Το λούσιμο του μωρού – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

Το λούσιμο του μωρού – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

Οι πρώτες ημέρες στο σπίτι μετά τον τοκετό είναι γεμάτες συγκίνηση, ευτυχία αλλά και άγχος.  Οι νέοι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις και απλά πράγματα, που αν και στη συνέχεια δεν θα τους απασχολούν καθόλου, εκείνες τις στιγμές μοιάζουν “βουνό”.

[babyPostAd] Οι πρώτες εμπειρίες του ταΐσματος, της αλλαγής της πάνας αλλά κυρίως του μπάνιου ενός τόσο μικρού μωρού τους τρομοκρατεί. Είναι λογικό να φοβούνται για την ασφάλεια του μωρού τους και την πιθανότητα να το πονέσουν αλλά θα πρέπει να χαλαρώσουν. Το μπάνιο του μωρού και το λούσιμο είναι μια “υπέροχη” εμπειρία για το μωράκι που το ηρεμεί  και το κάνει να αισθάνεται όμορφα και παράλληλα περιποιείται τη βρεφική επιδερμίδα.

Ας το δούμε αναλυτικά:

Το μικρό μωράκι σας δεν χρειάζεται να κάνει μπάνιο, περισσότερες από 2 με 3 φορές την εβδομάδα. Τους πρώτους μήνες, που είναι ακόμα πολύ μικρό μπορείτε να το λούζετε κάτω από τον νιπτήρα για ευκολία και ασφάλεια. Όταν μεγαλώσει, θα πρέπει να αγοράσετε μια μικρή πλαστική μπανιέρα με ειδική θέση για βρέφη και να το πλένετε και να το λούζετε εκεί.

Όσο και εάν το φοβάστε, είναι μια απλή διαδικασία.  Το σημαντικότερο που πρέπει να προσέξετε, είναι κρατάτε το κεφαλάκι του, για όσο καιρό δεν μπορεί να το κάνει μόνο του και να μην αφήσετε το σαπούνι να πάει στα μάτια του. Επιλέξτε ένα φαρμακευτικό προϊόν, ειδικό για τις παιδικές επιδερμίδες, γιατί η επιδερμίδα τους είναι ακόμα πολύ ευαίσθητη και κάποιο σαπούνι με υψηλότερο PH μπορεί να το ενοχλήσει.

Συμβουλές προς τους γονείς όταν το μεγαλύτερό παιδί δείχνει να ζηλεύει

Η διαδικασία:

Ρυθμίζετε τη θερμοκρασία του νερού και τη τσεκάρετε με ένα ειδικό θερμόμετρο. Προσοχή, το νερό πρέπει να είναι χλιαρό και όχι πολύ ζεστό.

Ρίχνετε απαλά νερό στο κεφάλι του μωρού με μια κούπα ή με το χέρι σας από τη βρύση.

Ρίχνετε ακριβώς μια σταγόνα από το σαμπουάν και τρίβετε ήρεμα και απαλά, μέχρι να κάνει σαπουνάδα.

Για να ξεβγάλετε,  χρησιμοποιείτε την κούπα (ή αντίστοιχα το χέρι σας) και ρίχνετε 2-3 ποτήρια καθαρό νερό.

Μην αγχωθείτε ότι δεν το έχετε ξεβγάλει αρκετά, τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν είναι βλαβερά και μπορούν να αφαιρεθούν και με την πετσέτα.

Τι πρέπει να προσέξετε:

Παρόλο που τώρα δυσκολεύεστε να το κατανοήσετε, το λούσιμο του μωρού είναι πιο εύκολο από το λούσιμο του νηπίου. Το νήπιο νιώθει την ασφάλεια να κινείται μέσα στη μπανιέρα κι είναι πολύ πιο πιθανό να χτυπήσει και συχνά αρνείται να συνεργαστεί με αποτέλεσμα να μπαίνουν σαπούνια στα μάτια του και να το ενοχλούν. Ένα συχνό λάθος που κάνουν οι γονείς, είναι να πιέζουν το κεφάλι του μωρού προς τα πίσω για να προστατεύσουν τα μάτια, αλλά αυτή η θέση κάνει τα παιδιά να νιώθουν ευάλωτα. Εάν τα πιέσετε πολύ είναι βέβαιο ότι θα ξεσπάσουν σε κλάματα.  Η καλύτερη λύση είναι τα μάθατε να κλείνουν τα μάτια τους κατά τη διαδικασία και τους εξηγείτε το λόγο για τον οποίο πρέπει να το κάνουν.
Εάν έχετε κοριτσάκι,  αποφεύγετε να γεμίζετε συχνά την μπανιέρα με νερό και σαπούνι, καθώς μπορεί να προκληθεί κάποια κολπική μόλυνση.

Η καθαριότητα είναι σημαντική για ένα παιδί και δεν διαπραγματεύεται. Γι’ αυτό το λόγο, όσο είναι μικρά τα παιδιά, εκπαιδεύστε τα να αγαπούν την καθαριότητα και εντάξτε το μπάνιο στο πρόγραμμά τους. Άλλωστε, όταν τα παιδιά έχουν ένα προκαθορισμένο πρόγραμμα να ακολουθήσουν νιώθουν περισσότερο ασφαλή.

Πηγή: mommy.gr

Διαβάστε ακόμη:

«Tο ελεγχόμενο κλάμα στη βρεφική ηλικία είναι μια παρέμβαση, όπως η χορήγηση φαρμάκου!»

Τέσσερα νανουρίσματα για τον πιο γλυκό ύπνο του μωρού σας!