Ξεσκέπασε το πυρέξ και ψήσε για άλλα 10 με 15 λεπτά.
- Άφησε το φαγητό να σταθεί για 10 λεπτά και σέρβιρε.
Συστατικά
- 1 ¾ φλ. αλεύρι γοχ
- 1 κ. γλυκού αλάτι
- 4 κ. γλυκού baking powder
- 3 κ. σούπας ζάχαρη
- 1 κ. γλυκού κανέλα
- ¼ κ. γλυκού μοσχοκάρυδο
- 1 ½ φλ. γάλα
- 2 αυγά
- 2 ¼ φλ. τριμμένο κολοκυθάκι
- 1 κ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 3 κ. σούπας λιωμένο βούτυρο
Τρόπος μαγειρέματος
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε το αλεύρι με το αλάτι, το baking powder, τη ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο.
- Σε ένα άλλο μπολ ανακάτεψε το γάλα, τα αυγά, το κολοκυθάκι, τη βανίλια και το βούτυρο.
- Ρίξε το υγρό μείγμα στα στερεά υλικά και ανακάτεψε μέχρι να γίνουν ένας ομογενοποιημένος χυλός.
- Άλειψε με ένα πινέλο ένα τηγάνι με λάδι και ζέστανε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Ρίξε μια κουταλιά της σούπας του χυμού στο τηγάνι και ψήσε για ένα με δύο λεπτά την κάθε πλευρά.
- Σέρβιρε με ζάχαρη, μέλι ή σιρόπι σφενδάμου.
Πηγή: tlife.gr